Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Planina Blato - Pršivec -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpspršivec / Planina Blato - Pršivec
  

Planina Blato - Pršivec

 
Starting point: Planina Blato (1147 m)
Destination: Pršivec (1761 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: partly demanding
Altitude difference: 614 m
Altitude difference (by path): 614 m
Map: Triglav 1:25.000, PZS
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: Kriška
Views: 12992
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 21
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno čez most v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje (označeno s smerokazi). Cesta nas pripelje do parkirišča, kjer pobirajo cestnino ali parkirnino (odvisno od tega, ali se peljete naprej, ali parkirate). Cestnina v letu 2009 znaša 10 €. Peljemo se po ozki, ovinkasti, delno asfaltirani, delno makadamski cesti, ki se zmerno vzpenja, mimo odcepa za Voje in nato kar precej časa po pretežno asfaltirani cesti do naslednjega križišča, kjer zavijemo ostro desno z asfalta na makadamsko cesto v smeri planine Blato (asfaltirani krak ceste naravnost pelje na planino Vogar). Po makadamski cesti se nato peljemo še krajši čas do parkirišča nad planino Blato, ki je na koncu ceste, nekaj 10 m za obvestilno tablo in smerokazi za Planini pri jezeru in Laz, ki jih vidimo med vožnjo na naši levi strani.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča na planini Blato odidemo po cesti nekoliko nazaj do smerokazov pri strmem, širokem kolovozu, ki je za promet zaprt s kovinskimi vrati. Kolovoz, ki se sprva strmo vzpne, nato pa se zmerno vzpenja, nas po desetih minutah hoje pripelje do razpotja, kjer se usmerimo levo (naravnost planina v Lazu). Kolovozu nato sledimo skozi gozd vse do koče na planini pri Jezeru. Tu se nam odpre razgled na okoliške hribe.
Pri koči se usmerimo levo nekoliko navzdol do smerokazov, kjer nas le-ti usmerijo levo, strmo navzgor po travnatem pobočju mimo nekaj stanov (smer planina Viševnik in Pršivec). Steza je na začetku komaj vidna, le malo višje nad stanovi pa je že bolje sledljiva, potem pa ves čas dobro vidna in odlično označena. Pot gre nato v gozd in strmina kmalu popusti. Sledi hoja po večinoma kamniti stezi, ki se mestoma nekoliko bolj strmo vzpne, v glavnem pa je strmina zmerna. Po cca 40 minutah hoje od Planine pri jezeru ponovno pridemo iz gozda. Tu pred seboj že vidimo planino Viševnik na kateri stoji Bregarjevo zavetišče, ki je odprto v času poletne sezone. Tu se lahko odžejate z različnimi pijačami, možno pa je tudi prenočevanje.
S planine nadaljujemo levo v smeri Pršivca po poti, ki se prečno vzpne proti zahodnemu delu planine. Pot nato zavije še nekoliko bolj levo in se začne strmeje vzpenjati, spet po pretežno kamniti stezi, mimo nekaj manjših brezen. Pot se nato rahlo spusti in preden se spet začne strmo vzpenjati proti vrhu Pršivca pridemo do Majske jame (brezno raziskano do globine 592m), vhod v katero vidimo na naši desni strani pod počrnelimi skalami. Po strmem vzponu nato po približno 20 minutah nadaljnje hoje po vse bolj razglednem pobočju prispemo na vrh. Razgled z vrha je lep na vse strani, pod nami pa lahko vidimo Bohinjsko jezero.

On the way: Koča na Planini pri Jezeru (1453m), Planina Viševnik (1625m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec planina_blato - Pršivec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing