Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Peče - Golčaj -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Peče - Golčaj

 
Starting point: Peče (453 m)
Destination: Golčaj (690 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h
Difficulty: easy unmarked way, easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 237 m
Altitude difference (by path): 405 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 154
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 42
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Štajersko avtocesto zapustimo na izvozu Krtina, nato pa sledimo oznakam za Moravče in Zagorje ob Savi. Na delu, ko se peljemo po dolini Drtiljščice, zapustimo glavno cesto proti Zagorju ob Savi in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri naselja Peče. V naselju Peče nadaljujemo desno v smeri vasi Pretrž in Križate, mi pa se peljemo do parkirišča ob župnijski cerkvi sv. Jerneja v Pečah.
b) Zapeljemo se do Izlak (do sem s Trojan ali Zagorja ob Savi, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Moravč. Za naseljem Kandrše se cesta prične spuščati proti Moravčam, mi pa ji sledimo le do križišča, kjer nas oznake za Peče usmerijo desno na vzpenjajočo se asfaltno cesto. V naselju Peče nadaljujemo desno v smeri vasi Pretrž in Križate, mi pa se peljemo do parkirišča ob župnijski cerkvi sv. Jerneja v Pečah.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se sprehodimo do gasilskega doma, od tam pa nadaljujemo po stranski cesti, ki se odcepi proti severu. Cesta nas sprva vodi še mimo nekaj hiš, nato pa prispemo do manjšega križišča, kjer gremo levo (lahko tudi naravnost na dele slabše sledljivo pešpot, ki se višje združi z opisano potjo).
Le malo naprej od razpotja se asfalt konča in s hojo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti levi, z nje pa se nam prehodno odpre lep pogled na vas Peče. Višje dosežemo asfaltno cesto, ki vodi iz naselja Zgornje Koseze proti Tlačnici, mi pa ji sledimo desno navzgor. Na začetku Tlačnice se nam z desne priključi še prej omenjena pešpot, mi pa sledimo cesti do označenega razpotja v središču Tlačnice, kjer se priključimo markirani poti s Kandrš.
Nadaljujemo levo v smeri Golčaja, Kala in Limbarske gore (levo navzdol Peče in Zgornje Koseze) ter s hojo nadaljujemo po gozdni cesti, ki se sprva zložno do zmerno vzpenja, nato pa se položi in občasno tudi nekoliko spusti. Ko zapustimo gozd prispemo do prvih hiš oz. vikendov v zaselku Kal. Tu cesta postane asfaltna, mi pa jo pri koncu naselja zapustimo in pri kozolcu nadaljujemo desno kamor usmerjajo markacije. Le nekaj 10 korakov naprej se pot konča, mi pa nadaljujemo levo navzdol, kjer se čez travnik spustimo do roba gozda, kjer se zopet pojavi markirana pot. Sledi strmejši spust skozi gozd, nižje pa ob robu travnika dosežemo označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo ostro desno v smeri Golčaja (rahlo levo Limbarska gora) ter pot nadaljujemo po zložnem kolovozu. Pot naprej nas vodi mimo križa (tu se z desne priključi neoznačena bližnjica iz zaselka kal), nato pa s pobočja postopoma preidemo na gozdnat greben. Sledi še nekaj vzpona, nato pa dosežemo označeno razpotje, kjer se nam priključi še pot iz Blagovice.
Nadaljujemo v smeri vrha Golčaja in spomenika NOB, vrh Golčaja pa dosežemo po 3 minutah nadaljnje hoje.
Z vrha nadaljujemo rahlo desno in po kratkem spustu prispemo do bližnje cerkvice sv. Neže.
Peče - Tlačnica 0:40, Tlačnica - Kal 0:30, Kal - Golčaj 0:50.

On the way: Tlačnica (702m), Kal (725m)
Trip can be prolonged to next destinations: Limbarska gora
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj pece - Golčaj
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing