Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Parking below Polinikhütte - Polinik -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / High Tauernpolinik / Parking below Polinikhütte - Polinik
  

Parking below Polinikhütte - Polinik

 
Starting point: Parking below Polinikhütte (1350 m)
Destination: Polinik (2784 m)
Path name: -
Time of walking: 5 h
Difficulty: difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1434 m
Altitude difference (by path): 1434 m
Map: Kompass 49
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Author: lynx
Views: 5640
Trip rating: 5 votes
Number of pictures: 23
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

Skozi karavanški predor sledimo avtocesti mimo Beljaka do odcepa proti Lienzu, kjer po Lendorfu zavijemo desno proti Obervellachu. Tu ob bencinski črpalki zavijemo desno, po nekaj metrih ob kopališču v levo v center in ob koncu krajše glavne ulice še enkrat levo v podvoz (670 m). Sledimo številnim oznakam za Polinikhutte: čez ozek železen most, skozi drevored, mimo omejitve hitrosti 5 km/h in naprej v gozd. Asfalta kmalu zmanjka, strma makadamska cesta se po nekaj kilometrov konča na majhnem parkirišču ob rampi (okoli 1350 m). Do tu pripelje tudi poštni avtobus iz Obervellacha. En ovinek prej je odcep na proti Wunzenalm, kjer je bila včasih tovorna žičnica za kočo. Žičnice ni več, steza pa je ostala.

Path description (Slovenian language):

Za rampo nekaj časa hodimo po cesti (na zemljevidu ima številko 328, na terenu teh številk ni), nato sledimo oznakam v gozd. Steza, prekrita s preprogo iz macesnovih in smrekovih iglic, nekajkrat prečka cesto in pripelje na Stampferalm, kjer je na razglednem mestu na višini 1873 m romantična koča Polinik.
Od koče sledimo oznakam (na karti je to pot 326) nekaj časa skozi gozd, nato na obširna pobočja, porasla z rododendronom in borovnicami. Po eni uri se tik pred ruševinami staje odcepi steza na Ebeneck 2131 m, do katerega je še pol ure (pot 329). Nadaljujemo zložno, še naprej v rahlem vzponu prečimo pobočja. Ves čas je pred nami elegantna piramida Gamskarspitze 2580 m. Prekoračimo nekaj hrbtov, ki se spuščajo z desne z grebena Moernigkoepfe, v katerem je stopničasto nanizanih okoli 10 brezpotnih vrhov; najnižji je Ebeneck, najvišji pa doseže 2656 m. Dobro označena steza se vije na stiku pobočja in melišča.
Dostop na vršni greben je zavarovan z nekaj krajšimi ohlapnimi jeklenicami. Tudi na sicer dovolj širokem, a kratkem vršnem grebenu s pogledom na križ je nekaj mest zavarovanih. Tik pod vrhom se priključi pot iz Flattacha (325), ki pelje skozi sotesko Raggaschlucht, mimo Raggahutte, čez planini Raggaalm in Polinikalm.
Z vrha je po tej poti do Flattacha 5 ur. Kmalu pod vrhom se pot 325 razcepi, en krak gre proti Kreuzecku in koči Feldner (od koče Polinik 11 ur), drugi pa postane pot 336 in gre k parkirišču pri hotelu Alpenheim nad Napplachom. Ob zanesljivi žici se vzpnemo še čez zadnji, okoli 2 m visoki blok do križa z vpisno knjigo in blazinico za žige (žig pa je v koči).

On the way: Polinikhutte (1873m)
Recommended: similar trips,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik parkirisce_pod_koco_polinikhutte - Polinik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing