Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Osp - Socerb Castle -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Osp - Socerb Castle

 
Starting point: Osp (57 m)
Destination: Socerb Castle (437 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 380 m
Altitude difference (by path): 400 m
Map: Primorje in Kras 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 4640
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 38
Number of comments: 4
Access to starting point (Slovenian language):

Avtocesto Ljubljana - Koper zapustimo na izvozu Črni Kal, nato pa se kratek čas peljemo proti Črnemu Kalu, ob stebrih viadukta Črni Kal pa gremo levo v smeri naselja Osp. Cesta nas nato vodi skozi naselja Gabrovica pri Črnem Kalu, za omenjenim naseljem pa po približno 1 km prispemo v vas Osp, kjer se sredi naselja prične opisana pot. Primerno mesto za parkiranje je kakih 500 m pred naseljem.

Path description (Slovenian language):

Od mesta, kjer smo parkirali se sprehodimo do središča vasi, kjer ob obeležju NOB opazimo prve markacije.
Nadaljujemo desno (levo navzdol Tinjan in turistična kmetija in kamp pri Vovku) ter se pričnemo vzpenjati med hišami, na križiščih pa sledimo markacijam. Z markirane poti se kmalu v desno odcepi pot k plezališču, mi pa nadaljujemo do bližnje župnijske cerkve sv. Petra, katero obidemo po desni strani.
Vas se tu konča, cesta pa se spremeni v kolovoz, po katerem hitro prispemo do označenega razpotja.
Z razpotja nadaljujemo naravnost (desno Kastelec in grad Socerb skozi Kastelec), kolovoz pa se postopoma prične prečno spuščati. Po nekaj minutah rahlega spusta prispemo v manjšo dolinico, kjer se nam z leve priključi neoznačena pot iz zaselka Mlinarji, mi pa nadaljujemo naravnost in nekoliko naprej prečimo Zasedski potok, za katerim gremo na razpotju desno proti Socerbu in Slavniku. Na naslednjem razpotju zapustimo dolino in gremo rahlo levo na široko in dobro uhojeno pot, ki nas mimo lovske opazovalnice pripelje na nekoliko širši kolovoz. Malo naprej stopimo iz gozda, pot pa se razcepi.
Nadaljujemo naravnost po markirani poti (po levi poti prispemo v Italijo), ki postane bolj strma in se vzpenja po zanimivi pokrajini. Ko se povsem približamo državni meji in s tem vasici Prebenico / Prebeneg, pa nadaljujemo desno ter se pričnemo prečno vzpenjati. Med prečnim vzponom se nam občasno odpre lep pogled na Tinjan, Miljski zaliv, višje pa tudi viaduktu Črni Kal. Višje dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v desno (levo Dolina in Boljunec, naselji na italijanski strani meje), po njej pa v nekaj korakih prispemo do križišča, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri proti Socerbu (naravnost Kastelec).
Nadaljujemo po asfaltni cesti, ki nas pripelje v naselje Socerb, mi pa gremo mimo obeležja NOB in kapelice na markirano pot, ki se mimo nekaj hiš vrne na cesto. Po cesti nadaljujemo do bližnje zadnje hiše, nato pa po stopnicah dosežem grad Socerb, od katerega se nam odpre lep pogled.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (april).

On the way: Prebenico / Prebeneg (235m), Socerb (371m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle osp - Socerb Castle
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing