Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Oplotnica - Dom na Osankarici - via Črno jezero

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Oplotnica - Dom na Osankarici (via Črno jezero)

 
Starting point: Oplotnica (379 m)
Destination: Dom na Osankarici (1193 m)
Path name: via Črno jezero
Time of walking: 3 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 814 m
Altitude difference (by path): 970 m
Map: Pohorje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Author: Marx
Views: 5194
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 70
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

Avtocesto Maribor - Ljubljana zapustimo na izvoz Tepanje. Iz krožišča se zapeljemo v vas Tepanje in peljemo v smeri Slovenske Bistrice, ampak le do razpotja kjer bomo opazili oznake za Oplotnico. Tu gremo levo in se po cesti peljemo do omenjenega kraja. Parkiramo v Oplotnici na enem od večih parkirišč (parkirišč je običajno dovolj).

Path description (Slovenian language):

Začetek poti in prve rdeče planinske smerne table bomo opazili v centru Oplotnice, od koder nadaljujemo proti vzhodu po Ulici Pohorskega bataljona. Po omenjeni cesti hodimo do mesta, kjer nas oznake za Lačno Goro usmerijo levo navzgor na Vinogradniško ulico, po kateri v dveh ovinkih prispemo do omenjene vasi.
Nekaj časa se še kar strmo vzpenjamo po asfaltu, nato pa ko se asfaltna cesta prične spuščati le to zapustimo in pot nadaljujemo desno mimo znamenja na zložno pot (ob poti so oznake za Črno jezero). Po približno minuti nadaljnje hoje gremo levo v gozd (markacija in puščica na brezi) skozi katerega se pričnemo strmeje vzpenjati do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Nad cesto pot zavije levo in postopoma preide v bolj zaraščen del, skozi katerega hitro prispemo do cerkve sv. Mohorja.
Od cerkvice nadaljujemo proti severu po sprva položni poti, katera preide v smrekov gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Gozd se kmalu konča in pot nas čez travnike pripelje do vasi Kebelj.
Ko pridemo do prvih hiš v vasi prečkamo glavno cesto (na drugi strani ceste so planinske oznake, ki nam kažejo nadaljnjo pot) ter se vzpnemo proti bližnji stanovanjski hiši. Pred dvoriščem zavijemo desno na pot, ki nas povede na večji travnik (ta del ni označen). Hodimo po slabši poti preko travnika proti manjši leseni hiški, katera se nahaja ob prvem večjem drevesu.
Od hiške se sprehodimo do bližnjega križa, kjer gremo levo (desno pokopališče pri vasi Kebelj in voda). Do sedaj nekaj časa položna pot se prične strmeje vzpenjati in preide v gozd. Ko smo v gozdu se nam skoraj neopazno priključi Kebeljska transverzala (oznake poti so od tod naprej nekaj časa Rumeno-zelene). Na koncu strmega dela bomo prišli do ruševin Zajčevega gradu.
Grad obidemo po levi strani in preidemo v gozd, kjer se naša pot prične spuščati. Na koncu spusta stopimo na asfalt in prispemo v vas Nadgrad.
Nekoliko naprej prispemo do desnega ovinka, kjer se v levo odcepi Kebeljska pot (Kebeljska pot vodi mimo kmetije Litič), mi pa nadaljujemo desno proti kmetiji Štefanija, v bližini katere nadaljujemo levo v gozd. Ko se gozd konča prispemo do kmetije Strnad in za njo na cesto. Po cesti se vzpenjamo do naslednjega desnega ovinka, kjer nas kažipot usmeri levo na travnik. Nekaj časa hodimo po travniku (za nami je lep razgled), nato pa mimo brunarice prispemo do naslednje hiše, kjer ponovno stopimo na cesto. Po asfaltu tokrat hodimo do razpotja pri kmetiji Juhart.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo po širši gozdni cesti (naravnost Sv. Trije Kralji), ki se rahlo spusti, mi pa po njej hodimo do mesta, kjer nas markacije povedejo desno. Sprva se vzpnemo skozi redek gozd, nato pa skozi bolj strnjen gozd, kjer na razpotjih sledimo markacijam. Višje prispemo do kmetije Kos, kjer prehodno stopimo na asfaltno cesto, po kateri pa hodimo le kake pol minute, nato pa nas oznake že povedejo nazaj v gozd. Skozi gozd se pot prične strmeje vzpenjati, podlaga pa postane nekoliko bolj kamnita. Nekaj časa se razmeroma strmo vzpenjamo po stari deloma kamniti vlaki, nato pa prispemo na manj strm gozdnat kolovoz. V nadaljevanju se gozd nekajkrat razredči, pot pa nas vodi preko več studenčkov. Nekoliko višje bomo dosegli širšo makadamsko cesto, ki vodi od Osankarice proti Sv. Trem Kraljem (ko dosežemo cesto smo na najvišji točki naše poti), mi pa jo le prečimo.
Od prečenja ceste naprej se pot prične rahlo spuščati po pogosto precej blatni poti. V nadaljevanju teren postane bolj močvirnat, nam pa so občasno v pomoč leseni mostički. Po taki poti kmalu pridemo do Črnega jezera.
Pot se nadaljuje po severni strani jezera in nato še preko mostička, s katerega vidimo manjšo pregrado, zaradi katere je jezero tudi nastalo.
Od jezera naprej nas vodi lepo urejena pot, ki je zaradi močvirja večinoma tlakovana. Pot od jezera se sprva komaj znatno vzpenja, nato pa, ko se močvirje postopoma konča, pa se le ta prične spuščati proti bližnjemu parkirišču, od katerega je do Doma na Osankarici le še minuta hoda.
Pot je priporočljivo opraviti ob lepem vremenu, saj se nam med vzponom večkrat odpre lep razgled.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici oplotnica - Dom na Osankarici
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing