Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Okrog (Lazar) - Zaplaz -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Okrog (Lazar) - Zaplaz

 
Starting point: Okrog (Lazar) (320 m)
Destination: Zaplaz (543 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 10 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 223 m
Altitude difference (by path): 270 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 430
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 63
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Novo mesto se usmerimo na izvoz Trebnje vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri naselja Velika Loka. Za naseljem Zidani Most prispemo do naselja Štefan pri Trebnjem, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Zaplaza. Po nekaj kilometrih deloma ovinkaste ceste prispemo do Čateža, od koder se cesta prične spuščati proti reki Mirni. Ko prispemo v dolino najprej prečimo most preko potoka Dušica, kjer nadaljujemo naravnost. Še malo naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer se z glavne ceste, ki zavije levo, v desno odcepi cesta proti Gornjim Ravnam. Tudi tu nadaljujemo po glavni cesti, nato pa preden glavna cesta preči most preko reke Mirne, zavijemo levo na manjše parkirišče, ki se nahaja med reko, cesto in začetkom opisane poti.
b) Iz Trebnjega ali Mokronoga se zapeljemo v Mirno, od tam pa se peljemo proti Litiji. Proti Litiji se peljemo do ostrega desnega ovinka, od tam pa nadaljujemo levo v smeri Cirnika in Selske Gore. Za Cirnikom se cesta postopoma prične spuščati. Ko se spustimo do reke Mirne najprej prečimo most, nato pa na križišču nadaljujemo desno. Od križišča se peljemo še dobrih 100 metrov, nato pa preden glavna cesta preči most preko reke Mirne, zavijemo levo na manjše parkirišče, ki se nahaja med reko, cesto in začetkom opisane poti.
c) Zapeljemo se do Šmartnega pri Litijo, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gabrovki. Za naseljem Moravče pri Gabrovki, za transformatorjem zavijemo rahlo desno v smeri proti bencinski črpalki. V nadaljevanju se peljemo po dolini reke Mirne, pri tem pa nas cesta vodi mimo odcepa ceste proti naselju Tlaka. Ko cesta za omenjenim odcepom prvič preide na desni breg Mirne, parkiramo na parkirišču ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča se usmerimo na sprva zaraščeno pot, ki se vzpne nad cesto, se kratek čas nadaljuje strmo nad njo, nato pa zavije nekoliko bolj v desno, kjer nas vodi nad senožetjo. V nadaljevanju pot preide v gozd, kjer nas sprva vodi še preko nekaj podrtih dreves, nato pa se nadaljuje prečno po kolovozu. Ko nas kolovoz pripelje iz gozda, se rahlo spusti in se priključi cesti, ki vodi do bližnje domačije Dule.
Nadaljujemo skozi dvorišče, nato pa se za hišo cesta konča in pot nadaljujemo po slabšem travnatem kolovozu, ki nas vodi čez senožet. Nekoliko naprej pot zavije desno, se prehodno nekoliko bolj vzpne, nato pa se priključi širšemu kolovozu, kateremu sledimo v levo. Kolovoz nas nekaj minut vodi ob zgornjem robu senožeti, nato pa preide v gozd, kjer na bližnjem razpotju dosežemo Levstikovo pot od Litije do Čateža.
Omenjeni poti sledimo v levo, po njej pa se v dveh serpentinah spustimo do manjšega potočka, katerega prečimo, nato pa nadaljujemo prečenje skozi gozd. Med hojo skozi gozd nas pot vodi mimo več informativnih tabel Levstikove poti, nato pa nekoliko za lesenim križem prispemo iz gozda, kjer prečimo naslednji potoček. Pri lovski opazovalnici nadaljujemo levo v smeri poti romarjev, nato pa se prečno vzpnemo skozi gozd, do nekaj minut oddaljene asfaltne ceste, ki vodi skozi naselje Čatež. Cesti sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo do velikega parkirišča, ki se nahaja za gasilskim domom.
S parkirišča, v bližini katerega je tudi cilj Levstikove poti od Litije do Čateža, se najprej vzpnemo do župnijske cerkve sv. Mihaela v Čatežu, od tam pa za cerkvijo nadaljujemo desno in pri Gostilni Tončkov dom, se vrnemo do glavne ceste, katero pa dosežemo na označenem križišču. Vzpon nadaljujemo po glavni cesti, ki nas vodi mimo avtobusne postaje in turističnega zemljevida, nato pa po dobrih 100 metrih nadaljujemo desno, na strmo cesto v smeri Zaplaza. Cesta se hitro položi in zavije levo, kjer nas pripelje do roba gozda, kjer je označeno razpotje.
Desna pot vodi proti Zagriču ter tudi na Bajturn in Zaplaz, mi pa po asfaltni cesti nadaljujemo še nekaj 10 korakov, nato pa nas oznaka za pot romarjev usmeri na travnato stezico, po kateri se ob lepih razgledih v nekaj minutah povzpnemo do cerkve na Zaplazu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (marec).

On the way: Čatež (454m)
Trip can be prolonged to next destinations: Bajturn (Zaplaški hrib)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz okrog_lazar - Zaplaz
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing