Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Obrati Javornik (Slovenski Javornik) - Strana -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksstrana / Obrati Javornik (Slovenski Javornik) - Strana
  

Obrati Javornik (Slovenski Javornik) - Strana

 
Starting point: Obrati Javornik (Slovenski Javornik) (550 m)
Destination: Strana (711 m)
Path name: -
Time of walking: 0 h 30 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 161 m
Altitude difference (by path): 161 m
Map: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 766
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 42
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce (Jesenice vzhod), kjer se zapeljemo desno proti Jesenicam. V prvem semaforiziranem križišču (naselje Slovenski Javornik) zavijemo desno (smer Lj.) proti Koroški Beli. V naslednjem križišču s semaforjem zavijemo levo, ter kmalu zatem še enkrat levo proti Javorniškemu Rovtu. Po dobrih 20 metrih nadaljnje vožnje glavna cesta zavije desno, mi pa nadaljujemo naravnost čez most potoka Javornik, že takoj zatem pa zavijemo levo na veliko makadamsko parkirišče.

Path description (Slovenian language):

Od parkirišča se vrnemo nazaj čez most potoka Javornik, do prve hiše na desni strani ceste. Nasproti nje (na levi) stojita dve hiši med katerima se nahaja ozka makadamska cesta. Tu prečkamo asfaltno cesto in se usmerimo na slednjo. Že po nekaj korakih se cesta vzpne, malce višje pa dobi tudi asfaltno prevleko. Strmina kaj hitro prične popuščati, cesta ki vodi mimo nekaj hiš pa se kmalu položi. Tu se nam odpre pogled na naselje Koroška Bela, nadaljujemo pa še kratek čas po tej položni in razgledni cesti mimo nekaj hiš z leve. Kmalu za zadnjo v vrsti (Sončna pot 4), na levi opazimo stezo, ki se vzpenja na gozdno pobočje hriba. Tu zapustimo cesto in nadaljujemo po tej stezi, ki nas vodi v klanec, ter obenem rahlo zavija najprej v desno, višje pa skladno s pobočjem hriba rahlo proti levi. Steza nas v kratkem pripelje v bližino Rekreacijskega centra Kres in ceste, ki tja pripelje iz vasi. Še preden pa bi se do slednje spustili po pobočju, na razcepu steze nadaljujemo naravnost, oziroma rahlo levo na vlako, ki se nahaja le nekaj metrov višje na našem pobočju. Ko stopimo na vlako nadaljujemo levo, rahlo v klanec. Kmalu zatem, ko se vlaka prične spuščati in zavijati desno, pa na desni strani z nekaj pozornosti naletimo na stezo, ki se strmo vzpenja na vzhodno pobočje hriba. Zapustimo vlako in nadaljujemo po tej stezi, ki se sprva v nekaj ključih povzpne proti vrhu Strane. Ko nekoliko višje strmina popusti, naletimo na klopco, zatem pa se prijetna in ponekod razgledna pot še zadnjič malce strmeje vzpne proti vrhu 711 metrov visokega hriba Strana.

Recommended: similar trips,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana obrati_javornik_slovenski_javornik - Strana
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing