Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Na kopiš - Planina Spodnja Konjščica - by road

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksplanina spodnja konjščica / Na kopiš - Planina Spodnja Konjščica
  

Na kopiš - Planina Spodnja Konjščica (by road)

 
Starting point: Na kopiš (1023 m)
Destination: Planina Spodnja Konjščica (1451 m)
Path name: by road
Time of walking: 2 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 428 m
Altitude difference (by path): 515 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 1395
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 31
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju. Tik pred črpalko v Bistrici pri Tržiču zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Tržiča. V nadaljevanju se peljemo skozi Tržič v smeri Dolžanove soteske, nato pa pri koncu mesta nadaljujemo desno v smeri Loma pod Storžičem in Grahovš. Na delu med Lomom pod Storžičem in Grahovšami, pa se v levo odcepi cesta proti kmetiji Tič ter zaselku Potarje. Nadaljujemo z vožnjo v smeri Tiča po nekoliko ožji asfaltni cesti vse do križišča pod kmetijo Tič, kjer se asfalt konča. To je naše izhodišče, poimenovano "Na kopiš" (Na kopišču), kjer je tudi smerokaz in Ekološki otok za odpadke iz gorskih kmetij. Parkiramo na primernem mestu ob križišču (desno se odcepi cesta za kmetiji Tič in Strmec, levo cesta za kmetiji Pinč in Urh). Na smerokazu opazimo tudi oznake za planino Konjščica (levo za varianto dostopa po makadamski cesti vse do planine Sp. Konjščica, ki je razvidna v nadaljevanju in bolj primerna za kolesarjenje, desno pa za varianto mimo kmetije Tič-glejte varianto dostopa in opisa poti "Na kopiš -planina Spodnja Konjščica (mimo Tiča)"

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti v smeri planine Konjščica (na tabli zapis planina Konjšca), katera se najprej zmerno vzpne na preval vzhodno od Vratnega vrha (1081 m). Za prevalom se cesta položi, nato pa nas vodi brez večjih sprememb višine po zahodnih do severozahodnih pobočjih. Kmalu prispemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo rahlo desno (rahlo levo po spodnji cesti domačija Urh-Pinč).
Od križišča naprej se cesta prične strmeje vzpenjati skozi gozd. Višje nas pot vodi še mimo nekaj manjših potočkov, nato pa se za kratkim razglednim delom, od koder se odpre lep pogled proti Košuti in ostalim okoliškim goram, povsem položi. Za prevalom južno od Zadnjega vrha (1218 m) se cesta prične zmerno spuščati, nato pa nas po nekaj minutah pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo v smeri Konjščice (naravnost planina Vetrh). Sledi nekajminutni strm vzpon, po cesti, ki postopoma zavije v desno. Sledi prečenje pobočij proti desni, kjer nas pot najprej vodi mimo manjše lesene koče, nekoliko višje pa še mimo klopce ob Žegnanem studencu. Malo nad klopjo prispemo do križišča, kjer nadaljujemo levo (naravnost Grahovše), nato pa se ponovno pričnemo strmeje vzpenjati. Višje nas pot vodi čez razgledno ter strmo pobočje, na koncu omenjenega dela pa se nam z desne priključi še markirana pot iz Loma pod Storžičem in Grahovš.
Nadaljujemo po cesti, ki nas vodi še mimo pašne ograje, za njo pa hitro prispemo iz gozda in posledično do pastirske koče na planini Spodnja Konjščica.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (julij).

Trip can be prolonged to next destinations: Planina Zgornja Konjščica, Bela peč
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica na_kopis - Planina Spodnja Konjščica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing