Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Možjanca - Skutman - via Zapečnikova planina

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsskutman / Možjanca - Skutman
  

Možjanca - Skutman (via Zapečnikova planina)

 
Starting point: Možjanca (689 m)
Destination: Skutman (911 m)
Path name: via Zapečnikova planina
Time of walking: 1 h 25 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 222 m
Altitude difference (by path): 260 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 286
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 37
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Cerkelj na Gorenjskem, Šenčurja ali Kranja se peljemo proti Preddvoru. Ko dosežemo glavno cesto Kranj - Jezersko ji sledimo proti Jezerskem, nato pred naseljem Tupaliče zavijemo desno v smeri Možjance. V Tupaličah ponovno zavijemo desno, nato pa se po vzpenjajoči cesti zapeljemo do naselja Možjanca, kjer v bližini cerkve sv. Nikolaja ali malo nad njo pri ekološkem otoku parkiramo na primernem mestu.
b) Z Zgornjega Jezerskega se peljemo po glavni cesti proti Kranju. Ko prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Preddvoru nadaljujemo naravnost, nato pa prvo križišče levo. Po krajšem vzponu se cesta položi, nato pa na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Možjance. Sledi vzpon do naselja Možjanca, kjer v bližini cerkve sv. Nikolaja ali malo nad njo pri ekološkem otoku parkiramo na primernem mestu.

Path description (Slovenian language):

Od cerkve sv. Nikolaja na Možjanci se v nekaj 10 korakih povzpnemo do križišča ob ekološkem otoku, od tam pa nadaljujemo desno v smeri Kope, Davovca in Krvavca (levo razgledišče). V nadaljevanju hodimo po makadamski cesti, s katere gremo že kmalu rahlo desno, na spodnjo kolovozno pot, na katero nas usmerja tudi oznaka konjeniške poti. Kolovoz, ki v nadaljevanju preči pobočja proti desni se hitro razcepi, mi pa izberemo zgornji kolovoz, ob katerem je naslednja oznaka za konjeniško pot. Malo naprej se na našo pot vrne tudi spodnja pot, kolovoz pa nato še nekaj časa preči pobočja proti desni, na razpotjih pa sledimo glavni poti oz. tisti, ki je videti najbolje uhojena. Po približno 45 minutah hoje od ekološkega otoka prispemo na naslednje označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Kope (rahlo desno se nadaljuje konjeniška pot).
Pot se nadaljuje po bolj planotastem svetu, na neoznačenih razpotjih pa še vedno sledimo bolje uhojeni poti. Ko dosežemo širši kolovoz, nas le ta pripelje na neizrazit preval, kjer je naslednje razpotje.
Z razpotja nadaljujemo naravnost v smeri Zapečnikove planine in Skutmana (desno Kopa, možno pa tudi na Skutman) ter se po kolovozu pričnemo zmerno spuščati. Med spustom se v levo odcepi pot h kapelici, mi pa nadaljujemo po kolovozu, ki se postopoma položi in nas pripelje v manjšo dolinico, kjer se ponovno prične vzpenjati. Sledi še nekaj rahlega vzpona, nato pa preko neizrazitega grebena preidemo na severna pobočja, preko katerih se prečno spustimo. Za prečenjem studenčka pot zavije levo in nas pripelje iz gozda na Zapečnikovo planino, kjer na levi stoji lovska opazovalnica, z osrednjega dela planine pa se nam odpre lep razgled.
Nadaljujemo na drugo stran planine, kjer dosežemo širok kolovoz, mi pa nadaljujemo levo navzdol. Po krajšem spustu kolovoz zavije levo navzdol, mi pa gremo rahlo desno na uhojeno stezico, ki se hitro vzpne na greben. Ko dosežemo greben se nam odpre lep razgled v smeri proti Kočni in Grintovcu, pot pa postopoma preide v gozd, skozi katerega se nadaljuje vse do nekaj minut oddaljenega vrha.
Možjanca - Zapečnikova planina 1:15, Zapečnikova planina - Skutman 0:10.
Opis se nanaša na stanje septembra 2019, slike pa so iz različnih obdobij.

On the way: Zapečnikova planina (840m)
Trip can be prolonged to next destinations: Jamna peč, Kopa (Partizanski vrh)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman mozjanca - Skutman
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing