Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Moravče - Dom na Slivni - via Pivkelj

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Posavsko hribovje and Dolenjskadom na slivni / Moravče - Dom na Slivni
  

Moravče - Dom na Slivni (via Pivkelj)

 
Starting point: Moravče (379 m)
Destination: Dom na Slivni (826 m)
Path name: via Pivkelj
Time of walking: 2 h 50 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 447 m
Altitude difference (by path): 540 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 251
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 63
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Krtina, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Moravč. V Moravčah nadaljujemo desno in parkiramo na označenem parkirišču v bližini župnijske cerkve.
b) Iz smeri Zasavja se najprej zapeljemo v Izlake, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Moravčam. V Moravčah, v križišču v bližini cerkve, kjer glavna cesta zavije desno, nadaljujemo naravnost in parkiramo na označenem parkirišču v bližini župnijske cerkve.

Path description (Slovenian language):

Iz središča Moravč nadaljujemo ob glavni cesti, ki vodi proti Izlakam. Sprva hodimo po pločniku, nekoliko za podjetjem Nissan Krulc, pa gremo rahlo desno, na cesto v smeri naselij Ribče in Dešen ter Planinskega doma Ušte - Žerenk. Pot naprej se prične vzpenjati po nekoliko ožji asfaltni cesti, s katere se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled proti Limbarski gori, ob lepi vidljivosti pa razglede seže vse do najvišjih vrhov Kamniško Savinjskih Alp. Kmalu za tem, ko se Moravče končajo, prispemo do zaselka Podbrdo, kjer zapustimo asfaltno cesto in nadaljujemo levo v smeri planinskega doma in sv. Miklavža.
Za hišami, katere obidemo po levi strani gre pot v gozd ter se prične nekoliko bolj vzpenjati, dokaj hitro pa se tudi razcepi.
Izberemo levo pot (desno sv. Miklavž), ki se prečno vzpenja proti levi, višje pa se razširi v novejši kolovoz. Nekaj minut se vzpenjamo po omenjenem kolovozu, nato pa ponovno po planinski stezi, katera višje preči makadamsko cesto, še nekaj 10 korakov višje pa dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v levo. Po cesti hodimo do manjšega prevala, kjer nas markacije usmerijo levo, na pot, ki preči razgleden travnik, preko katerega se ob lepih razgledih sprehodimo do bližnjega planinskega doma.
Od planinskega doma nadaljujemo naravnost v smeri Zgornje Slivne in vrha Pivkelj, kjer skozi pas gozda dosežemo asfaltno cesto. V nadaljevanju hodimo mimo ranča pr Oselet, kjer gremo v manjšem križišču po spodnji cesti, na naslednjem križišču pa izberemo zgornjo desno cesto, na katero nas usmerjajo tudi oznake za GEOSS. Sledi vzpon skozi gozd, cesta pa hitro zavije desno in se razcepi. Izberemo levo makadamsko cesto (desna cesta vodi do bližnje hiše), po kateri se vzpenjamo do zaselka Štance Laze. V omenjenem zaselku se cesta položi, po njej pa hodimo do označenega razpotja, kjer gremo desno, na pot v smeri Pivklja in GEOSS-a (naravnost nemarkirana pot proti sv. Florijanu, Zgornji Gori in GEOOS-u mimo sv. Florijana).
Sledi še nekaj povsem lahkotne hoje ob robu gozda, nato pa nas markacije povedejo v gozd, pot pa se prehodno tudi spusti. Spust ne traja dolgo, mi pa nato po nekaj minutah vzpona dosežemo kolovoz, kjer gremo levo (desno prispemo na vrh kamnoloma Ušenišče, na kar opozarja tudi precej stara opozorilna tabla).
Po zložnem kolovozu hodimo do bližnjega označenega razpotja, kjer nas oznake za Pivkelj usmerijo desno (naravnost Zgornja Slivna in GEOSS).
Sledi še slabih 5 minut vzpona in dosežemo gozdnat vrh, kjer se lahko na klopci odpočijemo.
Z vrha se po isti poti spustimo do razpotja, kjer smo zapustili kolovoz, nato pa nadaljujemo desno (naravnost, če se ne povzpnemo na vrh). Pot naprej nas vodi po kolovozu, s katerega se v desno odcepi označena, a nemarkirana pot proti zaselku Vrtače, mi pa nadaljujemo rahlo levo ter se v nekaj minutah spustimo do asfaltne ceste, kateri sledimo v desno, po njej pa hodimo do opuščenega Doma na Zgornji Slivni.
Od doma se lahko v minuti nadaljnje hoje povzpnemo še do bližnje cerkvice sv. Neže, od katere se nam odpre lep pogled na Posavsko hribovje.
Moravče - Dom Ušte-Žerenk 1:10, Dom Ušte-Žerenk - Pivkelj 1:20, Pivkelj - Dom na Zgornji Slivni 0:20.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (december).

On the way: Dom Ušte - Žerenk (658m), Slivna (Pivkelj) (880m)
Trip can be prolonged to next destinations: GEOSS, Dom Ušte - Žerenk, Slivna (Pivkelj)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni moravce - Dom na Slivni
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing