Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Mojstrana - Jerebikovec - via slope Na tnalu

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsjerebikovec / Mojstrana - Jerebikovec
  

Mojstrana - Jerebikovec (via slope Na tnalu)

 
Starting point: Mojstrana (641 m)
Destination: Jerebikovec (1593 m)
Path name: via slope Na tnalu
Time of walking: 2 h 35 min
Difficulty: partly demanding unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 952 m
Altitude difference (by path): 952 m
Map: Kranjska Gora 1:30.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 410
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 50
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v Mojstrano ter sledimo oznakam za smučišče ob vznožju katerega parkiramo na označenem makadamskem parkirišču. Smučišče se nahaja v bližini cerkve sv. Klemena.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča ob vznožju smučišča sprva hodimo po asfaltni cesti, v križiščih pa sledimo oznakam za doline Radovna, Kot in Krma. Ko se Mojstrana konča gremo prvi kolovoz levo, le ta pa zavije desno v pas gozda. Ob robu senožeti, do katere hitro prispemo gremo levo, nato pa pred prihodom na traso smučišča desno na stezico, ki se nadaljuje skozi gozd. Malo naprej sledi prečenje prodišča hudournika, kjer se steza prehodno izgubi, na drugi strani pa zopet postane jasno vidna. Ko se steza približa hudourniku jo zapustimo in sledimo ostankom nekakšne stezice, ki poteka po levi strani hudournika, le ta pa nas malo naprej popelje v hudournik. Kratek čas se vzpenjamo po hudourniku, kjer pazimo na nestabilne skale, pri večji skali (slika 21) pa zapustimo hudournik in iz njega nadaljujemo desno navzgor, kjer se hitro pojavi sledljiva, a slabo uhojena pot, ki se prične strmo vzpenjati. Sprva se vzpenjamo po gozdnatem pobočju, ki višje preide v neizrazit žleb, po njem pa vzpnemo do grebena, kjer se steza položi in zavije nekoliko v levo. Sledi še nekaj minut hoje po grebenu, pri klopci s pogledom na Kepo, pa se priključimo običajni markirani poti.
Od klopce nadaljujemo po markirani poti, ki se v nadaljevanju strmo vzpenja po severozahodnih pobočjih Mežakle. Višje poleg poti postane precej strmo tudi pobočje, zato je predvsem v mokrem na nekaj mestih tudi nevarnost zdrsa. Strmo se vzpenjamo do nadmorske višine približno 1300 metrov, nato pa se pot položi in nas pripelje na rob planote Mažakla, kjer stoji obeležje NOB.
Sledi nekaj lahkotne hoje, nato pa se priključimo na slabšo cesto v Tilčevem rovtu (na zemljevidih planina Mežakla), po kateri se pričnemo zložno do zmerno vzpenjati. V manjši dolinici cesta zavije levo, mi pa jo le malo za ovinkom zapustimo in nadaljujemo desno na strmo markirano pešpot v smeri Jerebikovca. Sledi strm vzpon, pot pa nas postopoma pripelje na zahodni greben Jerebikovca. Le malo pod vrhom se gozd konča in ob lepih razgledih hitro dosežemo vpisno skrinjico na Jerebikovcu.
Opis in slike se nanašajo na stanje julija 2020 in decembra 2019.

On the way: Planina Mežakla (1350m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec mojstrana - Jerebikovec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing