Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Mežica - Koča na Pikovem - old path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawankskoča na pikovem / Mežica - Koča na Pikovem
  

Mežica - Koča na Pikovem (old path)

 
Starting point: Mežica (495 m)
Destination: Koča na Pikovem (992 m)
Path name: old path
Time of walking: 2 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 497 m
Altitude difference (by path): 530 m
Map: Koroška 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 584
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 46
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Črne na Koroškem ali z Raven na Koroškem, oz. preko mejnega prehoda Holmec ali Mežica, se zapeljemo v Mežico, kjer nas oznake za pokopališče Mirje usmerijo proti zahodu na lokalno cesto. Peljemo se še mimo starega pokopališča, nato pa parkiramo na označenem parkirišču.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti navzgor, ko cesta zavije levo, pa jo zapustimo in nadaljujemo naravnost na kolovoz v smeri Pikovega. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpenja po trasi nekdanje smučarske proge, danes pa ob poti opazimo igrišče za disk golf Mežica. Sprva ob pogledu nazaj še vidimo Mežico in okoliške hribe, nato pa pot, ob kateri markacij skorajda ni, preide v dolinico med 729 metrov visokim hribom na levi (na zemljevidih neimenovan vrh), in Štalekarjevim vrhom na desni. Ko se dolina obrne proti zahodu, pa se s smučarske proge v levo odcepi markiran kolovoz, po katerem nadaljujemo. Kolovoz se hitro obrne še nekoliko bolj v levo ter se nato prečno vzpne na greben, kjer nadaljujemo desno v smeri Koče na Pikovem. Nekaj časa pot sledi grebenu, nato pa postopoma preide rahlo levo na pobočja, preko katerih se večinoma prečno vzpenjamo. Višje po levi spodnji strani obidemo domačijo Jesenik, kjer nas pot vodi mimo ruševin stare hiše. Malo naprej dosežemo makadamsko cesto, kateri nekaj korakov sledimo v levo (naravnost običajna markirana pot proti Koči na Pikovem), nato pa gremo rahlo desno, na sprva slabšo stezico, ob kateri opazimo starejše markacije. Pot hitro preide v gozd, nato pa se prečno vzpne proti levi. Nekoliko naprej dosežemo manjšo strmo dolinico, po kateri se strmo vzpnemo, med vzponom pa opazimo številne sledi motokros motorjev. Višje se pot položi in priključimo se običajni poti.
Ponovno nadaljujemo v smeri Koče na Pikovem ter se skozi gozd vzpnemo do lesenega križa, ob katerem se nahaja že precej stara klop.
Nadaljujemo naravnost (levo Pikov vrh) ter se postopoma pričnemo spuščati. Na delu, ko stopimo iz gozda, se v levo odcepi še ena pot na Pikov vrh, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnje domačije Pik, po kateri je bližnja okolica dobila ime. Sledi še nekaj minut hoje po cesti, s katere se nam sprva odpre nekaj razgleda v smeri Pece, nato pa skozi gozd dosežemo cerkev sv. Helene, za katero se nahaja Koča na Pikovem.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (maj).

Trip can be prolonged to next destinations: Pikov vrh, Veliki vrh (above Mežiška dolina)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing