Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Mežica - Jesenik - mimo domačije Jesenik

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karavankejesenik / Mežica - Jesenik
  

Mežica - Jesenik (mimo domačije Jesenik)

 
Starting point: Mežica (495 m)
Destination: Jesenik (1199 m)
Path name: mimo domačije Jesenik
Time of walking: 2 h 5 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 704 m
Altitude difference (by path): 710 m
Map: Koroška 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 117
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 39
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Črne na Koroškem ali z Raven na Koroškem, oz. preko mejnega prehoda Holmec ali Mežica, se zapeljemo v Mežico, kjer nas oznake za pokopališče Mirje usmerijo proti zahodu na lokalno cesto. Peljemo se še mimo starega pokopališča, nato pa parkiramo na označenem parkirišču.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti navzgor, ko cesta zavije levo, pa jo zapustimo in nadaljujemo naravnost na kolovoz v smeri Pikovega. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpenja po trasi nekdanje smučarske proge, danes pa ob poti opazimo igrišče za disk golf Mežica. Sprva ob pogledu nazaj še vidimo Mežico in okoliške hribe, nato pa pot, ob kateri markacij skorajda ni, preide v dolinico med 729 metrov visokim hribom na levi (na zemljevidih neimenovan vrh), in Štalekarjevim vrhom na desni. Ko se dolina obrne proti zahodu, pa se s smučarske proge v levo odcepi markiran kolovoz, po katerem nadaljujemo. Kolovoz se hitro obrne še nekoliko bolj v levo ter se nato prečno vzpne na greben, kjer nadaljujemo desno v smeri Koče na Pikovem. Nekaj časa pot sledi grebenu, nato pa postopoma preide rahlo levo na pobočja, preko katerih se večinoma prečno vzpenjamo. Višje po levi spodnji strani obidemo domačijo Jesenik, kjer nas pot vodi mimo ruševin stare hiše. Malo naprej prečimo makadamsko cesto (levo se spustimo v dolino ali pa nadaljujemo do Koče na Pikovem po stari poti), desno domačija Jesenik), nato pa se strmeje vzpenjamo po kolovozu, po njem pa hodimo vse do prevala, s katerega se nam odpre pogled proti jugozahodu.
Na prevalu zapustimo markirano pot in nadaljujemo desno po neoznačeni stezici, ki se nadaljuje po južnem grebenu Jesenika. Pot, ki je na več mestih težje prehodna zaradi podrtega drevja (posledica vetroloma iz decembra 2017), se višje priključi na kolovoz, kjer se pot prehodno položi. Kolovoz nas sprva vodi po grebenu, nato pa preide v manjšo dolinico, ko se konča pa se na bližnji vrh vzpnemo po slabši stezici.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (maj).

Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik mezica - Jesenik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing