Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Mesnice - Rotovc - via Županov vrh

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Mesnice - Rotovc (via Županov vrh)

 
Starting point: Mesnice (806 m)
Destination: Rotovc (964 m)
Path name: via Županov vrh
Time of walking: 1 h 15 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 158 m
Altitude difference (by path): 250 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 1156
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 57
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Krimu. Ob križišču je dovolj prostora, kjer lahko parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Z Rakitne z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti naselju Preserje, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Krimu. Ob križišču je dovolj prostora, kjer lahko parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti proti Krimu, katera nas hitro popelje v gozd, skozi katerega se zložno vzpenja. Po dobrih 10 minutah hoje, bomo desno nad cesto opazili travnato pobočje, cesta pa nas za njim pripelje do odcepa kolovoza s ceste v desno (začetek kolovoza je le nekaj metrov pred oznako ceste 18,5 km).
Pot nadaljujemo po omenjenem kolovozu, ki se kratek čas vzpenja ob robu gozda, nato pa zavije desno, na že prej omenjeno travnato pobočje. Preko travnatega pobočja se vzpnemo prečno proti desni, mi pa ob pogledih na del Karavank in najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp, kmalu ponovno stopimo v gozd. V gozdu, na manjšem razpotju nadaljujemo po levem vzpenjajočem se kolovozu, kateremu sledimo do mesta, kjer nas le ta pripelje na nekakšen greben, kjer je naslednje razpotje.
Tudi tokrat nadaljujemo po levem zgornjem kolovozu, mi pa po njem po nekaj 10 m nadaljnje hoje prispemo iz gozda na razgledno zložno travnato pobočje. Preko travnika je kolovoz malo slabše viden, mi pa po njem nadaljujemo do zgornjega dela, oz. do mesta, kjer kolovoz preide na desno stran pobočja (po kolovozu prispemo na Rakitno).
Ko smo se naužili razgledov, ki ob lepem vremenu sežejo vse do Triglava, nadaljujemo rahlo levo, na pešpot, ki gre skozi pas grmičevja v gozd. Pot, ob kateri v nadaljevanju opazimo nekaj modro-rumenih markacij, se večinoma nadaljuje po grebenu, kjer kmalu dosežemo neizrazit in z gozdom poraščen vrh Reber (923 m).
Nadaljujemo po gozdni grebenski poti, katera se z izjemo začetnega rahlega spusta, večinoma lahkotno vzpenja. Ko se pot povsem položi, nas pripelje iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti bližnjemu Krimu in Kamniško Savinjskim Alpam. Ko se pot vrne v gozd, se nam z desne priključi še ena pot z Rakitne, mi pa pot nadaljujemo po kolovozu, kateri malo naprej zavije levo na travnato pobočje Županovega vrha. Sledi nekaj zložne hoje, nato pa se pot zmerno vzpne do bližnjega vrha, s katerega se nam odpre lep razgled, ki seže na vse strani, ob lepem vremenu tudi do Snežnika.
Z Županovega vrha nadaljujemo proti jugovzhodu ter pot še kratek čas nadaljujemo po razglednem grebenu, nato pa pot preide v gozd ter se prične spuščati. Nekaj minut se spuščamo po ožjem kolovozu, nato pa prispemo do razmeroma nove, širše vlake, kateri sledimo v levo, mi pa se po njej spustimo do markirane poti Rakitna - Krim.
Na razpotju nadaljujemo rahlo levo ter se v nekaj korakih vzpnemo do označenega razpotja na sedlu.
S sedla nadaljujemo naravnost v smeri Rotovca (rahlo levo Krim) po poti, ki se prične zmerno vzpenjati skozi redek gozd in pas grmičevja. Tej poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda, nato sledimo vse do vrha Rotovca, le tega pa dosežemo po 5 minutah hoje od razpotja na sedlu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).

On the way: Reber (923m), Županov vrh (999m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc mesnice - Rotovc
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing