Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Matavun - Vremščica -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Matavun - Vremščica

 
Starting point: Matavun (402 m)
Destination: Vremščica (1027 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 625 m
Altitude difference (by path): 750 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 14543
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 76
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Koper, se usmerimo na izvoz Divača, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Škocjanskih jam. Ko prispemo v Matavun zavijemo levo ter nato parkiramo na velikem parkirišču ob vhodu v Škocjanske jame.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se sprehodimo do otroškega igrišča, ki se nahaja za kompleksom stavb parka Škocjanskih jam, od tam pa se po stopnicah spustimo do označenega razpotja. Od razpotja nadaljujemo levo v smeri Divače, Vremščice, Senožeč in Nanosa (desno Artviže, Slavnik in Vremščica po soteski reke Reke) in vzpon nadaljujemo po učni poti Škocjan. Po nekaj minutah prispemo do slikovitega razgledišča, s katerega se nam odpre pogled proti Vremščici, bližnji cerkvi sv. Kancijana ter pod njo soteski reke Reke. Od razgledišča sledimo učni poti le še do bližnjega čebelnjaka, od tam pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki vodi naprej proti Divači in Vremščici (učna pot se nadaljuje desno). Pot naprej se nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nato pa se rahlo spusti in nas pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo v smeri Vremščice (naravnost Divača) do katere imamo še približno 3 ure hoje. Sledi rahel vzpon in pot nas pripelje do asfaltne ceste v vasi Gradišče pri Divači. Tu nadaljujemo levo (možno tudi desno) ter v polkrogu prispemo do križišča, kjer se nam priključi še desna cesta. Nadaljujemo naravnost na markirano makadamsko cesto, ki gre pod daljnovod ter se zložno spušča proti asfaltni cesti Dolnje Ležeče - Famlje. Omenjeno cesto previdno prečimo, nato pa nadaljujemo proti bližnjemu letališču Divača. Po nekaj minutah cesta zavije desno, mi pa nadaljujemo naravnost proti letališču. Po 100 m nadaljnje hoje prispemo do uvoza na letališko stezo, katero markirana pot preči, nato pa se nadaljuje še ob letališki stezi in naprej do roba gozda (prehod preko uvoza na letališko stezo in naprej ob letališki stezi, pa vse do roba gozda je prepovedan).
Na drugi strani letališča nas oznake za Vremščico usmerijo levo na kolovoz, ki se nadaljuje čez prostrane kraške travnike. Čez čas se pot vrne v gozd in nas pripelje do železniške proge.
Na drugo stran proge pridemo skozi nizek podhod, za katerim pot zavije rahlo v desno ter se nato zložno vzpne do označenega razpotja, kjer se nam priključi pot iz Senožeč.
Tu nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo po slabši cesti, ki se nadaljuje z nekaj kratkimi vzponi in spusti, le ta pa poteka ob vznožju Vremščice. Ko slabša cesta preide v prehodno strnjen gozd, pa nas pripelje do križišča, kjer se priključimo širši cesti (do sem lahko tudi z avtomobilom - izhodišče Podgora).
Omenjeno cesto le prečimo in vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki se sprva vzpne skozi pas gozda, nato pa postopoma preide na vse bolj razgledna travnata pobočja. Naprej se vzpenjamo po razmeroma strmem in deloma travnatem kolovozu, s katerega se nam odpirajo lepi razgledi proti dolini reke Reke in okoliškim hribom. Višje kolovoz zavije v desno, mi pa nadaljujemo naravnost po pešpoti, ki višje zavije v levo ter preči pas nizkega gozda. Pot se nato vrne na razgledno pobočje ter se prečno vzpne na greben Vremščice, kjer se priključi slabši cesti, kateri sledimo v desno. Po cesti hodimo le nekaj korakov, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na pešpot, ki se nadaljuje skozi borov gozdič. Gozd se hitro konča, pot pa se vrne na cesto, katero pa že kmalu zapustimo. Nadaljujemo po markirani poti, ki se nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nekaj časa pa čez razgledna, večinoma travnata pobočja. Čez čas prispemo na razpotje, kjer se nam z desne priključi še pot iz vasi Famlje (tudi pot od Škocjanskih jam po soteski reke Reke).
Tu nadaljujemo rahlo levo po manj izrazitem kolovozu, ki postopoma preide v gozd in se spremeni v lepo sledljivo stezico. Nekoliko višje se nam priključi še pot iz Senožeč, mi pa nadaljujemo naravnost ter se vzpnemo še skozi en pas gozda. Višje se gozd razredči, nas pa vse bolj razgledna pot hitro pripelje na vrh Vremščice.

On the way: Gradišče pri Divači (465m), Podgora (487m)
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica matavun - Vremščica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing