Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Matajur / Montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur - over saddle

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsmonte mataiur/matajur / Matajur / Montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur
  

Matajur / Montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur (over saddle)

 
Starting point: Matajur / Montemaggiore (950 m)
Destination: Monte Mataiur/Matajur (1642 m)
Path name: over saddle
Time of walking: 2 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 692 m
Altitude difference (by path): 692 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Author: SuzanaM
Views: 7131
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 94
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

a) Po italijanski strani:
Iz Goriške smeri se peljemo po regionalni cesti proti Vidmu / Udine do odcepa za Krmin / Cormons. V krožišču na prvem izvozu zavijemo proti Krminu / Cormons in Čedadu / Cividale in zapeljemo pod podvozom in nato takoj zavijemo levo. V večjem in nerodnem križišču v Krminu zavijemo desno proti Čedadu / Cividale del Friuli. Z vožnjo nadaljujemo skozi več krajev po skrbno obdelani furlanski ravnici, od koder se nam ob dobri vidljivosti naš cilj Matajur ob boku Krna sprva kaže na naši desni strani, od Čedada pa naravnost pred nami. V Čedadu prispemo v semaforizirano križišče poleg stavbe, v kateri je najprej lekarna (farmacia) in nato banka. V križišču zavijemo ostro desno (naravnost pred nami vhod v stari del mesta in veliko brezplačno parkirišče). Do znamenitega Hudičevega mostu je le par minut hoje.
Pot nadaljujemo do manjšega krožišča, pred katerim je več smernih tabel, med njimi tudi rjava tabla za Kolovrat. Od tu naprej sledimo oznakam za Kolovrat. Ob reki Nadiži se peljemo proti kraju Špeter Slovenov / San Pietro al Natisone. Približno 1 km pred Špetrom prispemo do križišča v kraju Ponte San Quirino. Tu zavijemo desno (naravnost Špeter), levo čez most pa Čedad po drugem bregu reke Nadiže, po kateri nas iz Čedada pripelje pot, ki jo lahko najdete na Google Maps. Še naprej sledimo oznakam za Kolovrat, vendar le še približno 1,5 km, kjer se desno odcepi cesta za Kolovrat in nekdanji mejni prehod Solarij / Solarie. Mi nadaljujemo naravnost do večjega kraja Sauodnja / Savogna, tudi centra istoimenske občine. Tu zavijemo desno čez most in nadaljujemo po glavni cesti. Lahko bi šli tudi za mostom levo navzgor, vendar je pot zelo strma in ozka. Na mostu vidimo tudi rdeče table za Rifugio Pelizzo. Pot se prične kmalu serpentinasto vzpenjati (cca. 3 km in 6 ostrih ovinkov). Na vrhu pridemo do naslednjega odcepa, kjer zavijemo levo proti vasi Matajur/Montemaggiore in Rifugio Pelizzo. Naravnost pred nami vas Čepletišče (Cepletischis) in še približno 6 km do Livka. Od križišča nas do vasi Matajur loči še približno 5,5 km zmerno vzpenjajoče se dvopasovne ceste, do Rufugio Pelizzo pa 9 km.
b) Po slovenski strani:
S ceste Tolmin - Kobarid, se v kraju Idrsko v levo (iz smeri Kobarida desno) odcepi strma dvopasovna cesta proti vasi Livek (približno 5 km). Tu nadaljujemo po vse ožji cesti v Italijo. Na drugi strani meje se cesta prične rahlo spuščati, pri vasi Polava se cesta zopet razširi in se rahlo vzpne proti vasi Čepletišče / Cepletischis. Od tu se spustimo proti križišču (0,5 km), kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Matajur / Montemaggiore in Rifugio Pelizzo. Naravnost Sauodnja / Savogna. Od Livka do vasi Matajur je približno 10 km, do Rifugo Pelizzo pa 13.

Path description (Slovenian language):

Parkiramo ob cesti nad vasjo Matajur. V snežnih razmerah je tu tudi zapora ceste. Planinske table nas usmerijo desno navzgor mimo vikend hiške proti Matajurju in planini Gosnach. Po zelo kratkem vzponu prečimo cesto, kjer nas planinska tabla usmeri naravnost skozi gozd proti Matajurju in Domu na Matajure . Po nekaj korakih zavijemo levo in se pričnemo še kar strmo, nato pa blago vzpenjati proti planini Gosnach. Pot poteka delno po gozdu, delno preči travnata pobočja, s katerih se nam že prikažejo lepi razgledi do morja. Pod večjo belo domačijo, ki jo uzremo na svoji desni strani, se gozd povsem razredči. Kmalu prispemo do opuščenega Rifugia Gosnach, od kjer se nam v lepem vremenu odprejo prvi razgledi proti Dolomitom. Od tu se prične pot vedno bolj vzpenjati po jugozahodnih travnatih pobočjih Matajurja. Pred sabo ves čas vidimo Dom na Matajure in vrh Matajurja. Po dobri uri hoje pridemo do pričetka Maršinske planine / Malge di Mersino na kateri se nam odpre prekrasen razgled od Dolomitov do Kaninskega pogorja. Z desne strani se na tem mestu priključi pot od Rifugio Pelizzo (30 min).

S hojo nadaljujemo naprej po kolovozu, ki vodi proti hiškam, ki jih vidimo pred sabo. Pot se zmerno vzpenja pod zahodnimi pobočji Matajurja. Nad hiškami se kolovoz spet položi in nas v par minutah pripelje do naslednje skupine kamnitih hišk pri umetnem jezercu.

Na planini pri jezercu nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki se zmerno vzpenja proti sedlu pod severno-zahodnimi pobočji Matajurja. Sedlo dosežemo po blagem 15 minutnem vzponu. V idealnih vremenskih razmerah nas celo pot spremljajo razkošni razgledi od Dolomitov do Kaninskega pogorja in Rombona. Na sedlu se nam obzorje razširi še na mogočni Krn in na Tolminske in Spodnje Bohinjske gore.

Do sedla vodi tudi pot pod severnimi pobočji Matajurja, na katero pridemo po poti iz Avse (namesto da se usmerimo na Beneško pot, nadaljujemo naravnost pod severnimi pobočji Matajurja v smeri Sedlo-Meršinska smer).

S sedla se prične kratek, a razmeroma strm vzpon po severnem grebenu na vrh Matajurja, ki ga dosežemo v približno 20-ih minutah. V snežnih razmerah je na tem delu poti potrebno veliko previdnosti in ustrezna oprema. Pobočje je velikokrat pomrznjeno, lahko pa se tudi zelo predira. Zaradi strmine uporaba krpelj ni mogoča. Pot preči strma pobočja, zato je tudi velika nevarnost zdrsa.
V kopnih razmerah pa je pot nezahtevna in zelo primerna predvsem v vročih dneh.
Za razliko od ostalih dostopov na Matajur zagledamo cerkvico na vrhu šele par korakov pod vrhom.

Z vrha Matajurja se lahko do vasi Matajur oz. Rifugia Pelizzo odpravimo:
- kar naravnost navzdol po nekdanjem smučišču do Rifugio Pelizzo in naprej po cesti do vasi Matajur,
- po zahodnem grebenu do Doma na Matajure in od tu:
- levo do Rifugia Pelizzo,
- desno do jezerca na Maršinski planini in naprej do Rifugio Pelizzo ali do vasi Matajur,
- naravnost navzdol do Maršinske planine in naprej do Rifugio Pelizzo ali do vasi Matajur,
- po vzhodnem grebenu (Beneška pot), kjer na koncu grebena namesto proti Livku zavijemo desno v smeri Masseris, Cepletischis, Rifugio, nadalje nas pot pripelje na kolovoz (stara pot z Livka). Po nekaj metrih nas smerna tabla usmeri desno proti Rifugio Pelizzo. Pot se nadaljujemo sprva čez planino, nato pa se spusti skozi gozd. Iz gozda pridemo pri hiši pod observatorijem. Če imamo avto pri Rifugio Pelizzo, se moramo povzpeti rahlo navzgor, sicer pa se spustimo po travnatem pobočju proti cesti za vas Matajur.

Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur matajur___montemaggiore - Monte Mataiur/Matajur
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing