Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Mače - Javorov vrh - Mačenska pot

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsjavorov vrh / Mače - Javorov vrh
  

Mače - Javorov vrh (Mačenska pot)

 
Starting point: Mače (600 m)
Destination: Javorov vrh (1434 m)
Path name: Mačenska pot
Time of walking: 2 h 50 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 834 m
Altitude difference (by path): 885 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 2677
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 46
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za Mače. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. V Preddvoru opazimo oznake za Mače, ki nas usmerijo levo mimo osnovne šole na cesto, ki se vzpne do Mač. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.

Path description (Slovenian language):

Na začetku velikega parkirišča nad Mačami opazimo planinske smerne table, mi pa nadaljujemo desno, preko celega parkirišča v smeri Zavetišča v Hudičevem borštu, Javorovega oz. Javorjevega vrha, Potoške gore in sv. Jakoba. Od konca parkirišča se nadaljuje markiran kolovoz, po katerem nadaljujemo pot. Kolovoz, ki ima v spodnjem delu nekaj manjših razpotij, kjer sledimo markacijam, se sprva zložno do zmerno vzpenja, nato pa za kratek čas nekoliko bolj strmo. Za prečenjem hudournika se kolovoz postopoma položi in nas pripelje na označeno razpotje, kjer nas planinske smerne table usmerijo levo na dobro uhojeno in lepo vzdrževano planinsko pot. Markirana pot takoj preide v dokaj strnjen gozd, skozi katerega se nekaj časa vzpenja ob hudourniškem grabnu, nato pa zavije nekoliko bolj v desno ter nas v nekaj okljukih pripelje do manj opaznega razpotja, kjer se v levo odcepi pot proti Domu na Kališču (odcep je označen z napisom na drevesu), mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki nas postopoma pripelje v bolj redek gozd. Višje se vse bolj redek gozd konča in pot nas pripelje na razgledna travnata pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled po Gorenjski. Sledi še dobrih 10 minut vzpona po omenjenem travnatem pobočju in prispemo do izvira v Hudičevem borštu, ob katerem se nahaja označeno razpotje.
Ponovno nadaljujemo desno (levo Dom na Kališču, Dolga njiva, Srednji vrh...) ter po minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do Zavetišča v Hudičevem borštu.
Od zavetišča nadaljujemo proti vzhodu, kjer hitro zapustimo Hudičev boršt in prispemo do mesta, kjer stopimo iz gozda. Na začetnem delu, kjer stopimo iz gozda, nam je v zmernem spustu v pomoč jeklenica, ki se nadaljuje še nekaj metrov prečenja preko razmeroma strmega pobočja. Pot se nadaljuje po dokaj strmem travnatem pobočju Zaplate, katero je v zimskem času izredno plazovito. Prečenje travnatega pobočja, ki je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarno za zdrs, sicer pa tehnično nezahtevno, se po približno 15 minutah konča in pot nas pripelje v gozd. Sledi še približno 15 minut prečenja skozi gozd, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Javorjevega vrha (levo Cjanovca in Srednji vrh, desno Potoška gora, Spodnja Kokra, sv. Jakob...).
Pot se nadaljuje po in ob sprva na nekaj mestih razglednem grebenu in se občasno tudi nekoliko spusti. Malo naprej pot preide v gozd ter se prične strmeje vzpenjati po severozahodnem grebenu Javorovega vrha. Malo pod vrhom se gozd konča, nas pa do razglednega vrha loči le še nekaj korakov vzpona.
Mače - Hudičev boršt 1:50, Hudičev boršt - Javorov vrh 1:00.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (maj).

On the way: Zavetišče v Hudičevem borštu (1328m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh mace - Javorov vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing