Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Ljubenske Rastke (Kumprej) - Smrekovec -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpssmrekovec / Ljubenske Rastke (Kumprej) - Smrekovec
  

Ljubenske Rastke (Kumprej) - Smrekovec

 
Starting point: Ljubenske Rastke (Kumprej) (782 m)
Destination: Smrekovec (1577 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 10 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 795 m
Altitude difference (by path): 803 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 3250
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 58
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Mozirja, Gornjega Grada ali Luč se zapeljemo do Ljubnega ob Savinji, od tam pa sledimo oznakam za Smrekovec. Skozi Ljubno ob Savinji se sprva vozimo po občasno ožji Cesti v Rastke, na križiščih med hišami pa sledimo oznakam za Smrekovec. Za naseljem se cesta razširi, nato pa se do Ljubenskih Rastk večinoma zložno zmerno vzpenja, od tu naprej pa postopoma postane ožja in bolj strma. Malo pred obeležjem NOB se v desno odcepi pot, ki vodi mimo kmetije Atelšek. Parkiramo na primernem mestu ob cesti med odcepom markirane poti in obeležjem NOB.

Path description (Slovenian language):

Malo nižje od obeležja NOB, nas oznake za kmetijo Atelšek in Dom na Smrekovcu usmerijo desno, sprva nekoliko navzdol, na slabšo cesto, po kateri se hitro spustimo do potoka Krumpah, katerega prečimo preko lesenega mostička. Kmalu za mostičkom se v levo odcepi krajša cesta k bližnji hiši, mi pa tu nadaljujemo naravnost ter zavijemo ostro levo na naslednjem razpotju kolovozov. Sledi prečni vzpon proti levi, nato pa kmalu dosežemo še desno serpentino. Za serpentino kolovoz postopoma postane bolj zaraščen, ko pa prispemo ob spodnji rob bližnje senožeti pa nadaljujemo ostro levo. Ko se gozd konča nadaljujemo po neizrazitem travnatem grebenu, kjer ni poti, a višje pri kapelici naletimo na markacije. Za kapelico prispemo do kmetije Atelšek, katero obidemo po levi strani, kjer poteka dovozna cesta. S ceste gremo kmalu rahlo desno na markiran kolovoz, kateri le malo naprej preči asfaltno cesto. Na drugi strani ceste se najprej vzpnemo preko razglednega pobočja, nato pa pot preide v gozd in se po kolovozu vzpne prečno proti desni. Ko malo naprej dosežemo drugo makadamsko cesto, jo prečimo proti desni (če nadaljujemo naravnost kmalu opazimo stare markacije - stara pot, ki višje doseže cesto, ki vodi do Doma na Smrekovcu), kjer sledimo markirani poti, ob kateri so poleg starih tudi novejše markacije. Višje dosežemo cesto, ki vodi proti Domu na Smrekovcu in ji sledimo v levo. Nekaj minut višje se nam z leve priključi še prej omenjena stara pot, nas pa cesta za tem pripelje do križišča, kjer nadaljujemo po desni cesti (rahlo levo Kugovnik in Ramšak). Z desne ceste, po kateri nadaljujemo pot se kmalu v desno odcepi še cesta k Starim Stanom na Golteh, nas pa širša cesta kmalu pripelje na Atelsko sedlo, kjer se v desno odcepi še markirana pot proti Goltem.
Nadaljujemo naravnost, po cesti, ki preide na drugo stran gozdnatega grebena in kateri se kmalu priključi še cesta s prevala Kramarica.
Nadaljujemo po zgornji cesti, ki nas mimo informativne table Smrekovškega pogorja, pripelje do manjšega nogometnega igrišča, ki je eno višje ležečih v državi. Za igriščem zapustimo cesto in stopimo na drugo stran ograje, kjer se priključimo markirani poti od Belih Vod.
Od tu sledi le še kratek, vse bolj razgleden, zmeren vzpon do Doma na Smrekovcu.
Od Doma na Smrekovcu nadaljujemo v smeri vrha Smrekovca, kjer nas pot najprej vodi preko kratkega razglednega dela, s katerega se nam odpre pogled proti osrednjim Kamniško Savinjskim Alpam, nato pa preide v redek gozd, kjer po krajšem vzponu dosežemo označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (naravnost Komen, Travnik...). Od razpotja naprej se gozd še dodatno razredči, nato pa nas že po povsem neporaščenem delu vodi nekoliko bolj v desno, kjer ob razgledih, ki sežejo daleč naokrog, brez večjih težav dosežemo piramido na vrhu Smrekovca.
Izhodišče - Dom na Smrekovcu 1:40, Dom na Smrekovcu - Smrekovec 30 minut.

On the way: Atelšek (930m), Atelsko sedlo (1314m), Dom na Smrekovcu (1375m)
Trip can be prolonged to next destinations: Krnes, Komen
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec ljubenske_rastke_kumprej - Smrekovec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing