Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Ljubelj - Srednja peč - lower path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawankssrednja peč / Ljubelj - Srednja peč
  

Ljubelj - Srednja peč (lower path)

 
Starting point: Ljubelj (1058 m)
Destination: Srednja peč (1920 m)
Path name: lower path
Time of walking: 4 h 5 min
Difficulty: easy marked way, difficult pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 862 m
Altitude difference (by path): 1060 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 2150
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 84
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se do MP Ljubelj, kjer pred predorom zavijemo levo proti Zelenici. Sledi vožnja preko mostička, nato pa parkiramo na velikem parkirišču.

Path description (Slovenian language):

Na začetku parkirišča nas planinske oznake za Stol, Vrtačo in Dom na Zelenici usmerijo na širok kolovoz, ki se prične vzpenjati ob hudourniku. Ko malo višje kolovoz zavije levo, mi nadaljujemo naravnost po planinski poti, ki se nadaljuje skozi gozd ter se kmalu vrne na kolovoz. Kolovoz nekoliko višje zavije desno in nas pripelje iz gozda na smučarsko progo nekdanjega smučišča Zelenica. Sledi kratek bolj strm vzpon po smučišču, nato pa se pot položi in nas vodi ob vznožju melišč pod Begunjščico.
Z markirane pot se kmalu v desno odcepi pot, ki poteka po servisni cesti, mi pa po "cesti" nadaljujemo do bližnje Koče Vrtača.
Pri koči cesta zavije desno, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planinske poti na Zelenico. Kratek čas nadaljujemo pod nekdanjo enosedežnico Zelenica II, nato pa se pot prične strmeje vzpenjati po pobočju, ki ga deloma prerašča ruševje. Po nekaj serpentinah se vrnemo na servisno cesto, po kateri nadaljujemo ob pogledu na Šentanski plaz.
Pot naprej nas vodi po pobočjih Spodnjega Plota (vrha, na katerega so pred leti nadelali športno plezalno pot), nato pa s ceste zavijemo desno na pešpot, ki seka daljši ovinek. Ko se vrnemo na cesto smo že pri zgornji postaji nekdanje enosedežnice Zelenica II, nas pa do Doma na Zelenici loči le še nekaj korakov spusta.
Dom na Zelenici obidemo po desni strani, za domom pa gremo levo ter se pričnemo vzpenjati ob smučarski progi. Po nekaj 10 korakih vzpona se v desno odcepi pot na Vrtačo ter zgornja pot na Stol, mi pa nadaljujemo rahlo levo v smeri Doma pri izviru Završnice. Sledi še kratek vzpon, nato pa se po kolovozu pričnemo spuščati. Po krajšem spustu dosežemo iztek druge, sedaj že nekdanje smučarske proge, nato pa se lahkotno spuščamo po široki poti, ki nas večinoma vodi čez pašnike. Ob lepih pogledih na Begunjščico na levi in Vrtačo na desni, nato prispemo do izvira Završnice. Za izvirom se pot za nekaj 10 korakov strmeje spusti, nato pa zavije desno in nas ob pogledu na Blejsko jezero pripelje do Doma pri izviru Završnice.
Nadaljujemo v smeri Stola, sprva po kolovozu, ko pa kolovoz zavije nekoliko v desno, pa mi nadaljujemo naravnost na markirano pot, ki se prične strmeje vzpenjati. Pot naprej preide v dolinico med Srednjim vrhom na levi in Vrtačo na desni, mi pa se po omenjeni dolinici vzpenjamo vse do sedla Šija, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo rahlo levo v smeri spodnje poti na Stol (levo Srednji vrh, desno Vrtača in zgornja pot na Stol). Pot naprej se najprej rahlo spušča po pobočjih Srednjega vrha, nato pa zavije desno in se strmeje spusti mimo studenčka in porušenega betonskega objekta. Za tem prečimo hudournik, nato pa se pot brez večjih sprememb višine nadaljuje po pobočjih Vrtače. Ko prispemo v dolinico V Kožnah, se nam na samem začetku dolinice z leve priključi pot skozi Zagon, mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki se ponovno prične vzpenjati. Malo naprej, med mogočnimi balvani, se priključimo zgornji poti na Stol. Sledi nekoliko bolj strm vzpon ob lepih pogledih na okolico in na ostenje Srednje peči na levi. Ko se višje markirana pot položi, pa še pred označenim razpotjem, kjer se v desno odcepi pot k Celovški koči / Klagenfurter Hütte, pri manjšem možicu, ki se nahaja ob robu ruševja, nadaljujemo levo na brezpotje.
Nadaljujemo ob robu ruševja, po lepo prehodnem brezpotju, ob katerem nam pravo smer kažejo posamezni možici. Po približno 5 minutah prispemo na manjši preval zahodno od Srednje peči, kjer na levi preko melišča opazimo slabšo stezico. Vzpnemo se do omenjene stezice, nato pa prečimo melišče proti desni. Ko se melišče konča, nas stezica vodi skozi ozek pas ruševja, nato pa slabša stezica zavije levo ob ruševju strmo navzgor in se po nekaj korakih v razmeroma strmih travah konča. Vzpon nadaljujemo ob ruševju strmo navzgor, mi pa v približno isti smeri nadaljujemo vse do prihoda na greben, kjer se zopet pojavi slabša stezica. Nadaljujemo desno, nekoliko naprej tudi skozi kratek pas požaganega ruševja, nato pa se po in ob grebenu, ki je na levo stran občasno tudi prepaden, povzpnemo na malo obiskan in razgleden vrh.
Ljubelj - Koča Vrtača 40 minut, Koča Vrtača - Dom na Zelenici 40 minut, Dom na Zelenici - Dom pri izviru Završnice 20 minut, Dom pri izviru Završnice - Šija 40 minut, Šija - odcep z markirane poti 1:20, odcep z markirane poti - Srednja peč 25 minut.

On the way: Koča Vrtača (1288m), Dom na Zelenici (1536m), Dom pri izviru Završnice (1425m), Šija (1693m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč ljubelj - Srednja peč
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing