Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Livek - Monte Mataiur/Matajur -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsmonte mataiur/matajur / Livek - Monte Mataiur/Matajur
  

Livek - Monte Mataiur/Matajur

 
Starting point: Livek (692 m)
Destination: Monte Mataiur/Matajur (1642 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 950 m
Altitude difference (by path): 970 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 8430
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 50
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kobaridu. Ko prispemo do naselja Idrsko, zavijemo levo v smeri naselja Livek. Ko se povzpnemo do Livka, parkiramo ob obeležju NOB in večnamenskem objektu.
b) Iz Kobarida se peljemo proti Tolminu, a le do naselja Idrsko, kjer zavijemo desno v smeri naselja Livek. Ko se povzpnemo do Livka, parkiramo ob obeležju NOB in večnamenskem objektu.

Path description (Slovenian language):

Od obeležja NOB se sprehodimo do bližnjega križišča, kjer zapustimo cesto in nadaljujemo desno v smeri markirane poti na Matajur (levo Kolovrat, Nebesa in Livške Ravne, naravnost Italija ter po cesti do Avse, Peratov...). V nadaljevanju se najprej vzpnemo po stopnicah, nad vasjo pa pot preide v večinoma nizek gozd in pas grmičevja. Občasno nekoliko bolj strma pot višje zavije levo in nas pripelje na cesto, kjer se položi. Sledi še nekaj 10 korakov lahkotne hoje in prispemo do cerkve sv. Petra in Pavla.
Pri cerkvi gremo levo in hitro prispemo v vasico Perati, kjer nas pot vodi mimo nekaj hiš, za naseljem pa iz križišča nadaljujemo desno navzgor. V nadaljevanju se razgledna cesta, ki poteka med pašniki, polkrožno obrne levo in nas pred začetkom naselja Avsa, pripelje do križišča iz katerega nadaljujemo desno po markirani poti, sprva še cesti proti Matajurju (rahlo levo vas Avsa in turistična kmetija Jelenov breg pod Matajurjem, naravnost parkirišče nad vasjo Avsa in stara pot).
Cesta se hitro spremeni v kolovoz, le ta pa se prične zmerno vzpenjati in nas vodi mimo več starejših, deloma že porušenih bajt. Višje s kolovoza preidemo na pešpot, ki se prehodno strmo vzpne in preči pašno ograjo. Pot se kmalu položi, gozd pa se vse bolj redči, tako da se nam vedno pogosteje odpirajo lepi razgledi na okoliške gore. Čez čas se pot ponovno razširi v kolovoz, le ta pa že po nekaj korakih v gozdno cesto, kjer na križišču nadaljujemo levo (desno pastirska koča na Idrski planini), na naslednjem križišču pa gremo naravnost (desno Svinska planina) in prispemo na zgornji del Idrske planine, kjer stoji koča Konjarska guta, ki je le nekaj korakov oddaljena s poti.
Tu se v levo odcepi še en od več možnih pristopov na Mrzli vrh, mi pa gremo s ceste kmalu desno na markirano pot, ki nato že hitro doseže drugo cesto, kjer se združimo s staro potjo iz Avse.
Cesti sledimo v desno po njej pa hodimo do bližnjega označenega razpotja, kjer gremo desno v smeri proti Matajurju (naravnost Dom na Matajure).
V nadaljevanju se pot ponovno prične vzpenjati čez deloma travnato pobočje, s katerega se nam odpirajo vedno lepši razgledi na okoliške gore. Višje, ko pot že postopoma prehaja na severna pobočja, se nam z desne priključi še pot iz vasi Svino, mi pa nadaljujemo proti Matajurju. Sledi še nekaj minut prečnega vzpona in že prispemo na razpotje pod Glavo, kjer se v smeri naravnost nadaljuje "slovenska smer" na Matajur in pot, po kateri lahko prispemo na Visoko glavo, mi pa nadaljujemo levo navzgor ter se hitro povzpnemo na razgleden vzhodni greben Matajurja, kjer se nam priključi še pot iz Italije (izhodišče Mašera / Masseris).
Nadaljujemo po omenjenem grebenu, po katerem se zložno do zmerno vzpenjamo po državni meji med Slovenijo in Italijo. Sledi še nekaj minut vse bolj razgledne hoje in prispemo na vrh Matajurja, od koder se nam odpre še lep razgled proti zahodu.
Livek - Perati 0:20, Perati - Avsa 0:10, Avsa - Idrska planina 1:10, Idrska planina - Matajur 1:20.

On the way: Sveti Peter in Pavel (Perati) (812m), Avsa (860m), Idrska planina (1250m)
Trip can be prolonged to next destinations: Monte Mataiur/Matajur
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur livek - Monte Mataiur/Matajur
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing