Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Liboje - Dom na Šmohorju - via organic farm Kralj

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Liboje - Dom na Šmohorju (via organic farm Kralj)

 
Starting point: Liboje (324 m)
Destination: Dom na Šmohorju (784 m)
Path name: via organic farm Kralj
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 460 m
Altitude difference (by path): 460 m
Map: Celjska kotlina, 1:50000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Author: zdejan
Views: 149
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 57
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Žalec in se naprej peljemo proti Arji vasi. V križišču na koncu vasi, nadaljujemo naravnost v smeri Liboj. V Libojah zavijemo levo v smeri Košnice pri Celju in cesti sledimo še cca 850 metrov do velikega zasebnega parkirišča in rumene hiše ob križišču, kjer se v desno odcepi cesta, ki vodi na biokmetijo Kralj. Ob tem križišču sta postavljeni tudi samopostrežna stojnica omenjene kmetije ter simpatični kažipot za biokmetijo Kralj. Ob slednjem kažipotu je nameščen tudi planinski kažipot za Šmohor in Veliki Slomnik. Parkiramo lahko na primernem mestu v bližini opisanega izhodišča.

Path description (Slovenian language):

Od zgoraj opisanega osnovnega izhodišča (slika 1) sledimo kažipotu proti biokmetiji Kralj in Šmohorju po asfaltni cesti v blagi klanec. Se pa 350 metrov pred opisanim osnovnim izhodiščem nahaja tudi alternativno izhodišče (slika 2) na križišču pri kapelici, pri katerem je ravno tako nameščen na drevesu kažipot za Šmohor in Veliki Slomnik. Obe poti iz obeh izhodišč se združita na makadamski cesti cca 700 metrov naprej. Slabost alternativnega izhodišča je, da ni blizu nobenega prikladnega parkirnega mesta.
Iz osnovnega izhodišča v nadaljevanju sledimo asfaltni cesti cca 200 metrov do biokmetije Kralj, nato pa nadaljujemo v isti smeri po makadamski cesti, ki se odcepi proti potoku, ki teče pod libojsko steno Velikega Slomnika. Cesta pri zadnji domačiji pred potokom preide v stezo, ki poteka tik ob potoku. Kmalu pa stopimo na makadamsko cesto, ki iz desne prihaja iz smeri alternativnega izhodišča. Mi pa se podamo v levo v smeri Šmohorja. V nadaljevanju makadamska cesta preide v objem gozda. Nadaljujemo do razpotja, kjer gre levo pot za Veliki Slomnik in desno za Šmohor.
Nadaljujemo v desno v smeri Šmohor rahlo navzgor v objemu gozda. Markirana pot poteka po gozdni cesti desno-levo, strmina narašča, tu pa tam mimo kakšne osamljene domačije ali vikenda. Kmalu prispemo do razpotja, od koder se nam iz leve priključi pot iz Tremerij. Še vedno gozdni cesti sledimo navzgor. Ko prispemo neposredno do zapuščene domačije, zavijemo skozi dvorišče dokaj ostro desno navzgor in še pod eno domačijo in ob vikendu, kjer stopimo na ravnino do križišča poti.
Skladno z označbami "Šmohor" nadaljujemo ostro levo navzgor v gozd. Prijetni planinski poti sledimo, označenost v tem delu je odlična, pot razgibana v ne preveč napornem vzponu. V nadaljevanju kratek odsek preko travniško/pašniške planjave. Po kratkem odseku skozi gozd se nam na ravninskem delu poti priključi z desne še druga planinska pot iz Liboj - od Podkoritnika. Še nekaj korakov in stopimo iz gozda. Pred makadamsko cesto, ki sicer na levo vodi do Maliča, stopimo desno nekoliko navzdol na travnik v smeri zahod. Nato pojdemo ob objektu v gradnji po poti, kjer se nam ponudi razgled na savinjsko stran, nato še nekaj metrov, do razpotja večih poti in cest, še nekoliko navzgor skozi gozdiček in dosežen je cilj naše poti – Dom na Šmohorju.

On the way: Veliki Slomnik (609m), Kamčič (525m), Malič (936m)
Trip can be prolonged to next destinations: Kamčič, Malič, Gozdnik
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju liboje - Dom na Šmohorju
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing