Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Libeliče - Šteknetov vrh - via Trotov križ

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Libeliče - Šteknetov vrh (via Trotov križ)

 
Starting point: Libeliče (455 m)
Destination: Šteknetov vrh (1061 m)
Path name: via Trotov križ
Time of walking: 2 h 20 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 606 m
Altitude difference (by path): 640 m
Map: Koroška 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 369
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 57
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Slovenj Gradca ali Mežiške doline se zapeljemo v Dravograd, nato pa še pred mostom preko reke Drave zavijemo levo v smeri naselij Črneče in Libeliče. V nadaljevanju najprej prečimo reko Mežo, nato pa se peljemo skozi Črneče in pozneje še skozi Gorče. Za Gorčami prispemo v Libeliče, kjer pri kapelici nadaljujemo desno, nato pa gremo še enkrat desno in parkiramo na večjem asfaltiranem parkirišču ob gasilskem domu Libeliče.
b) Zapeljemo se v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Slovenj Gradcu. Kmalu za mostom preko reke Drave, pa zavijemo desno v smeri naselij Črneče in Libeliče. V nadaljevanju najprej prečimo reko Mežo, nato pa se peljemo skozi Črneče in pozneje še skozi Gorče. Za Gorčami prispemo v Libeliče, kjer pri kapelici nadaljujemo desno, nato pa gremo še enkrat desno in parkiramo na večjem asfaltiranem parkirišču ob gasilskem domu Libeliče.
c) Preko MP Ljubelj ali Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, nato pa sledimo oznakam za Pliberk / Bleiburg in dalje naselju Labot / Lavamünd. Pred naseljem Labot, še preden prečimo reko Dravo, pa nas oznake za Potoče / Bach in Libeliče / Leifling usmerijo desno na nekoliko ožjo cesto. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Potoče, za njim pa kmalu preko MP Libeliče prispemo v Slovenijo, kjer na parkirišču ob gasilskem domu v Libeličah parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Od gasilskega doma se najprej vzpnemo do župnijske cerkve sv. Martina, ki se nahaja na severozahodnem delu Libelič. Pred cerkvijo, na delu kjer se nahaja kostnica iz 11. stoletja, pa pred obzidjem na levi opazimo uhojeno pot, po kateri se prečno vzpnemo v gozd.
Med vzponom skozi gozd nas sprva spremljajo table bližnje poti Etnološko naravoslovne znamenitosti Libelič, kateri pa sledimo v nasprotni smeri, tako da se števila na tablah zmanjšujejo. Skozi gozd se večinoma vzpenjamo po gozdnih vlakah, višje pa se ob drevoredu tepk vzpnemo do domačije, kjer se nahaja razgledna točka.
Nadaljujemo preko dvorišča, iz križišča za domačijo pa nadaljujemo na desno cesto, ki nas vodi mimo znamenja. Sledi prečni vzpon ob lepih razgledih, ki sežejo od Golice / Koralpe prek Košenjaka do Pohorja, nato pa nas kolovoz popelje v gozd, kjer dosežemo makadamsko cesto. Cesti sledimo v desno, za levo serpentino pa jo zapustimo in nadaljujemo rahlo desno na kolovoz, ki nas mimo lovske opazovalnice pripelje do večje jase. Na drugi strani jase se vrnemo v gozd, pot pa nas prehodno pripelje do državne meje z Avstrijo. Ob državni meji se vzpenjamo do mesta, kjer državna meja zavije ostro desno, mi pa se po stezi, ki poteka preko senožeti, vzpnemo do naslednje domačije, katero obidemo po levi strani in pri kateri pri naslednjem znamenju prečimo še eno cesto. Ob lepih razgledih se vzpnemo do gozda. V gozdu se kolovoz razcepi, mi pa izberemo levi, zložnejši kolovoz, ki v nadaljevanju v rahlem vzponu preči vzhodna pobočja Požegovega vrha. Med prečenjem nas pot vodi mimo starejšega križa in preko manjšega studenčka, nato pa kmalu dosežemo makadamsko cesto, katero dosežemo ob križišču h kmetiji Jorgač.
Cesti sledimo v desno, po njej pa se prečno vzpnemo do nekoliko večjega križišča ob obeležju NOB, kjer nadaljujemo naravnost proti Ravnam na Koroškem (desno Strojna). Pot naprej nas vodi mimo Trotovega križa (kapelica trikotne oblike s svetniki upodobljenimi na freskah), še preden stopimo iz gozda pa se ostro v desno odcepi cesta proti kmetiji Utek (na zemljevidih Vutek). Nadaljujemo naravnost, na razpotju sredi travnika pa gremo rahlo desno. Sledi kratka hoja ob lepih pogledih na Peco, nato pa se pri vstopu v gozd pot še enkrat razcepi. Tokrat izberemo rahlo levo cesto v smeri lovske koče Strojna (rahlo desno Ravne). V nadaljevanju cesta preide v gozd, se nam pa nad domačijo Trot še enkrat odpre lep pogled na vrhove nad Mežiško dolino. Pot naprej nas vodi po zložni makadamski cesti, ki preči pobočja Trotovega vrha, po cesti pa hodimo do desnega ovinka, kjer se na začetku neizrazite dolinice v levo odcepi kolovoz, po katerem se skozi gozd vzpnemo do Trotovega razpotja, kjer izberemo desno pot. Sledi nekaj minut vzpona, ko se pot položi pa dosežemo zahodni predvrh Šteknetovega vrha. Sledi malenkosten spust in nato še rahel vzpon do 1061 metrov visokega vrha.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (februar).

On the way: Trotov križ (863m), Trotovo razpotje (972m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh libelice - Šteknetov vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing