Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Ledinsko Razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) - gentle path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje and Jelovicagradišče (above spodnja idrija) / Ledinsko Razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija)
  

Ledinsko Razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) (gentle path)

 
Starting point: Ledinsko Razpotje (702 m)
Destination: Gradišče (above Spodnja Idrija) (998 m)
Path name: gentle path
Time of walking: 1 h 15 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 296 m
Altitude difference (by path): 320 m
Map: Škofjeloško in cerkljansko hribovje 1:50.00
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 820
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 32
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko Razpotje, kjer na prvem križišču zavijemo desno in parkiramo na na nekoliko večjem parkirišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča nadaljujemo po glavni cesti proti Žirem, mi pa po njej hodimo dobrih 50 m, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Ledinam. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo in nato takoj desno v smeri markirane poti proti Sivki. Za bližnjo hišo cesta prehodno izgubi asfaltno prevleko, nato pa se v zmernem vzponu priključi nekoliko širši cesti, katero pa le prečimo in nadaljujemo naravnost v smeri Pečnika oz. ICPP (levo navzdol Ledinsko razpotje, desno Sivka in Ledine). Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, ki nas vodi mimo posameznih hiš ter sprva še ob lepih razgledih na okoliško hribovje. V nadaljevanju nas cesta pripelje do dela vasi, kjer so hiše bolj skupaj, v zadnjem delu zaselka pa nadaljujemo levo mimo dvorišča bližnje hiše. Malo naprej dosežemo drugo cesto, kateri sledimo v smeri naravnost, po njej pa hodimo do mesta, kjer se rahlo v desno odcepi makadamska cesta, ob kateri opazimo markacije. Tudi makadamsko cesto kmalu zapustimo saj nas markacije usmerijo desno na kolovoz, ki preide na pobočje Gradišča. Kolovoz kmalu z neizrazitega grebena zavije rahlo desno in v nadaljevanju preči pobočja omenjenega vrha. Nekaj časa v rahlem vzponu prečimo večinoma vzhodna pobočja omenjenega vrha (na tem delu se v levo odcepita dve neoznačeni poti, ki vodita proti vrhu Gradišča), nato pa prispemo iz gozda, kjer preko senožeti dosežemo makadamsko cesto. Ko dosežemo cesto nadaljujemo ostro levo, nato pa se ob lepih razgledih vzpnemo do zgornjega roba senožeti, kjer cesta, ki se spremeni v kolovoz preide v gozd. Skozi gozd se zmerno vzpenjamo, mi pa kolovozu sledimo do vrha na katerem se nahaja pretvornik.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (avgust).

On the way: Pečnik (800m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija) ledinsko_razpotje - Gradišče (above Spodnja Idrija)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing