Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kühtai - Sulzkogel - normal approach from Kühtai

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Stubai Alpssulzkogel / Kühtai - Sulzkogel
  

Kühtai - Sulzkogel (normal approach from Kühtai)

 
Starting point: Kühtai (2020 m)
Destination: Sulzkogel (3016 m)
Path name: normal approach from Kühtai
Time of walking: 3 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: easily
Altitude difference: 996 m
Altitude difference (by path): 996 m
Map: Stubaier Alpen Sellrain, 31/2 1:25.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: pg
Views: 300
Trip rating: 5 votes
Number of pictures: 43
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo po avtocesti A12 do razcepa z izvozom 87-Zirl-Ost. Tam se priključimo cesti L13 in ji sledimo v Sellrainsko dolino. Široka in udobna cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Sellrain, Gries in St. Sigmund ter skozi dolg predor, za katerim se po cca. 20 km zmernega vzpenjanja znajdemo v turističnem zaselku Kühtai. Najugodnejšo možnost za parkiranje ponuja brezplačno parkirišče pri kapeli in avtobusni postaji tik po tabli, ki označuje začetek vasi, kolikor pa je le-to zasedeno, pa zaselek ponuja številne alternativne možnosti. Možno se je tudi peljati skozi vas in z vzponom začeti pri Dortmunder Hütte; v tem primeru nas čaka malenkost večja višinska razlika, a nekoliko bolj neposredna pot proti akumulacijskemu jezeru Finstertal.

Alternativo ponuja vožnja skozi severno Italijo: v tem primeru se iz osrednje Slovenije po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Tu nadaljujemo po cesti 100 in se mimo prehoda Prato alla Drava zapeljemo v Italijo. V Italiji sledimo cesti SS49 vse do stičišča z avtocesto A22 v smeri proti prelazu Brenner. Za prelazom nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku in nato še nekaj kilometrov v smeri proti Bregenzu do izvoza 87-Zirl-Ost. Od tam nadaljujemo po zgoraj podanih navodilih.

Path description (Slovenian language):

Tik nad visokogorsko kapelo v vzhodnem delu Kühtaia zasledimo smerokaz, ki nas usmeri na zahod proti Sulzkoglu in akumulacijskemu jezeru Finstertal. Po nekaj minutah lahkotnega prečenja nad Kühtaiem pot zavije proti jugu in se prične zlagoma spuščati proti ravnici, ki se nahaja približno 50 višinskih metrov nižje od izhodišča in s katere je moč razvidno uzreti nadaljevanje poti proti razgledišču nad jezerom, nahajajočim se levo od pregrade nad nami. Steza, ki se ji kmalu priključi pot, ki pripelje iz smeri Dortmunder Hütte, se v nadaljevanju nekaj časa zmerno vzpenja po travnatem pobočju, pri tem pa večkrat prečka hudournike. Nekoliko višje nekajkrat prečkamo gorsko cesto in se po dobri uri hoje od izhodišča nad predorom povzpnemo do razgledišča nad severnim robom akumulacijskega jezera, kjer se nahaja velika panoramska tabla, ponuja pa se nam lep pogled proti masivu Zwölferkogla, ki zakriva Sulzkogel za njim.
Pot nas v nadaljevanju pretežno horizontalno vodi po levi strani nad jezerom (oz. nad vdolbino, v kateri se je le-to nahajalo) in nas po nekaj več kot pol ure lagodne hoje pripelje do njegovega južnega roba pod skalno stavbo Finstertaler Schartenkopfa. Ob koncu prečenja nad jezerom pri smerokazu nadaljujemo naravnost v smeri proti jugozahodu (ostro levo - proti vzhodu - se odcepi pot proti Finstertaler Schartu).

Od razpotja naprej se pot prične zmerno vzpenjati in sprva preči večja potoka, kmalu zatem pa se po strmem pobočju, na katerem večino leta leži sneg, nekoliko bolj občutno povzpne do prostrane gruščnate dolinice pod masivoma Sulzkogla in Gamskogla, ki je običajno v prvi polovici julija še zasnežena, kar pa spričo nezahtevnega terena in razmeroma položnega reliefa praviloma ne povzroča pretiranih težav. Po slabe pol ure relativno položne hoje po poti, ki poteka po desnem robu ravnice, nas oznake usmerijo navzgor proti grebenu po nekoliko krušljivem pobočju.
Na manjšem sedlu pod skalno zgradbo Sulzkogla se obrnemo v desno in stezi, ki poteka po grušču mestoma zajetnih skal širokega vršnega grebena, v okljukih sledimo do dokaj prostornega in zelo razglednega vrha.

Tura zaradi tehnične nezahtevnosti in razmeroma majhne višinske razlike po poti ter zaznavne kvalitete panorame z vrha ponuja mikavno priložnost za lagoden pristop na tritisočak, vendar se je vzponu v poletni vročini zaradi soncu izpostavljene lege in gruščnatega terena smiselno izogniti.

On the way: Finstertaler Stausee (2335m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel kuhtai - Sulzkogel
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing