Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kranj-Stražišče (Šrotenturn) - Šmarjetna gora - po kolovozu

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje and Jelovicašmarjetna gora / Kranj-Stražišče (Šrotenturn) - Šmarjetna gora
  

Kranj-Stražišče (Šrotenturn) - Šmarjetna gora (po kolovozu)

 
Starting point: Kranj-Stražišče (Šrotenturn) (410 m)
Destination: Šmarjetna gora (646 m)
Path name: po kolovozu
Time of walking: 0 h 45 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 236 m
Altitude difference (by path): 250 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 450
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 34
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

S stare ceste Ljubljana - Kranj, v Kranju zavijemo proti Stražišču, nato pa nekoliko za nogometnim igriščem, v krožišču zapeljemo na prvi izvoz v smeri Šmarjetne gore. Od rondoja se po Delavski cesti peljemo mimo Mercatorja še 100 m in točno nasproti bankomata zavijemo levo (še pred nekdanjo trgovino TUŠ) na Trojarjevo ulico in po ~500 m pridemo do ekološkega otoka, ki se nahaja nekaj 10 metrov pred dvorcem oz. gradom Šrotenturn. Parkiramo na primernem mestu ob cesti, za ekološkim otokom.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča nadaljujemo naravnost, nato pa pri gradu desno na cesto Na Šmarjetno goro. Po omenjeni cesti hodimo le nekaj korakov, nato pa na levi opazimo uhojeno stezico, ki vodi čez travnik. Na drugi strani travnika gre pot v gozd, skozi katerega se najprej zložno, nato pa zmerno vzpenja. Po nekaj minutah se vrnemo na cesto, ki nas v nadaljevanju vodi mimo hiše, nato pa nas pripelje do manjšega razpotja pri klopci, od katere se nam odpre lep razgled.
Pred klopco nadaljujemo ostro desno na vzpenjajoč se kolovoz, ki se prične prečno vzpenjati proti desni, nato pa se postopoma prične obračati vse bolj v levo. Višje se nam z desne priključi še "vzhoda pot", nato pa kolovoz zavije še nekoliko bolj proti levi ter se položi. Kolovoz, ki po desni strani obide Gradišče (592 m), po krajšem spustu zapustimo in nadaljujemo rahlo desno na dobro uhojeno pot, ki se še naprej nadaljuje skozi gozd. Malo naprej, na še enem razpotju nadaljujemo naravnost, nato pa kratek čas nadaljujemo vzporedno z asfaltno cesto, ki vodi proti vrhu Šmarjetne gore. Nekoliko naprej se za nekaj korakov stopimo na cesto, nato pa nadaljujemo levo navzgor, na makadamsko pot, po kateri se v nadaljevanju zmerno vzpenjamo. Višje nas pot pripelje iz gozda, kjer po spodnji strani obidemo gospodarsko poslopje, nato pa kmalu dosežemo asfaltno cesto, po kateri se ob lepih razgledih vzpnemo na vrh Šmarjetne gore, kjer stoji cerkev sv. Marjete in hotel Bellevue.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora kranj-strazisce_srotenturn - Šmarjetna gora
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing