Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kramarica - Smrekovec - via Bukov stan

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpssmrekovec / Kramarica - Smrekovec
  

Kramarica - Smrekovec (via Bukov stan)

 
Starting point: Kramarica (1154 m)
Destination: Smrekovec (1577 m)
Path name: via Bukov stan
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 423 m
Altitude difference (by path): 465 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 24045
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 35
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mozirja in Logarske doline. Takoj za krajem Ljubija ter tik pred začetkom Mozirja, pa v krožišču zavijemo desno v smeri Belih Vod. Naprej se ponovno peljemo skozi Ljubijo, mi pa sprva še asfaltirani cesti sledimo po dolini reke Ljubije ter višje potoka Štajerska Kramarica. Pri domačiji Rebršak se nam z desne priključi asfaltirana cesta z Belih Vod, mi pa še naprej nadaljujemo naravnost. Naprej ponovno makadamski cesti sledimo vse bolj strmo navzgor, nato pa v prvem križišču nadaljujemo levo (desno domačija Prevnik), v drugem desno (levo domačija Zgornji Brložnik) in v tretjem levo (desno povezovalna cesta proti Andrejevem domu na Slemenu). Ko nas cesta pripelje do križišča treh cest in planinskih smernih tabel, smo na prelazu Kramarica, kjer parkiramo.
b) S Koroške se najprej zapeljemo v Črno na Koroškem, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Topli in Koprivni. V naselju Pristava zavijemo levo ter se naprej peljemo po dolini reke Bistre. V naslednjem križišču na višini 731 m, pa zavijemo levo proti domačijama Vrtačnik in Pudgarsko. Pri domačiji Pudgarsko nadaljujemo naravnost ter se po makadamski cesti zapeljemo do prelaza Kramarica, kjer parkiramo.

Path description (Slovenian language):

S prevala Kramarica nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Doma na Smrekovcu. Že po nekaj 10 m hoje, pa bomo prišli do označenega razpotja, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti.
Nadaljujemo po desni poti v smeri Doma na Smrekovcu čez Bukov stan (naravnost Dom na Smrekovcu po cesti). Od razpotja naprej, se pot prične strmo vzpenjati čez vse bolj strmo pobočje. Med vzponom najprej prečimo strm kolovoz, ko pa prispemo na drug kolovoz, mu sledimo v levo. Tu se pot položi, mi pa kolovozu, ki preči pobočja proti levi, sledimo le nekaj minut, nato pa pot nadaljujemo po sprva vzporedni markirani planinski poti, ki se s kolovoza odcepi rahlo v levo. Sledi prečenje gozdnatih pobočij, med tem pa se pot obrača vse bolj v desno. Nekoliko višje prispemo na razgledno travnato senožet, za katero se pot vrne v gozd ter se le nekoliko naprej priključi makadamski cesti, po kateri se hitro sprehodimo do bližnjega Doma na Smrekovcu.
Od Doma na Smrekovcu, nadaljujemo rahlo desno v smeri Komna in Smrekovca. Pot naprej se sprva zmerno vzpne čez razgledno travnato pobočje, nato pa zavije rahlo v levo, kjer nas pripelje v pas gozda. Ko se gozd razredči, zavijemo rahlo desno in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Smrekovca (levo Komen in Raduha). Naprej se še kratek čas vzpenjamo skozi vse bolj redek gozd, nato pa prispemo na prostrana travnata pobočja, preko katerih se ob vse lepših razgledih vzpnemo na bližnji Smrekovec, katerega dosežemo po približno 10 do 15 minutah nadaljnje hoje.

On the way: Dom na Smrekovcu (1375m)
Trip can be prolonged to next destinations: Krnes, Komen
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec kramarica - Smrekovec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing