Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kočna - Žerjavec (Kavče) - steep north path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsžerjavec (kavče) / Kočna - Žerjavec (Kavče)
  

Kočna - Žerjavec (Kavče) (steep north path)

 
Starting point: Kočna (660 m)
Destination: Žerjavec (Kavče) (805 m)
Path name: steep north path
Time of walking: 0 h 25 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: demanding
Altitude difference: 145 m
Altitude difference (by path): 145 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 1396
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 21
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, na katerem zavijemo levo v smeri Blejska Dobrava in Spodnje Gorje. Že kmalu ko prevozimo železniški podvoz, smo v naslednjem križišču, kjer zavijemo desno - Bled, Kočna. Sprva serpentinasta cesta se vzpne naravnost proti zahodu in kmalu v levem ovinku doseže vrh oz. naselje Kočna. Naše izhodišče se nahaja na levi strani ceste, nekaj metrov pred krajevno tablo. Zaradi neprekinjene črte peljemo naprej mimo prvih hiš, kjer na desni opazimo avtobusno postajo. Tu obrnemo in se vrnemo nazaj, skoraj do ovinka, preden bi se spustili nazaj v dolino. Ustavimo na makadamskem parkirišču.

Path description (Slovenian language):

Obrnjeni proti dolini, po nekaj korakih od izhodišča stopimo na pot, ki vodi v gozd na naši desni. Čez nekaj metrov v gozdu zavijemo levo. Sprva položna pot se kmalu rahlo vzpne do roba pobočja prek katerega lahko gledamo v dolino, kjer pa se tudi nahaja razpotje. Tu se usmerimo pravokotno desno, v klanec (naravnost pot, ki se konča). Po nekaj metrih rahlega vzpona med drevjem pridemo na odprto. Tu moramo biti pozorni. Ko se takoj za tem delom rahlo vzpnemo do prvega drevesa, ki se nahaja ob levi strani poti, zavijemo ostro desno na strmo pobočje Žerjavca (zapustimo nakazano pot). Občasno malce težje sledljiva pot zavijuga strmo proti vrhu, pri čemer se v glavnem drži desnega roba severnega pobočja hriba. Strma pot nas zatem vodi mimo skalnatega predela po levi, vrh katerega si lahko privoščimo razgled proti Jelenkamnu in delu Jesenic. Od tu lahko že opazujemo tudi Kres nad Kočno in znamenito Poljansko Babo. V nadaljevanju je naša pot kratek čas še precej strma, nakar strmina prične vse bolj popuščati. Ko se pot skorajda položi, hodimo še kratek čas po vršnem grebenu Žerjavca proti jugu. Kmalu, na južnem koncu vrha naletimo na lep, razgleden skalnat pomol s klopco, ki predstavlja vrh, kjer si odpočijemo in privoščimo razgled na naselje Kočna, Poljansko Babo, Gorje s Pokljuko, Boršt, ter na del Karavank na naši desni.

Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče) kocna - Žerjavec (Kavče)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing