Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kočna - Planina Obranica - via Baba

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsplanina obranica / Kočna - Planina Obranica
  

Kočna - Planina Obranica (via Baba)

 
Starting point: Kočna (660 m)
Destination: Planina Obranica (1035 m)
Path name: via Baba
Time of walking: 1 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: partly demanding
Altitude difference: 375 m
Altitude difference (by path): 375 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 7821
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 28
Number of comments: 13
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer zavijemo levo v smeri "Blejska Dobrava in Spodnje Gorje". Že kmalu, ko zapeljemo v železniški podvoz smo v naslednjem križišču, kjer peljemo v smeri desno - Bled, Kočna. Sprva serpentinasta cesta se vzpne naravnost proti zahodu in kmalu v levem ovinku doseže vrh oz. naselje Kočna. Naše izhodišče se sicer nahaja 100 m pred krajevno tablo, a zaradi neprekinjene črte peljemo mimo prvih hiš, kjer na desni opazimo avtobusno postajo. Tu obrnemo in se vrnemo vse do ovinka oz. mesta - nekaj m preden bi se spustili nazaj v dolino. Ob cesti na makadamski podlagi parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Z mesta, kjer smo parkirali najprej previdno prečkamo cesto in se po nasprotni strani 20 m vračamo proti dolini. Tu opazimo zeleno tablo z napisom "pohodniška pot 6", kjer v smeri, ki jo ta nakazuje nadaljujemo v gozd. Tu zavijemo desno, kjer kmalu naletimo na prvo markacijo, ki nas usmeri levo v klanec na neizrazit greben. Tu se pot strmeje vzpne, čez nekaj minut pa zavije še bolj levo proti jugu in se pri tem položi. Kratek čas se pot postopno celo spušča, nakar zavije desno v breg in zatem levo prek skalovja. Od tu dalje nas najprej pelje za kratek čas iz gozda, nato spet nazaj v pretežno listnat gozd, kjer se zmerno do strmeje vzpenja.
Po dobrih 20 min hoje od izhodišča ob poti naletimo na manjšo tablo z napisom "baba 5 min", kjer lahko zavijemo desno in si ogledamo znamenito "Poljansko babo".
Pot proti planini pa se tu nadaljuje naravnost oz. levo v breg. Kmalu naletimo na večje število podrtega drevja, ki nas ovira na poti, zatem pa ta zavije desno in za levim zavojem doseže greben, kjer se nahaja še "Dedec"-(skalnat balkon), na katerega se lahko povzpnemo. Pot se nadaljuje desno, v smeri zahod, vse bolj strmo v klanec. Sledi nekaj manjših okljukov, nakar nas pot prične voditi spet vse bolj levo proti jugu. Ko strmina prične popuščati smo nekako na vrhu planote. Tu se vijugasta pot na čase malce spusti in nazaj vzpne, ter se kdaj pa kdaj navidez izgubi, ves čas pa bolj ali manj poteka ob vzhodnem robu planote. Ko se približamo cilju, a smo še vedno v gozdu, se malce spuščamo, ob tem pa naletimo na leseno ogrado z vrati. Ko stopimo iz gozda, smo na planini Obranica. Levo opazimo spomenik, JV za njim pa vrh planine s križem na deblu drevesa (tega se od tu ne vidi), kamor se odpravimo po razgled. Od tu se spustimo nazaj - zahodno, nekoliko v klanec, čez travnik proti zadnjemu delu planine s pastirsko kočo. Le-to pa dosežemo v nadaljnjih 5 minutah hoje.

On the way: Poljanska baba (889m)
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica kocna - Planina Obranica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing