Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kočna - Boršt - via Vrše

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsboršt / Kočna - Boršt
  

Kočna - Boršt (via Vrše)

 
Starting point: Kočna (660 m)
Destination: Boršt (931 m)
Path name: via Vrše
Time of walking: 1 h 20 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: partly demanding
Altitude difference: 271 m
Altitude difference (by path): 316 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 1692
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 53
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, na katerem zavijemo levo v smeri Blejska Dobrava in Spodnje Gorje. Že kmalu ko prevozimo železniški podvoz, smo v naslednjem križišču, kjer zavijemo desno - Bled, Kočna. Sprva serpentinasta cesta se vzpne naravnost proti zahodu in kmalu v levem ovinku doseže vrh oz. naselje Kočna. Naše izhodišče se nahaja na levi strani ceste, nekaj metrov pred krajevno tablo. Zaradi neprekinjene črte peljemo naprej mimo prvih hiš, kjer na desni opazimo avtobusno postajo. Tu obrnemo in se vrnemo nazaj, skoraj do ovinka, preden bi se spustili nazaj v dolino. Ustavimo na makadamskem parkirišču.

Path description (Slovenian language):

Od izhodišča se usmerimo nazaj po cesti proti naselju. Po 250 m, se nekaj metrov pred avtobusno postajo z desne usmerimo na ožjo stransko, asfaltirano cesto na naši levi, ki nas popelje mimo nekaj hiš v klanček. Ko se za levim ovinkom cesta položi in izgubi asfaltno podlago, nas pripelje na večji travnik. Nadaljujemo po kolovozu, ki se sprva drži rahlo v levo in se ob robu gozda nekoliko vzpne mimo pašnika na desni. Kaj kmalu se znajdemo na sedlu med dvema vrhovoma - Žerjavcem in Vršami, kjer je razpotje. Tu se usmerimo ostro desno in sicer na prvo (sprva gruščnato) pot, ki se vzpne v klanec (druga je položna pot na Blejsko Dobravo). Po krajšem vzponu naletimo na klopco, ter nadaljujemo po tej poti, ki se v nadaljevanju zoži in malce strmeje vzpne proti vrhu Vrš. Zatem ko pot zavije levo in strmina popusti, si lahko privoščimo pogled na Koroško Belo in Javorniški Rovt. V kratkem stopimo še v mešan gozdič, skozi katerega nas pot po krajšem in rahlem vzponu pripelje na vrh 850 m visokega hriba Vrše, kjer se nam naravnost (proti jugu) pred očmi pokaže njegov sosed, naš ciljni vrh - Boršt. Nadaljujemo torej naprej po poti, ki se spusti po travnatem pobočju. Ko pot v kratkem zavije desno navzdol proti severo-zahodu, jo zapustimo, ter nadaljujemo naravnost, rahlo v klanček (prezremo pot v gozd na levi), kjer opazimo stezo, ki nas v nekaj korakih pripelje v gozd. Kmalu sprva sledljiva pot zavije rahlo levo, zatem pa se nam navidez izgubi, zaradi česar moramo biti pozorni na oznake (rdeče črte) na drevju. Zatem, ko se tu pot ob nekaj korakih zgolj rahlo spusti, ta pri drugi oznaki zavije ostro desno, ter se po krajšem položnem delu (ponovno sledljiva) spusti po gozdnem pobočju. Sledi zgolj rahel vzpon, za katerim nas pot, ki zavije malce v levo pripelje do gozdne vlake. Ko stopimo nanjo, se usmerimo levo v klanec proti jugo-vzhodu. Malo preden naj bi nas vlaka pripeljala iz gozda na začetek velike poseke, pa jo zapustimo in se usmerimo ostro desno na drugo (vlako), ki se strmo vzpenja na vzhodno pobočje Boršta proti njegovemu vrhu. Tu bomo morda na deblu ene od smrek opazili "Obvestilo" sprehajalcem. V nadaljevanju se med strmim vzpenjanjem držimo ob desni strani v obvestilu omenjene "označene smeri", kar pomeni, da ne hodimo ves čas po vlaki, ampak občasno po trasi na njeni desni, katera je vse do vrha nekoliko shojena (na cilj nas pripelje tudi hoja po vlaki). Ker nam vrh Boršta ne ponudi posebnega razgleda v dolino, si tega lahko privoščimo na vzhodnem pobočju, nekaj metrov nižje. Tu se bomo lahko razgledali vse od Pustega rovta na levi, prek Karavank in dela Kamniških Alp, ter širne Ljubljanske kotline, do pobočja Jelovice na desni.

On the way: Žerjavec (805m), Vrše (850m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt kocna - Boršt
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing