Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kočna - Planina Obranica - od spomenika

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsplanina obranica / Kočna  - Planina Obranica
  

Kočna - Planina Obranica (od spomenika)

 
Starting point: Kočna (660 m)
Destination: Planina Obranica (1035 m)
Path name: od spomenika
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: demanding
Altitude difference: 375 m
Altitude difference (by path): 375 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 4718
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 22
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer zavijemo levo v smeri "Blejska Dobrava in Spodnje Gorje". Že kmalu, ko zapeljemo v železniški podvoz smo v naslednjem križišču, kjer peljemo v smeri desno - Bled, Kočna. Sprva serpentinasta cesta se vzpne naravnost proti zahodu in kmalu v levem ovinku doseže vrh oz. naselje Kočna. Proti koncu naselja, ko se cesta nekoliko spušča, na levi opazimo gostišče, na desni pa večje parkirišče - naše izhodišče.

Path description (Slovenian language):

Na strani ceste kjer smo parkirali, stopimo na kolovozno pot, ki vodi proti gozdu. Že po nekaj metrih smo pri malo večjem kamnu, na katerem se nahaja spominsko obeležje in prva markacija z napisom Obranca, ki nas usmerja naravnost (zahodno) v gozd. Pot, ki se prične vzpenjati, v gozdu zavije najprej nekoliko levo in kmalu zatem nazaj v isto smer, naravnost, strmo navzgor. Na prvem razpotju izberemo desno, kjer strmina še bolj naraste. Na drugem, bolj navideznem razpotju, nas markacije zopet usmerijo desno v strmino, kjer pot v kratkem zavije levo in že kmalu spet naravnost oz. v klanec, do drevesa z markacijo, kjer se nam naposled nekoliko izgubi. Pot naj bi tu sicer zavila v desno, a zaradi zaraščenosti in podrtega drevja izberemo strmo smer naravnost, kjer kmalu zopet naletimo na našo pot - v levo. Strmina na kratko nekoliko popusti, oznake pa nas pripeljejo do večje količine podrtega drevja. Ker poti ne moremo nadaljevati za markacijami, se nekaj metrov pred omenjeno podrtijo usmerimo desno v strmino, po že nekoliko nadelani obhodnici. Ko znova naletimo na oznake, nas te usmerjajo levo, prečno proti dolini oz. široki grapi, katero prečkamo. Od tod dalje se zopet vzpenjamo po večji strmini, pot pa se usmerja vse bolj v desno proti vrhu strme, z drevjem manj poraščene doline, po sredini katere se povzpnemo do ograje na robu planine Obranca. Nadaljujemo bodisi v klanček na levi, kjer se nahaja razgledišče, ali pa zahodno, mimo spomenika čez pašnike, do pastirske koče.

Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica kocna_ - Planina Obranica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing