Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Klammbrückl - Große Gamswiesenspitze - Madonnen Klettersteig

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Lienz Dolomitesgroße gamswiesenspitze / Klammbrückl - Große Gamswiesenspitze
  

Klammbrückl - Große Gamswiesenspitze (Madonnen Klettersteig)

 
Starting point: Klammbrückl (1092 m)
Destination: Große Gamswiesenspitze (2488 m)
Path name: Madonnen Klettersteig
Time of walking: 5 h
Difficulty: extremely difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1396 m
Altitude difference (by path): 1400 m
Map:
Hiking equipment (summer): self belay set, helmet
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe, self belay set, helmet
Views: 2995
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 71
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino. V središču Lienza, v glavnem krožišču nadaljujemo »levo« in z vožnjo nadaljujemo proti Italiji (izvoz iz krožišča v smeri vasi Leisach, Anras in Silian) . Kmalu za vasjo Leisach, pa bomo na levi strani ceste opazili smerne table, ki nas usmerijo na ozek lesen most čez reko Dravo (smer Kerschbaumer Alm, ÖTK – Schutzhaus 1902 m). Cesta se le malo za mostom zoži in se začne strmo vzpenjati. Omenjeni cesti sledimo do parkirišča pri Klammbrückl.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki je zaprta za promet. Že po nekaj deset metrih pridemo do križišča kjer nadaljujemo desno za oznakami “ÖTK Schutzhaus”. V nadaljevanju lahko sledimo vseskozi gorski cesti ali pa se usmerimo na peš pot, ki poteka skozi gozd in se kasneje še nekajkrat za kratek čas priključi gorski cesti.
Ko se cesta konča nadaljujemo po peš poti, ki se prične vzpenjati po desni strani doline. Pot nas skozi redek gozd pripelje na nekoliko strmejša pobočja in nato do razgledne točke od koder se lepo vidi slap Klapffall. Pot nato zavije rahlo v levo in se približa gorskemu potoku. Sledi vzpon ob potoku nato pa nas pot pripelje do planine Kerschbaumer alm. Pot tu poteka po levi strani planine in sledi samo še kratek vzpon po travnatem pobočju mimo redkih dreves do koče Schutzhaus. Od koče nadaljujemo levo za oznakam Kerschbaumer Törl. Sprva prečimo travnato pobočje in strugo hudournika nato pa pridemo do razpotja poti. V križišču nadaljujemo naravnost in skozi macesnov gozd prečimo pobočja na desni strani doline. Pot nato zavije rahlo v levo ter preči nekaj manjših potokov. Kasneje pot zavije ponovno v levo ter nato poteka po levi strani doline. Tu pridemo v ruševje ter se pričnemo nekoliko strmeje vzpenjati. Pot se še nekaj časa vzpenja skozi ruševje, nato pa pridemo do razpotja poti kjer se usmerimo levo za oznakami “gr. Gamswiesenspitze”.
Pot se nato vzpenja po delno travnatem pobočju in nas kmalu pripelje do ponovnega razpotja in s tem do vstopa v plezalni del poti. Nadaljujemo levo na izjemno zahtevno pot “Madonnen Kletersteig”. Pot se že v začetku prične vzpenjati ob jeklenici po strmem pobočju. V nadaljevanju pot nekajkrat preči pobočje rahlo v levo, sicer pa se ves čas vzpenja proti severu strmo navzgor. Kasneje pot zavije levo ter preči strmo izpostavljeno steno, ki nas pripelje do visečega mostu. Po prečenju mostu pot zavije ponovno desno navzgor in nas ob jeklenici pripelje do vpisne skrinjice, ki se nahaja pred vstopom v najzahtevnejši del poti.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo levo navzgor in se nato nekajkrat skoraj navpično vzpnemo ob jeklenici. Takšna pot nas pripelje na zahodno stran gore. Tu bomo pred seboj opazili zanimivo skalo, ki so ji dodali “svetniški sij”, tako da od daleč zgleda kot kip device Marije. Pot nato zavije rahlo v desno, tako da gre okoli omenjene skale, nato pa zavije v levo in se nekajkrat navpično vzpne ob jeklenici. Ta del poti izjemno zahteven in je označen s težavnostno stopnjo C. Proti vrhu postane pot manj strma in po krajšem vzponu po grebenu se nam z desne strani priključi lažja pot. Od tu sledi samo še kratek vzpon po razglednem grebenu do vrha. Opisana pot je izjemno zahtevna in je primerna samo za najbolj izurjene gornike z dovolj moči v rokah in z obveznim samovarovanjem. Vzpon je še posebno zahteven ker je celotna pot zavarovana zgolj z jeklenico, le ta pa je pogosto postavljena tako, da jo lahko uporabimo zgolj za varovanje, ne pa tudi kot pomoč pri plezanju.
Sestop se priporoča po lažji poti (Normalweg) preko škrbine med Große Gamswiesenspitze in Kleine Gamswiesenspitze.

On the way: Klapffall (1690m), Kerschbaumeralm Schutzhaus (1902m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze klammbruckl - Große Gamswiesenspitze
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing