Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kališe - Kranjska reber -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpskranjska reber / Kališe - Kranjska reber
  

Kališe - Kranjska reber

 
Starting point: Kališe (960 m)
Destination: Kranjska reber (1435 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 475 m
Altitude difference (by path): 475 m
Map: Kamniške in savinjske Alpe 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 2344
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 54
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri prelaza Črnivec. Le nekaj 100 m pred omenjenim prelazom opazimo oznake za Kranjski Rak, ki nas usmerijo ostro levo na ozko in sprva tudi precej strmo cesto. Cesta se višje položi in za vasjo Kališe, katero obidemo po zgornji desni strani, v bližini cerkve sv. Ahacija zavije desno in se položi. Od omenjenega ovinka se peljemo še kakih 200 ali 300 m, nato pa na levi strani cesti, nasproti manjšega vodohrana parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Gornjega Grada se peljemo proti Kamniku, nato pa le nekaj 100 m za prelazom Črnivec nadaljujemo desno v smeri Kranjskega Raka, po ožji in sprva tudi precej strmi cesti. Cesta se višje položi in za vasjo Kališe, katero obidemo po zgornji desni strani, v bližini cerkve sv. Ahacija zavije desno in se položi. Od omenjenega ovinka se peljemo še kakih 200 ali 300 metrov, nato pa na levi strani cesti, nasproti manjšega vodohrana parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Iz Savinjske doline se najprej zapeljemo do Luč, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Za prelazom Volovljek, kjer na levi opazimo okrepčevalnico Štajerski Rak, na desni pa okrepčevalnico Kranjski Rak, se asfaltna cesta prične lahkotno spuščati, mi pa se po njej peljemo še približno 3 km, oz. do oznake ceste 1,5 km. Približno 100 m za omenjeno oznako ceste bomo na levi strani opazili manjši vodohran, na desni pa primernem prostor za parkiranje.

Path description (Slovenian language):

Ob vodohranu se s ceste odcepi širok kolovoz, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Že po nekaj metrih se razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po desnem širšem kolovozu, ki nas hitro pripelje iz gozda, kjer se nam z desne priključi pot od cerkve sv. Ahacija, mi pa nadaljujemo ostro levo na deloma travnat kolovoz, ki se vzpne ob robu travnika. Z občasno zaraščenega kolovoza se nam sprva odpirajo lepi razgledi, nato pa pot preide v gozd, skozi katerega se v nadaljevanju zložno vzpenja. Po nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, le ta pa kmalu zavije ostro levo. Nekaj časa nadaljujemo po gozdni cesti, nato pa prispemo do manjšega križišča, kjer se desno navzdol odcepi kratka cesta proti bližnji lovski koči.
S križišča ob lovski koči nadaljujemo levo po makadamski cesti, katera v nadaljevanju v rahlem vzponu preči pobočja pod vrhom Plešivec (1330 m). Med prečenjem se nam skozi krošnje dreves odpre nekaj razgleda proti sosednji Veliki planini ter Planjavi in Ojstrici. Nekoliko naprej prispemo do nekakšnega obračališča, od koder nadaljujemo naravnost po najširšem kolovozu, sprva še slabši cesti. Na naslednjem razpotju gremo rahlo desno, nato pa v zmernem vzponu dosežemo izravnavo na prevalu Na križu, kjer v nekaj korakih dosežemo markirano pot Črnivec - Kranjska reber.
Omenjeni markirani poti sledimo v levo, nam pa se z nje odpre pogled proti Menini planini ter Tomanovi planini. Pot se za razglednim delom hitro vrne v gozd ter se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah stopimo iz gozda, kjer prečimo pašno ograjo, z leve pa se nam skoraj neopazno priključi še nemarkirana pot s prelaza Volovljek (Kranjski in Štajerski Rak).
Tu nadaljujemo naravnost po dobro uhojeni poti, katero obdaja kar bujno rastje, predvsem praprot in trave. Praprot hitro zamenja manj visoka trava, nas pa pot povede ob pas redkega gozda, kjer nas oznake za vrh usmerijo rahlo desno na vse bolj razgledno pot. S poti se nam ob lepem vremenu odpirajo vedno lepši razgledi, ki sežejo vse do Snežnika. Sledi še nekaj minut rahlega do zmernega vzpona in pot nas mimo napajališča za živali brez večjih težav pripelje na razgleden vrh.

On the way: Lovska koča Kališe (1033m), Na križu (1238m)
Trip can be prolonged to next destinations: Bivak na Kalu, Kašna planina, Lepenatka, Rogatec
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber kalise - Kranjska reber
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing