Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Juranščina - Ivanščica - via valley of stream Brana

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Juranščina - Ivanščica (via valley of stream Brana)

 
Starting point: Juranščina (340 m)
Destination: Ivanščica (1061 m)
Path name: via valley of stream Brana
Time of walking: 2 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: easily
Altitude difference: 721 m
Altitude difference (by path): 721 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Author: Marx
Views: 1110
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 40
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

a) Na hrvaško prispemo preko MP Gruškovje / Macelj. Avtocesto Macelj-Zagreb zapustimo ob mestu Zabok. V nadaljevanju se peljemo v smeri Bedekovčina, Zlatar Bistrica. Za naseljem Poznanovec zapustimo glavno cesto in gremo v smeri Mače, Zlatar (v Zlatar je možno priti tudi, če nadaljujemo naprej in zavijemo v mestu Zlatar-Bistrica). V naselju Zlatar bomo opazili oznake za Belec, do katerega je še kakih petnajst minut po slabši cesti.
b) Iz Prekmurja zapeljemo na avtocesto Goričan-Zagreb, zapustimo pa jo na izvozu Novi Marof. Iz Novega Marofa bomo nadaljevali v smeri Zlatar, ampak le do mesta Budinščina, kjer bomo zapeljali na slabšo cesto, ki nas po dvajsetih minutah pripelje do vasi Belec.

Uradni začetek poti je ob cerkvi v Belcu, ampak je od tod do "našega" izhodišča v vasi Juranščina pol ure hoje po asfaltu.

Path description (Slovenian language):

Uradni začetek poti je ob cerkvi v vasi Belec. Priporočam da se pripeljemo naprej v vas Juranščina, ker je do nje pol ure hoje po asfaltu in ravnem.
V Juranščini je razpotje, kjer bomo opazili planinske smerokaze. Gremo levo v smeri Belecgrad (desno Kopanja in Židovina). Asfalta bo kmalu konec, pot pa preide v gozd (tukaj je še nekaj parkirnih mest).
Skozi gozd hodimo po večinoma položni poti, nam pa se med drevesi odpre nekaj razgleda na ruševine gradu Belecgrad, na levi strani poti pa teče prijeten potoček Brana, ki se spušča proti dolini v številnih brzicah. Po pol ure hoje pridemo do Planinskega doma Belecgrad.
Za domom je večje razpotje, s katerega nadaljujemo naravnost (desno vrh Minđalovec, levo pot ob Belecgradu in Beligah). Kmalu prispemo v krajši pas smrekovega gozda, nato pa nas pot pripelje do vodovodnega objekta. Od tod naprej se dolinica ob potoku Brana vse bolj oži, pot pa postaja vse bolj strma.
Višje pot zavije v desno, kjer prečimo bolj strm del, kjer je v mokrem nevarnost zdrsa. Ko pridemo do naslednjega levega ovinka sledi nekoliko bolj zahteven del, kjer je največja težava spolzka podlaga in rahla izpostavljenost. Pot naprej še enkrat zavije desno, tako da preide na severno stran. Ko pridemo v pas redkejšega gozda sledi še eno razpotje, kjer desno vodi pot na vrh Hanjžico, mi pa gremo naravnost. Po nekaj minutah bomo zapustili kolovoz in šli desno v gozd (če bi nadaljevali po kolovozu bi prišli na oskrbovalno cesto, ki pelje na vrh Ivanjščice).
Pot naprej ponovno postane bolj strma, med vzponom pa bomo prečkali še en gozdni kolovoz. Po nekaj minutah zapustimo gozd in prišli bomo na oskrbovalno cesto, po kateri nadaljujemo pot.
Med vzponom po cesti nas pot vodi mimo naslednjega razpotja, kjer se odcepi asfaltna cesta k nekdanji vojašnici, mi pa nadaljujemo naravnost in potem na ovinku cesto zapustimo in se priključimo na pot Mrzljak iz Ivanca. V gozdu smo nekaj minut, potem pa pridemo na cesto, ki ji sledimo do Planinskega doma Pasarićeva koča in do bližnjega vrha.

Juranščina - dom Belecgrad 45 min
Dom Belecgrad - cesta 1,00 h
cesta - vrh 15 min

On the way: Planinska koča Belecgrad (440m)
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica juranscina - Ivanščica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing