Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Jevšček - Monte Mataiur/Matajur -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsmonte mataiur/matajur / Jevšček - Monte Mataiur/Matajur
  

Jevšček - Monte Mataiur/Matajur

 
Starting point: Jevšček (805 m)
Destination: Monte Mataiur/Matajur (1642 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 837 m
Altitude difference (by path): 850 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 2750
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 53
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kobaridu. Ko prispemo do naselja Idrsko, zavijemo levo v smeri naselja Livek, z Livka pa sledimo oznakam za Avso in Matajur. Nekoliko višje zapustimo cesto proti Avsi in nadaljujemo levo v smeri Jevščka in Nježne hiše. V nadaljevanju se peljemo skozi zaselek Piki, nato pa prispemo do pašnikov, ki se nahajajo še pred naseljem Jevšček. Tu se pri ekološkem otoku prične opisana pot, parkiramo pa že nekoliko prej, na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Kobarida se peljemo proti Tolminu, a le do naselja Idrsko, kjer zavijemo desno v smeri naselja Livek, z Livka pa sledimo oznakam za Avso in Matajur. Nekoliko višje zapustimo cesto proti Avsi in nadaljujemo levo v smeri Jevščka in Nježne hiše. V nadaljevanju se peljemo skozi zaselek Piki, nato pa prispemo do pašnikov, ki se nahajajo še pred naseljem Jevšček. Tu se pri ekološkem otoku prične opisana pot, parkiramo pa že nekoliko prej, na primernem mestu ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Pri ekološkem otoku zapustimo cesto in nadaljujemo ostro desno na kolovoz, ki se nekaj časa nadaljuje vzporedno s cesto in nekaj časa poteka pod električno napeljavo. Kolovoz kmalu preide ob rob gozda in nas pripelje v manjšo dolinico, kjer zavije desno. Na omenjenem mestu zapustimo kolovoz in nadaljujemo naravnost navzgor, na slabšo stezico, ki se še naprej vzpenja ob robu gozda. Višje, ko dokončno zapustimo pašnike in senožeti in ko pot preide v gozd, pa se ob poti pojavijo modre "oznake", ki nas spremljajo v prečnem vzponu proti desni, oz. vse do prihoda na gozdno cesto. Cesti, ki prispe iz vasi Avsa sledimo levo, z nje pa gremo hitro desno, na pešpot, ki se po nekajminutnem vzponu vrne na cesto. Vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, ki po nekaj minutah zavije desno in nas vodi ob robu opuščene planine Sleme, katero opazimo levo pod nami. Sledi še kar nekaj hoje po dokaj zložni makadamski cesti, nato pa se nam z desne priključi stara pot iz vasi Avsa.
Po cesti, katera je v nadaljevanju markirana, nato hitro prispemo do označenega razpotja, ki se nahaja v manjši dolinici med Mrzlim vrhom in Srednjim vrhom.
Na razpotju se v desno odcepi označena, a nemarkirana pot na Mrzli vrh, Srednji vrh in Idrsko planino, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se na zahodni strani Mrzlega vrha razcepi.
Nadaljujemo po levi cesti (desno Idrska planina), kateri se le malo naprej priključi "nova" pot iz Avse oz. Livka.
Od slabše opaznega razpotja hodimo po cesti še nekaj minut, nato pa jo na naslednjem označenem razpotju zapustimo in nadaljujemo desno v smeri proti Matajurju (naravnost Dom na Matajure).
V nadaljevanju se pot ponovno prične vzpenjati čez deloma travnato pobočje, s katerega se nam odpirajo vedno lepši razgledi na okoliške gore. Višje, ko pot že postopoma prehaja na severna pobočja, se nam z desne priključi še pot iz vasi Svino, mi pa nadaljujemo proti Matajurju. Sledi še nekaj minut prečnega vzpona in že prispemo na razpotje pod Glavo, kjer se v smeri naravnost nadaljuje "slovenska smer" na Matajur in pot, po kateri lahko prispemo na Visoko glavo, mi pa nadaljujemo levo navzgor ter se hitro povzpnemo na razgleden vzhodni greben Matajurja, kjer se nam priključi še pot iz Italije (izhodišče Mašera / Masseris).
Nadaljujemo po omenjenem grebenu, po katerem se zložno do zmerno vzpenjamo po državni meji med Slovenijo in Italijo. Sledi še nekaj minut vse bolj razgledne hoje in prispemo na vrh Matajurja, od koder se nam odpre še lep razgled proti zahodu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (oktober).

Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur jevscek - Monte Mataiur/Matajur
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing