Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Jasna - Mojčin dom na Vitrancu - on ridge

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsmojčin dom na vitrancu / Jasna - Mojčin dom na Vitrancu
  

Jasna - Mojčin dom na Vitrancu (on ridge)

 
Starting point: Jasna (830 m)
Destination: Mojčin dom na Vitrancu (1555 m)
Path name: on ridge
Time of walking: 2 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 725 m
Altitude difference (by path): 755 m
Map: Kranjska Gora 1:30.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: 5Xum
Views: 21042
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 34
Number of comments: 5
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vršiču. Že kmalu za tem, ko se Kranjska Gora konča, prečimo reko Pišnico, mi pa le nekaj 10 metrov naprej zavijemo desno na večje parkirišče, kjer ob jezeru Jasna parkiramo.
b) Zapeljemo se v Trento, nato pa se preko prelaza Vršič peljemo proti Kranjski Gori. Ko prispemo do jezera Jasna parkiramo na velikem makadamskem parkirišču ob jezeru (parkirišče se nahaja na levi strani glavne ceste).

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo nekaj metrov nazaj proti Kranjski Gori do jezu pri elektrarni, kjer se usmerimo na stezo, ki se nadaljuje vodoravno ob reki. Po nekaj metrih prečimo strugo in pot nas naprej pripelje v gozd, kjer že po nekaj metrih vzpona pridemo na razpotje pri klopci.
Nadaljujemo ostro levo in pot nam zaustavi napis, pot v Malo Pišnico ZAPRTA. Nadaljujemo po tej poti, ki se v okljukih začne strmo vzpenjati. Ko strmina popusti pridemo do razcepa, kjer se v levo odcepi pot v Malo Pišnico (ta pot je zagrajena), desno pa sledimo znaku za Vitranc in Ciprnik. Nadaljujemo naravnost navzgor po ožji in nekaj slabše vidni stezi, ki se ponovno strmo vzpne. Le nekaj metrov naprej pa nas pot pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled na Martuljško skupino gora. Pot se nato za krajši čas vzpne nato pa se usmeri desno, kjer z nekaj vzponi in spusti preči pobočja proti kranjskogorskim smučiščem.
Ko se pot v okljukih ponovno strmeje vzpne, pridemo do naslednjega razcepa, kjer nas znak "Vitranc-Ciprnik" usmeri levo (naravnost vodi pot proti melišču in naprej do smučišč). Po razcepu se pot zelo strmo vzpne in postane nekaj časa težje sledljiva. Strm vzpon nas pripelje iz gozdnatih tal v travnata pobočja tik pod skalnatimi stenami in se še naprej strmo vzpenja. Čez nekaj časa ob poti opazimo leseno puščico, ki kaže pot navzdol, po kateri smo prišli. Nekaj deset metrov kasneje se strma pot usmeri v desno in še vedno zelo strm vzpon se nadaljuje po grebenu.
Čez nekaj časa grebenska pot vodi mimo skalnate grape, ki nam na desni odpre lep razgled na Kranjsko Goro. Kmalu zatem strmina malo popusti in pridemo do razcepa, kjer lahko nadaljujemo po levi poti pod grebenom ali si ogledamo razgled z grebena. Obe poti se deset metrov kasneje združita, strmina grebena pa znova naraste. Zadnjih deset metrov vzpona po grebenu vodi skozi gosto ruševje, nato pa se pot zravna. Takrat na desni zagledamo steber tovorne žičnice, ki pelje na Vitranc, po nekaj metrih položne hoje pa pridemo do križišča, kjer se nam z leve pridruži pot iz Kranjske gore.
Od križišča naprej nas čaka še okrog 300 metrov hoje po poti, ki preči pobočje pod Domom na Vitrancu. Kmalu na desni zagledamo opuščeni Dom na Vitrancu in nekaj korakov naprej še pred leti na novo odprt Mojčin dom na Vitrancu.

Trip can be prolonged to next destinations: Ciprnik (45 min), Visoka peč (1 h 15 min)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu jasna - Mojčin dom na Vitrancu
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing