Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Posavsko hribovje and Dolenjska / Kal / Hrastnik - Kal (via Klobuk)

Hrastnik - Kal (via Klobuk)

Print
Starting point: Hrastnik (290 m)
Lat/Lon: 46,1493°N 15,0852°E
Destination: Kal (985 m)
Name of path: via Klobuk
Time of walking: 2 h 25 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 695 m
Altitude difference po putu: 800 m
Map:
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 16.884
 1 person likes this post
Number of pictures: 27
Number of comments: 4
Access to the starting point:
From Trbovlje or Laško, drive to Hrastnik, then continue in the route "Hrastnik centre and Čeče village". Follow this road until you see signs for the Rajska dolina ski resort. Turn right here and after a few metres park in one of the many car parks in Hrastnik.
Path description:
At the end of the parking lot, you will see mountain direction signs on one of the buildings, directing you to the left on the ascending road in the direction of Kala and Mrzlica. The marked trail leaves the road and continues to the left through the forest. After a few minutes of further walking, you will reach a well-marked crossroads where you continue left in the direction "Kal, Mrzlica over Klobuk" (straight path over Blate).
The way forward immediately climbs steeply up a very steep and dangerously slippery slope in the wet. Higher up, the path bends slightly, crosses a forest road and leads us to a place where the path to Jelenco branches off to the left. We continue straight on the relatively steep path, which leads us higher up on a wooded ridge. Higher up, the path turns to the left, leaves the ridge and lays completely flat. After a while, the path returns to the ridge and starts climbing steeply again. Follow this path, which for the most part passes through the forest, all the way to the top of lookout Klobuk.
From Klobuk, continue on the marked trail, which begins to descend the initially quite steep slope. The path soon becomes a gentle slope, turning slightly to the left, where it crosses the slopes of Pleše (956m). The path soon passes to the north side of the summit, where you enter a part of the ski slope of the Rajska dolina ski resort. At the ski slope, descend to an asphalt road, along which you will see mountain direction signs.
Cross the road and continue your ascent along the marked footpath, which climbs over a grassy slope with a view. Higher up, the steepness eases and the path joins the road, which is then followed all the way to the mountain home on Kal.
From the house, follow the path on the left (direction of arrival), which crosses a fence and goes into the forest. After a few minutes of further walking, you will see signs for the summit of Kala, which direct you to the left on a slightly steeper footpath, which will take you up to the summit in a few steps.
zemljovid puta - Kal
On the way: Klobuk (890m), Planinski rudarski dom na Kalu (946m)
We can extend the trip to the following destinations: Mrzlica
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, Inscription book
Pictures:
Hrastnik - Kal1
Hrastnik - Kal2
Hrastnik - Kal3
Hrastnik - Kal4
Hrastnik - Kal5
Hrastnik - Kal6
Hrastnik - Kal7
Hrastnik - Kal8
Hrastnik - Kal9
Hrastnik - Kal10
Hrastnik - Kal11
Hrastnik - Kal12
Hrastnik - Kal13
Hrastnik - Kal14
Hrastnik - Kal15
Hrastnik - Kal16
Hrastnik - Kal17
Hrastnik - Kal18
Hrastnik - Kal19
Hrastnik - Kal20
Hrastnik - Kal21
Hrastnik - Kal22
Hrastnik - Kal23
Hrastnik - Kal24
Hrastnik - Kal25
Hrastnik - Kal26
Hrastnik - Kal27
Discussion about the trail Hrastnik - Kal (via Klobuk)
taubi668. 02. 2020
Danes smo bili tu. Pot je taka, da se šika. Res enkratno oskrbovana in vsakemu priporočam, da gre po njej. Uživali smo kot že dolgo ne. Kar se tiče markacij, se ne da nikakor izgubiti.nasmehnasmehnasmeh
Roberto-MMLM7. 01. 2024 12:54:17
Zdravo.

Tokrat sem se 6.1.2024 podal na pohod na Kal preko Klobuka. Najprej, pot je zelo lepa, bi pa poudaril da ko greš iz parkirišča za smer klobuk ni dovolj usmeritev, markacij. Še posebej če greš prvič kar malo tavaš med parkirišči in bloki/hišami. Tudi opis v začetni fazi ni kaj dosti uporaben. Potem sem se držal bolj leve smeri in šele res čez nekaj časa opazim usmeritev, tako da sem potem vedel, da sem na pravi poti.
Od tu naprej je šlo vse gladko in je super vse označeno, tukaj bi pohvalil. Sam začetek za Klobuk pa ne.

Pa še to na Kalu so velikokrat Hrvaški otroci, in kot planinec kjer se za povrhu nimaš kje posušiti pridrvi z računom in nas dobesedno odženejo? Češ treba razumeti da imajo otroke, 75 ljudi in .... Ok lahko bi si vzeli 3 min časa in me za tisto malo kolikor ostanemo tam poskrbeli in našli prostor, saj kot sem ob odhodu opazil spodaj vse prazno s klopjo in mizo. Ok nič od tega, kaj takega še nisem nikoli doživel nikjer niti na Kumu, pa je letos nazadnje bilo preko 1100 pohodnikov, za vse so poskrbeli in nobeden ni bil odgnan.
To je bil pa res slab priokus, ves premočen sem moral oditi. Šele ob odhodu so radiatorji začeli delovati, ko so otroci prihajali v prostore, jaz odhajal. Razumem da v idealnih pogojih gre vse ok, takole pa pogrom na celi črti. Niti trenutka si nobeden ne vzame da bi vsaj kakšen radiator našli da se posušim, tako da sem potem sam našel ob odhodu šele spodaj kjer so imeli tudi dosti placa, pa nič od njih. Katastrofa.
Sicer pa je lepo gor, v lepem vremenu ne rečem se imaš kje vsesti tudi zunaj. Vsakič ko pridem, sami Hrvati. Saj prav naj se imajo lepo, kaj pa naši Slovenski organizatorji in šole počnejo? Ne vem ...
To je to, sem moral opisati izkušnjo, kar pa še ne pomeni, da se ne splača obiskati...
lp
jboc19. 01. 2024 11:13:36
Zdravo.
V takšnem primeru kot je bil tvoj, svetujem da nadaljuješ pot kar mimo koče naprej na Mrzlico, kjer je slika povsem drugačna. Tam je planinski dom kot se šika, na Kalu se pa gredo bolj gostilno, žal. Opažam, da gre vse več pohodnikov kar mimo koče naprej in se sploh ne ustavljajo več na Kalu. Tudi sam sem med njimi 😁. Lep pozdrav.
jprim9. 01. 2024 18:24:58
Smo pač različni. Ko sem na tej poti nikoli ne grem mimo Kala, zadnja leta pa več ne do koče pod vrhom Mrzlice. V tej koči je pozimi tako zatohlo in takšna vlaga, da komaj dihaš. Prav nič ne zračijo.
Kar pa se doma na Kalu tiče, je pač tako, kot se zadnje čase dogaja v kar nekaj naših planinskih domovih. Se grejo gostiln in od tega živijo. Tudi sama sem doživela podobno izkušnjo, ko je bil cel dom rezarviran, pripravljeni pogrinjki, ni bilo proste mize.Zunaj mrzlo,...
Ampak, če se človek znajde, ima pač jezikjezik, se tudi najde rešitev.
Tudi ti - Roberto bi jim lahko kar direkt rekel za kak radiator, pa bi bilo.
LP!
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies