Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Gschnitz - Kalkwand - zahodni pristop iz Gschnitza preko Pinnisjocha

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Stubai Alpskalkwand / Gschnitz - Kalkwand
  

Gschnitz - Kalkwand (zahodni pristop iz Gschnitza preko Pinnisjocha)

 
Starting point: Gschnitz (1242 m)
Destination: Kalkwand (2564 m)
Path name: zahodni pristop iz Gschnitza preko Pinnisjocha
Time of walking: 3 h 45 min
Difficulty: difficult marked way
Difficulty of skiing: more demanding
Altitude difference: 1322 m
Altitude difference (by path): 1322 m
Map: Stubaier Alpen Hochstubai, 31/1 1:25.000; Outdooractive Stubai Wanderkarte
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Author: pg
Views: 181
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 45
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo do razcepa z izvozom Innsbruck-Mitte. Tu ne zavijemo proti Innsbrucku, temveč nadaljujemo po avtocesti A13 v smeri proti prelazu Brenner. Po avtocesti nadaljujemo vse do kraja Matrei am Brenner, kjer zavijemo na izvoz 19-Matrei. Z vožnjo nadaljujemo po cesti B182 do kraja Steinach am Brenner, kjer v krožišču sredi mesteca zavijemo pri prvem izvozu in v rahlem vzponu nadaljujemo vožnjo mimo Trinsa po slikoviti dolini Gschnitza do istoimenske razpotegnjene vasi, kjer bomo kmalu za cerkvijo zagledali razmeroma majhno brezplačno parkirišče, namenjeno obiskovalcem Innsbrucker Hütte.

Alternativo ponuja vožnja skozi severno Italijo: v tem primeru se iz osrednje Slovenije po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Tu nadaljujemo po cesti 100 in se mimo prehoda Prato alla Drava zapeljemo v Italijo. V Italiji sledimo cesti SS49 vse do stičišča z avtocesto A22 v smeri proti prelazu Brenner. Za prelazom nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku, vendar le do izvoza na cesto B182 v bližini Brennersee. Po tej cesti nadaljujemo do Steinacha am Brenner, od tam pa po zgoraj opisanih napotkih.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo na jasno razvidno in označeno, sprva ograjeno pot v smeri Innsbrucker Hütte, ki se kmalu prične zmerno vzpenjati ob robu kultiviranega zemljišča. Nad vasjo se ožja pot nadaljuje skozi redkejši gozd, ki nam občasno punija lepe poglede na slikovito dolino Gschnitztal. Nekaj časa se zmerno vzpenjamo po poti, ki je vijugasto vrezana v strma pobočja pogorja Habichtove skupine. Nekoliko višje ob vse lepših razgledih na južni del Stubajskih Alp, kjer sta še posebej izpostavljena Pflerscher in Gschitzer Tribulaun, preidemo v odprt svet visokogorskih travišč. Mestoma nekoliko prepadna pot visoko nad dolino v širokem loku pod ostenji vrhov Habichtove skupine preči proti zahodu. Ob tem prestopimo nekaj grap, kjer je zahtevan nekoliko previdnejši korak. V zadnjem delu poti proti koči se steza spet nekoliko strmeje povzpne do travnatega roba, za katerim stopimo v visokogorski svet med ostenjema Habichta in Kalkwanda, kjer prvič zagledamo Innsbrucker Hütte. Pod zahodnim robom ostenja Kalkwandovega masiva se s pomočjo nekaj varoval nekoliko spustimo do prečne poti med omenjenima gorama, kjer se nam postopno pridružita poti od gostišča Feuerstein in iz Stubajske doline.
Iz Gschnitza je do sedla Pinnisjoch v bližini Innsbrucker Hütte okoli 2,30-3 ure. Pot ni posebej zahtevna, vendar je dokaj strma in mestoma nekoliko prepadna, pozimi pa zelo izpostavljena snežnim plazovom. Pristop od gostišča Feurstein je malenkost krajši in lažji, vendar nekoliko manj razgleden.

S sedla nadaljujemo proti vzhodu po precej položni stezi pod zahodnim ostenjem Kalkwanda, ki med drugim gosti učno ferato in manjše plezališče. Kmalu pridemo do krajšega zavarovanega dela, kjer se s pomočjo jeklenice povzpnemo preko strme stopnje (manj zahtevno). Zatem se preko strmega melišča neudobno vzpnemo do prevala med vzhodnim in zahodnim ostenjem Kalkwanda, kjer se nam razkrije čudovit pogled na globoko pod nami ležečo dolino Gschnitza, ki nas bo odslej spremljal vse do vrha.
Nadaljujemo po ozki in mestoma precej prepadni stezi, ki se vije pod vršno zgradbo Kalkwanda visoko nad Gschnitztalom. Kmalu se znajdemo pred skalnim skokom, čez katerega nas popeljejo zanesljiva varovala, za njim pa se po ozki poti dvignemo do razpotja pod vrhom Kalkwanda.
Desno se nadaljuje pot proti Ilmspitze (sledeč tej poti je nekoliko kasneje prav tako možen lahek dostop na vrh Kalkwanda), naša pot pa zavije levo neposredno proti vrhu. Dobro označeni poti nekaj minut sledimo do palice na predvrhu, od tam pa smo v zgolj nekaj korakih pri križu na najvišji točki Kalkwanda, ki nam ponuja čudovit razgled na slavnejša soseda, Habicht in Ilmspitze.

Vzpon na Kalkwand je hvaležna, četudi mestoma nekoliko izpostavljena in zapostavljena tura, ki jo lahko opravimo med večdnevnim pohodom na Habicht ali mimogrede ob poti na Ilmspitze. Zaradi mestoma solidne skale je v zahodnem delu masiva urejenih nekaj plezalnih smeri in krajša, atraktivna učna ferata, ki doseže težavnost C/D-D.

On the way: Innsbrucker Hütte (2369m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand gschnitz - Kalkwand
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing