Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Grgar - Vodice - on the route of gas line

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Grgar - Vodice (on the route of gas line)

 
Starting point: Grgar (286 m)
Destination: Vodice (651 m)
Path name: on the route of gas line
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 365 m
Altitude difference (by path): 385 m
Map: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 2223
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 63
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (naravnost Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (naravnost Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (naravnost Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se vrnemo do spomenika NOB, od tam pa nadaljujemo po levi cesti (gledano iz smeri dostopa do izhodišča, če smo prišli iz smeri Nove Gorice), kateri se z desne že kmalu priključi "bližnjica" (s parkirišča nam ni potrebno iti do spomenika, saj do tu vodi krajša cesta, ki se začne nekoliko pred parkiriščem ter se nadaljuje proti zahodu). Kratek čas hodimo po pločniku, nato pa na mestu, kjer glavna cesta zavije desno nadaljujemo naravnost na ožjo asfaltno cesto. Dobrih 50 metrov hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za Sveto Goro usmerijo levo na drugo cesto, kjer najprej obidemo še "zadnjo" hišo, nato pa se cesta nadaljuje čez travnik. Po asfaltu hodimo do oznake plinovoda št. 443, od koder nadaljujemo po levi cesti v smeri Svete Gore. Le nekaj korakov naprej pa se z makadamske ceste v levo odcepi označena pot na Sveto Goro čez Križce, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore "po sredi" (cesta, katero zapustimo se nadaljuje do bližnje hiše - možno je nadaljevanje tudi po cesti do samotne hiše).
Pot naprej nas vodi čez manjši travnik, nato pa nas pripelje do lesene brvi preko potoka Slatnik, kjer se ponovno razcepi.
Nadaljujemo rahlo desno (levo čez brv Sveta Gora) po poti, ki se nadaljuje ob potoku Slatna. Nekoliko naprej se priključimo kolovozu (kolovoz, ki se nadaljuje od zgoraj omenjene samotne hiše), po njem pa hitro prispemo do lesenih planinskih oznak.
Z razpotja nadaljujemo desno v smeri poti po Ranjekah (levo Sveta Gora), le ta pa se nadaljuje po desni strani (levi breg) bližnjega potoka. Potok Slatna, ob katerem hodimo je v svojo strugo izdolbel manjša korita, več brzic ter nekaj tolmunov. Nekoliko višje prečimo potok, nato pa se nekoliko strmeje vzpnemo do bližnjega kolovoza. Ko stopimo na kolovoz mu sledimo v desno (slabo označeno), mi pa po njem hodimo do širše makadamske ceste, katero pa le prečimo (levo preval Preški vrh, desno Grgar). Pot nadaljujemo po poti, ki je v poletnem času dokaj zaraščena, le ta pa že kmalu preči potok Slatna. Na drugi strani potoka še kratek čas nadaljujemo skozi pas grmičevja in redkega gozda, nato pa stopimo na drugo makadamsko cesto, po kateri hitro prispemo do manjšega križišča, ki se nahaja le nekaj metrov pred naravnim bazenom Gospodnjek.
S križišča pred Gospodnjekom nadaljujemo po levi cesti, katera se za dvema manjšima vikendoma spremeni v kolovoz, le ta pa postopoma preide na traso plinovoda. V nadaljevanju se kar strmo vzpenjamo po trasi plinovoda, nam pa se s poti, ki se je med tem s kolovoza že spremenila v stezo odpirajo vedno lepši razgledi proti Trnovskemu gozdu in okolici. Višje prečimo kolovoz, mi pa po trasi plinovoda nadaljujemo do oznake plinovoda št. 447, kjer tudi stopimo na nekakšen preval. Tu nadaljujemo levo v gozd, kjer uzremo slabšo stezo, mi pa se po njej v nekaj 10 korakih spustimo do gozdne ceste, ki vodi od prevala Preški vrh proti vrhu Vodice. S ceste se nam prehodno odpre lep pogled proti Sveti Gori, mi pa po njej hodimo do informativne table muzeja na prostem Vodice.
Tu se najprej desno navzdol odcepi markirana pot proti zaselku Vodice (15 minut), nekaj metrov naprej in nato desno vodi steza do spomenika pri orlih (2 minuti), v levo pa se nadaljuje pot proti vrhu Vodic, kjer stoji mavzolej Generala Gonzage.

On the way: Gospodnjek (355m)
Trip can be prolonged to next destinations: Sveta Gora
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice grgar - Vodice
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing