Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Grahovše - Bela peč - via Rekar

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksbela peč / Grahovše - Bela peč
  

Grahovše - Bela peč (via Rekar)

 
Starting point: Grahovše (800 m)
Destination: Bela peč (1583 m)
Path name: via Rekar
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: easily
Altitude difference: 783 m
Altitude difference (by path): 800 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 235
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 50
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju. Tik pred črpalko v Bistrici pri Tržiču zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Tržiča. V nadaljevanju se peljemo skozi Tržič v smeri Dovžanove soteske, nato pa pri koncu mesta nadaljujemo desno v smeri Loma pod Storžičem in Grahovš. Ko prispemo v Grahovše se peljemo po cesti do bližnjega kamnoloma, ob katerem parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča nadaljujemo po cesti naprej, ko se v desno odcepi cesta proti zaselku Slaparska vas pa nadaljujemo rahlo levo in hitro prispemo do križišča sredi katerega se nahaja več smernih tabel.
Nadaljujemo levo v smeri planine Javornik, Stegovnika, planine Konjščica, Bele peči in sankališča Rot (rahlo desno Dom pod Storžičem) ter se hitro vzpnemo do športnega igrišča ŠD Lom, od koder se nam odpre lep pogled proti Storžiču. Le malo naprej cesta preide v gozd in nas mimo znamenja pripelje do manjšega križišča iz katerega nadaljujemo desno v smeri pešpoti in turistične kmetije Rekar. Sledi še nekaj minut prečnega vzpona skozi gozd, nato pa stopimo iz gozda in ob lepih razgledih na okolico dosežemo turistično kmetijo Rekar.
Nadaljujemo skozi dvorišče, kjer sledimo markacijam, za kurnikom pa nas pot vodi po in ob manjšem hudourniškem grabnu. Malo naprej pot zavije levo in postane bolj strma, hitro pa se priključimo travnatemu kolovozu, ki nas popelje nazaj v gozd. Ko v gozdu dosežemo drug kolovoz mu sledimo v desno, z njega pa gremo že po nekaj korakih naravnost na markirano pot, po kateri se vzpnemo do bližnje makadamske ceste, kjer se nam z leve priključi pot mimo domačije Tič. Cesti sledimo v desno, na manjšem križišču pa gremo naravnost.
Na delu imenovanem Nad kotlom se v desno odcepi pot proti Domu pod Storžičem, mi pa nadaljujemo po cesti, katera nas nekaj minut naprej pripelje do naslednjega označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi še ena pot od Doma pod Storžičem.
Cesta nato po levi strani obide Gaberčev rovt, v levem ovinku pa jo zapustimo in nadaljujemo naravnost na markirano pot, ki se postopoma prične strmeje vzpenjati. Dokaj strma pot višje preči pašno ograjo, za katero se položi in nas pripelje do razpotja, kjer se ostro v desno nadaljuje pot proti planini Javornik, mi pa nadaljujemo še nekaj korakov naprej do makadamske ceste, kateri sledimo v levo.
Sledi le še dobra minuta hoda in prispemo do koče pr Zdravc, od katere se nam odpre lep razgled proti jugu.
Od koče še kratek čas nadaljujemo po cesti, na manjšem prevalu, kjer se cesta prične spuščati pa jo zapustimo in nadaljujemo desno v smeri Bele peči. Sledi vzpon po gozdnatem grebenu, s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda proti levi, kjer so pod nami strma pobočja, na desno stran, kjer pogled zastira strnjen gozd pa je pobočje manj strmo. Višje markirana pot z grebena zavije levo (če nadaljujemo po grebenu lahko prispemo na Javorče) in se položi. Sledi nekaj prečenja, kjer na krajšem delu prečimo izpostavljeno pobočje, ko pobočje postane manj strmo pa hitro prispemo do razpotja v bližini Bele peči.
Tu gremo levo (naravnost navzdol planini Zgornja in Spodnja Konjščica, desno pa lahko po lažjem brezpotju prispemo na Javorče) in v dveh minutah nadaljnje hoje prispemo do vrha Bele peči, kjer stoji vpisna skrinjica in od koder se nam odpre čudovit razgled.
Grahovše - Rekar 0:50, Rekar - koča pr Zdravc 1:10, koča pr Zdravc - Bela peč 0:30.
Opis in slike (razen prve, ki je starejša) se nanašajo na stanje novembra 2020.

On the way: Rekar (1030m), Cottage Pr Zdravc (1448m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč grahovse - Bela peč
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing