Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Grahovo ob Bači (Brelih) - Bukovski vrh - via homestead Pušnik

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje and Jelovicabukovski vrh / Grahovo ob Bači (Brelih) - Bukovski vrh
  

Grahovo ob Bači (Brelih) - Bukovski vrh (via homestead Pušnik)

 
Starting point: Grahovo ob Bači (Brelih) (452 m)
Destination: Bukovski vrh (918 m)
Path name: via homestead Pušnik
Time of walking: 1 h 20 min
Difficulty: easy unmarked way, easy pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 466 m
Altitude difference (by path): 466 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 163
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 33
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v Baško grapo oz. do naselja Grahovo ob Bači, kjer zavijemo na stransko cesto v smeri Zakojce, Bukovega in železniške postaje. Sledi nekaj spusta, za prečenjem železniške proge pa gremo levo proti Bukovem (desno železniška postaja Grahovo) ter se pričnemo vzpenjati. Sledi vzpon v nekaj serpentinah, ko prispemo do križišča, kjer se ostro v desno odcepi cesta do bližnje in s ceste vidne domačije Brelih, pa se prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu ob cesti kakih 200 metrov naprej v smeri proti Bukovem, ali pa že nižje ob cesti.
Do izhodišča lahko prispemo tudi peš od železniške postaje Grahovo, za kar potrebujemo približno 30 minut.

Path description (Slovenian language):

Od križišča v bližini domačije Brelih nadaljujemo ostro desno ter se sprehodimo do omenjene domačije, za njo pa nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpne čez travnato pobočje in vodi proti domačiji Pušnik. Med vzponom čez travnato pobočje se nam odpre lep pogled na Baško grapo in vrh Kotel na drugi strani doline, gremo pa tudi mimo informativne table tematske poti Na svoji zemlji. Višje dosežemo zahodni do severozahodni greben, kjer pot zavije levo, mi pa še naprej nadaljujemo po kolovozu.
Tu se nam odpre lep pogled na Črvov vrh, na razcepu pa izberemo levi kolovoz, po katerem v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do domačije Pušnik.
Stanovanjsko hišo obidemo po desni strani, nato pa gremo s kolovoza levo preko pašne ograje (pot, ki se nadaljuje naravnost je zaradi požledi februarja 2014 praktično neprehodna). Le malo naprej se steza prehodno konča, mi pa nadaljujemo čez travnato pobočje nekako proti vzhodu do jugovzhodu, kjer se kmalu pojavi sledljiva stezica. Steza se kmalu obrne v levo in se nato čez senožet prečno vzpne na gozdnat greben, kjer zavije desno. Nadaljujemo po sledljivi gozdni stezi, ki višje zavije levo in preči pobočja.
Ne prečimo dolgo, ko dosežemo neizrazit greben, kjer z nekaj pozornosti opazimo možic, ki nas usmeri desno, po pobočju oz. grebenu kar naravnost navzgor, na dele pa je slutiti sledi predhodnikov. Brezpotni vzpon traja le nekaj minut in že dosežemo novejši kolovoz, kateremu sledimo v desno. Tu se nam sprva odpre lep razgled, ki seže vse do Matajurja, malo naprej pa se nam z desne priključi prej omenjena zaradi požledi težko prehodna pot. Od tu po kolovozu hodimo še nekaj korakov, nato pa gremo z njega levo na travnato pobočje Bukovskega vrha (če nadaljujemo naravnost se lahko povzpnemo na Črvov vrh). Sledi vzpon po omenjenem travnatem pobočju, kjer se po lažjem brezpotju in prečenju nekaj pašnih ograj, v nekaj minutah vzpnemo na razgleden Bukovski vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje februarja 2020.

Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh grahovo_ob_baci_brelih - Bukovski vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing