Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Gradišče - Gradiška Tura - via Plaz

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Gradišče - Gradiška Tura (via Plaz)

 
Starting point: Gradišče (250 m)
Destination: Gradiška Tura (793 m)
Path name: via Plaz
Time of walking: 2 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 543 m
Altitude difference (by path): 620 m
Map: Nanos 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 1381
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 45
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Vipava. Cesti naprej sledimo, proti Vipavi in Gradišču. V vasi Gradišče pa opazimo prve planinske smerokaze, katerim sledimo do večjega parkirišča ob Kampu Tura nad vasjo Gradišče.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se vrnemo do ceste kjer se usmerimo nekoliko levo kamor nas usmerijo oznake za Plaz in Škavnico. Nekaj metrov se spustimo po asfaltni cesti nato pa nas smerokaz za Plaz in Abram usmeri desno na pešpot. Pot se prične vzpenjati in nas nato vodi mimo nekaj vinogradov. V nadaljevanju se nato kar nekaj časa vzpenjamo skozi nizek gozd proti severu in sledimo oznakam za Plaz ter Abram. Občasno se gozd tudi nekoliko razredči in odpre se nam lep razgled na Vipavsko dolino in okoliške vrhove. Nekoliko višje nas pot pripelje na manjšo ravnico pod vrhom Plaz kjer je označeno razpotje, ob poti pa je tudi miza in nekaj klopi.
Levo je le še kratek vzpon do vrha Plaz, mi pa nadaljujemo desno kamor nas usmerijo oznake za Škavnico in Nanos-Abram. Hitro pridemo do še enega razpotja kjer se levo odcepi pot v dolino proti Vipavi, mi se še naprej držimo desne in sledimo oznakam za Abram in Škavnico. V nadaljevanju se še nekaj časa rahlo vzpenjamo skozi gozd, nato pa se nam z leve priključi še drugi krak poti iz Vipave.
Ponovno nadaljujemo desno in se nato pričnemo za odtenek strmeje vzpenjati. Nekoliko višje se levo navzgor odcepi še ožja pot na Škavnico do katere je približno 15 minut strmejšega vzpona. Mi na omenjenem razpotju nadaljujemo naravnost po širši in bolje uhojeni poti. Razmeroma široka pot nas nato kmalu pripelje do kapelice (694m), pri kateri je tudi manjša klopca ter vpisna knjiga in štampiljka.
Malo za kapelico je razpotje, kjer nadaljujemo desno na kolovoz za oznakami »Gr. Tura«, levo pa vodi pot proti Nanosu. V nadaljevanju nato nekaj časa hodimo skozi gozd po kolovozu oziroma makadamski cesti, nato pa nas bele puščice in smerokaz za Gradiško Turo usmeri levo na ozko stezo. Nekaj časa hodimo po omenjeni položni stezi skozi gozd, nato pa se priključimo še enemu kolovozu. Nadaljujemo desno po kolovozu, ki nas za nekaj časa pripelje iz gozda na prijetno travnato pobočje. Kasneje kolovoz preide v travnato stezo po kateri ponovno dosežemo označeno razpotje.
Na razpotju nadaljujemo desno proti Gradiški Turi in pot nas po kratkem vzponu pripelje v gozd ter preči pašno ograjo. V nadaljevanju se pot nato prične rahlo spuščati in skozi drevesa se nam prične odpirati pogled proti vrhu Gradiške Ture. Pot nato zavije nekoliko v levo in nas po kratkem spustu pripelje do razpotja v bližini vrha, kjer se nam z leve priključi neoznačena steza iz Gradišča (razpotje je označeno).
Od razpotja nato sledi le še zelo kratek vzpon do vrha s katerega se nam odpre zelo lep razgled na Vipavsko dolino.
Sestopimo lahko po poti vzpona, ali po omenjeni neoznačeni stezi ali pa po nekoliko zahtevnejši poti, ki se z vrha spusti na južno stran in poteka po nekoliko bolj strmem pobočju. Po južnih pobočjih potekata tudi zavarovani plezalni poti Furlanova in Otmarjeva pot, ki pa nista primerni za sestop.

On the way: Kapelica (694m)
Trip can be prolonged to next destinations: Furlanovo zavetišče pri Abramu (30 min), Vojkova koča na Nanosu (2 h 30 min)
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing