Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Gradišče - Gradiška Tura - Otmar route

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Gradišče - Gradiška Tura (Otmar route)

 
Starting point: Gradišče (250 m)
Destination: Gradiška Tura (793 m)
Path name: Otmar route
Time of walking: 1 h 40 min
Difficulty: very difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 543 m
Altitude difference (by path): 543 m
Map: Nanos 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet, self belay set
Hiking equipment (winter): helmet, self belay set
Views: 38230
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 72
Number of comments: 12
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Vipava. Cesti naprej sledimo, proti Vipavi in Gradišču. V vasi Gradišče pa opazimo prve planinske smerokaze, katerim sledimo do večjega parkirišča ob Kampu Tura nad vasjo Gradišče.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se mimo informativnih tabel usmerimo v smeri Gradiške Ture in Abrama. Sprva nas razmeroma široka pot vodi skozi gozd in nas kmalu pripelje do razpotja na manjši jasi. Tu se desno odcepi pot proti svetemu Nikolaju, mi pa nadaljujemo levo proti Gradiški Turi.
Od razpotja nas pot hitro pripelje do melišča in nato zavije v desno. Mi v nadaljevanju hodimo po markirani poti in še naprej sledimo oznakam za Gradiško Turo. Ob poti pa bomo opazili tudi table, ki označujejo plezalne smeri. Pot se nato prične nekoliko strmeje vzpenjati in občasno se nam pričnejo odpirati lepi razgledi na Vipavsko dolino. Pot, ki tu poteka ob grmičevju in skozi nizek gozd nas pripelje do naslednjega označenega križišča kjer se v levo odcepi Furlanova pot na Gradiško Turo.
Mi nadaljujemo desno kamor nas usmerijo smerokazi za Gradiško Turo po Otmarjevi poti. Pot nato poteka po nekoliko strmejšem pobočju kjer nam je v pomoč tudi nekaj varoval. Po takšni poti nato dosežemo razgleden Oltar.
Z Oltarja še naprej nadaljujemo po strmi poti, ki je mestoma varovana z jeklenico ali klini in kmalu smo ponovno na razpotju. Tokrat se levo odcepi običajna lažja pot na Gradiško Turo, mi pa se usmerimo desno proti Otmarjevi poti. Po krajšem prečenju nas nato pot pripelje pod steno kjer je začetek zavarovane plezalne poti.
Pred vstopom v plezalni del poti se opremimo s čelado ter samovarovalnim kompletom. Priporočljiva je tudi uporaba plezalnih rokavic. Na začetnem delu, ki je najtežji del poti se najprej strmo vzpnemo po številnih skobah strmo navzgor. Pot nato zavije v levo in sledi zelo izpostavljeno prečenje stene kjer so nam še vedno v pomoč številne skobe. Po prečenju zavije pot desno navzgor ter se vzpne še preko krajšega previsa (težavnost do C).
Nad previsom sledi za odtenek manj zahteven vzpon po skobah, ki nas pripelje do police ob drevesu. Nad drevesom se nato vzpenjamo po še vedno razmeroma strmem vendar dobro razčlenjenem pobočju kjer nam je poleg jeklenice občasno v pomoč tudi nekaj skob ali v skalo vklesanih stopov. Pot tu poteka nekoliko v desno kasneje pa zavije levo navzgor ter nas pripelje na položnejši teren kjer se zavarovana pot za kratek čas konča. Tu se z leve priključi tudi prečna steza z vrha Furlanove poti.
Nadaljujemo po razgledni stezi, ki nas hitro ponovno pripelje do jeklenic. Sprva se vzpnemo ob jeklenici po razčlenjenem skalovju nato pa sledi ponovno vzpon po skobah s pomočjo katerih se vzpnemo tudi preko zelo kratkega previsa. Pot nato zavije v desno in sledi nekoliko izpostavljeno prečenje, ki nas pripelje do naslednjih skob. S pomočjo številnih skob se vzpnemo po steni navzgor. Nadaljujemo ponovno nekoliko v desno in pot nas pripelje na nekoliko manj strm in bolj poraščen teren. Tu se nato kar nekaj časa vzpenjamo ob jeklenici po za odtenek manj zahtevnem pobočju in nekoliko višje se zavarovana pot za kratek čas ponovno konča.
Nadaljujemo desno po stezi, ki nas mimo spominske plošče pripelje do še zadnjega dela zavarovane poti.
Tu se ponovno strmo vzpnemo s pomočjo skob in se nato še nekaj časa dokaj strmo vzpenjamo po širokem razu. V zadnjem delu sledi še vzpon preko kratkega kamina nato pa se zavarovana pot konča.
Na koncu zavarovane poti kjer se nam z leve priključi še lažja pot nadaljujemo naravnost in po približno 10 minutah vzpona dosežemo razgleden vrh.
Opisana pot je kategorizirana kot zelo zahtevna planinska pot, za vzpon po njej pa je obvezna uporaba samovarovalnega kompleta in čelade. V začetnem delu, ki doseže težavnostno stopnjo C je v previsu potrebno tudi nekaj moči v rokah. Zavarovana pot je sicer dolga 450 metrov ter ima 240 metrov višinske razlike.

Trip can be prolonged to next destinations: Furlanovo zavetišče pri Abramu (50 min), Vojkova koča na Nanosu (2 h 50 min)
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura gradisce - Gradiška Tura
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing