Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Gozd - Vovar - northern path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsvovar / Gozd - Vovar
  

Gozd - Vovar (northern path)

 
Starting point: Gozd (784 m)
Destination: Vovar (940 m)
Path name: northern path
Time of walking: 0 h 45 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 156 m
Altitude difference (by path): 175 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 265
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 20
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri prelaza Črnivec in Gornjega Grada. Za naseljem Krivčevo se še kratek čas peljemo po glavni cesti proti prelazu Črnivec, nato pa nadaljujemo desno v smeri naselja Gozd. Ko prispemo v Gozd iz prvega križišča nadaljujemo naravnost (desno župnijska cerkev sv. Ane v Gozdu), iz drugega pa za hišama zavijemo desno. Iz naslednjega križišča pri kozolcu gremo naravnost (levo zaselek Laze, desno prej omenjena cerkev), nato pa takoj še enkrat desno (levo se nadaljuje cesta proti naselju Brezje nad Kamnikom) ter se mimo nekaj hiš zapeljemo do parkirišča v bližini mrliške vežice.
b) Zapeljemo se na prelaz Volovljek ali Črnivec, nato pa se pričnemo spuščati proti Kamniku. Med spustom zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti naselju Gozd. Ko prispemo v Gozd iz prvega križišča nadaljujemo naravnost (desno župnijska cerkev sv. Ane v Gozdu), iz drugega pa za hišama zavijemo desno. Iz naslednjega križišča pri kozolcu gremo naravnost (levo zaselek Laze, desno prej omenjena cerkev), nato pa takoj še enkrat desno (levo se nadaljuje cesta proti naselju Brezje nad Kamnikom) ter se mimo nekaj hiš zapeljemo do parkirišča v bližini mrliške vežice.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se vrnemo nekaj korakov nazaj, nato pa nadaljujemo ostro desno, na pot, ki nas vodi med starejšimi hišami in kjer opazimo markacijo. Markacij v nadaljevanju ni več, nas pa pot vodi mimo kapelice, nato pa ob robu planote do hiš na drugi strani travnika, kjer stopimo na makadamsko cesto. Ko se cesta prične vzpenjati se rahlo v desno odcepi uhojena pot do bližnjega razgledišča do katerega je manj kot 5 minut, mi pa nadaljujemo po cesti, ki nas hitro pripelje do križišča, kjer gremo ostro desno. Sledi še nekaj vzpona in cesta nas pripelje do mesta, kjer se le ta prične spuščati proti naselju Brezje nad Kamnikom, mi pa jo tu zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri vrha Vovar.
Nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpenja po severnem do severovzhodnem grebenu Vovarja, višje pa prečimo tudi nekaj vlak, ki so bile večinoma narejene po vetrolomu leta 2008. Višje nadaljujemo po dobro uhojeni gozdni poti, kateri sledimo vse do vrha, kjer stoji nekaj klopi, vpisna skrinjica z vpisno knjigo in žigom ter zvonček želja.
Opis in slike se nanašajo na stanje marca 2020.

Trip can be prolonged to next destinations: Viewpoint Skroti
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar gozd - Vovar
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing