Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Gozd Martuljek - Široka peč -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsširoka peč / Gozd Martuljek - Široka peč
  

Gozd Martuljek - Široka peč

 
Starting point: Gozd Martuljek (750 m)
Destination: Široka peč (2497 m)
Path name: -
Time of walking: 5 h
Difficulty: very difficult pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1747 m
Altitude difference (by path): 1750 m
Map: Kranjska Gora 1:30.000
Hiking equipment (summer): helmet, lamp
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons, lamp
Author: JusAvgustin
Views: 23954
Trip rating: 8 votes
Number of pictures: 13
Number of comments: 26
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Mojstrane se peljemo proti Kranjski Gori ali obratno, a le do vasi Gozd-Martuljek, kjer parkiramo na parkirišču v bližini mostu čez reko Savo Dolinko (parkirišče se nahaja za mostom, oziroma pred, če prihajamo iz Kranjske Gore).

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti proti Kranjski Gori, a le do mesta, kjer se v levo odcepi kolesarska cesta (ob začetku kolesarske poti so tudi planinske oznake, ki nas prav tako usmerijo na omenjeno cesto). Kolesarski cesti sledimo do prvega križišča, kjer nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto (kolesarska cesta zavije desno), ki pa nas hitro pripelje na naslednje križišče.
Nadaljujemo desno in za promet zaprti cesti sledimo do table TNP. Naprej se pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost navzgor po strmem kolovozu, ki se vzpenja po desni strani Martuljške soteske. Kolovoz, ki se večinoma vzpenja skozi gozd nas po 15 minutah pripelje na lepo razgledno točko, kjer se nam odpre pogled v dolino. Pot gre nato ponovno v gozd in se še naprej vzpenja. Nekoliko naprej se nam z leve priključi pot od slapu, še nekoliko naprej pa se desno odcepi pot k bivaku pod Špikom. Mi nadaljujemo v smeri Ingotove koče. Pot naprej nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost, pot levo pelje do Ingotove koče do katere sta dve minuti hoje.
Pot naprej se sprva zložno vzpenja a le nekaj časa. Pot nato preči studenček in se na drugi strani strmo vzpne. Strmina začne popuščati pot pa nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri bivaka Za Akom (levo Zgornji slap 10 minut). Pot naprej se še nekaj časa strmo vzpenja, nato pa nas pot pripelje do zahtevnejšega dela. Najprej s pomočjo jeklenice prečimo strmo travnato pobočje, nato pa še vedno s pomočjo varoval prehodimo izpostavljeno poličko (pazi glavo, rahlo previsna skala nad nami). Še naprej varovana pot (varovala so tu predvsem zaradi vlažnega terena), pa se nato začne strmeje vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do najtežjega dela. S pomočjo umetnih stopov in jeklenice prečimo gladko in vlažno skalno ploščo, nato pa še prečimo krajšo zelo strmo steno, ki je tudi dobro varovana (zaradi vlažnega pobočja je potrebna velika previdnost). Strmina pobočij nato popusti in še naprej vlažna pot nas po krajšem vzponu pripelje ob rob mogočnih prodišč. Smo na stiku dveh grap, nadaljujemo po levi, pred nami se začne odpirati pogled na mogočno vršno zgradbo Široke peči. Na koncu se grapa razcepi na več delov, nadaljujemo po desni grapi, do prvega gladkega zagozdenega balvana(8m III.), ki ga preplezamo po levi(če je leva stran mokra, nam ne preostane drugega, kot to da ga preplezamo po sredini, kar dvigne težavnost!), vzpenjamo se navzgor po grapi, pot nam kažejo možici. Smo že pred gladkim skokom(15m II.), ki ga začnemo plezati po levi(gredina, klin za varovanje), do manjše uravnave. Sedaj sledi plezanje po skrotastem, podrtem svetu (15m, II.) do zelenega pomola, kjer si lahko za trenutek oddahnemo.
Nadaljujemo naravnost proti V stebru Široke peči, do skalne zapore. Zapori se umaknemo v desno, še nekaj metrov nas loči do prve ključne točke vzpona. Smo pred 30m skalnim skokom, ki zapira prehod v amfiteater. Skok je razdeljen na dva dela, prvi del je lahek in ga lahko preplezamo brez varovanja, v drugem delu pa je varovanje obvezno (III+), klinov je dovolj, urejeno je tudi sidrišče. Od sidrišča se odpravimo naprej proti lažjim skalnim pragovom, ki jih obplezamo iz desne proti levi(50m I.) in znašli smo se v Amfiteatru. Pot nadaljujemo proti zatrepu krnice, do lepo vidne gredine(100m I.-II.) v zgradbi ŠP. Po gredini se vzpnemo do škrbine, v katero se nato spustimo po vrvi(sidrišča so opremljena, prav tako spust v škrbino). Iz škrbine nadaljujemo po rdečkasti grapi(krušljivo, spolzko), do grebena. Meter pred grebenom se obrnemo desno in prečimo gladke plate(I.) do naslednje škrbinice. Na vrsti je drugo ključno mesto: prečka v desno, po izpostavljeni polici(I.-II.)(za obvoz se lahko spustimo iz škrbinice v grapo in nadaljujemo na greben, vendar je grapa strma in sitna). Sedaj nas loči le še raztežaj plezanja po podrtem in raztreskanem svetu do glavnega vrha Široke peči.
Vzpon iz Gozd Martuljka na Široko peč velja za alpinistični vzpon, na to pot se odpravite z nekom, ki je na vrhu že bil, najprimerneje z gorskim vodnikom. Široka peč je dobro opremljena

Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč gozd_martuljek - Široka peč
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing