Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Gozd Martuljek - Na Pečeh - via Kotli

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsna pečeh / Gozd Martuljek - Na Pečeh
  

Gozd Martuljek - Na Pečeh (via Kotli)

 
Starting point: Gozd Martuljek (750 m)
Destination: Na Pečeh (2039 m)
Path name: via Kotli
Time of walking: 4 h 30 min
Difficulty: difficult unmarked way, easy pathless terrain
Difficulty of skiing: more demanding
Altitude difference: 1289 m
Altitude difference (by path): 1300 m
Map: Kranjska Gora 1:30.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 10482
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 53
Number of comments: 10
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Mojstrane se peljemo proti Kranjski Gori ali obratno, a le do vasi Gozd-Martuljek, kjer parkiramo na parkirišču v bližini mostu čez reko Savo Dolinko (parkirišče se nahaja za mostom, oziroma pred, če prihajamo iz Kranjske Gore).

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti proti Kranjski Gori, a le do mesta, kjer se v levo odcepi kolesarska cesta (ob začetku kolesarske poti so tudi planinske oznake, ki nas prav tako usmerijo na omenjeno cesto). Kolesarski cesti sledimo do prvega križišča, kjer nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto (kolesarska cesta zavije desno), ki pa nas hitro pripelje na naslednje križišče.
Nadaljujemo desno in za promet zaprti cesti sledimo do table TNP. Naprej se pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost navzgor po strmem kolovozu, ki se vzpenja po desni strani Martuljške soteske. Kolovoz, ki se večinoma vzpenja skozi gozd nas po 15 minutah pripelje na lepo razgledno točko, kjer se nam odpre pogled v dolino. Pot gre nato ponovno v gozd in se še naprej vzpenja. Nekoliko naprej se nam z leve priključi pot od slapu, še nekoliko naprej pa se desno odcepi pot k bivaku pod Špikom.
Usmerimo se na to pot, ki se sprva zložno vzpenja po kolovozu. Široka pot po kateri se vzpenjamo pa nas nato vodi mimo skale z napisom "pod Špik".
Ko se pot približa hudourniku naletimo na orientacijsko zanko. Pot levo pelje do hudournika in se nato izgubi, mi pa nadaljujemo naravnost mimo manjšega balvana na katerem je markacija. Za tem se tudi naša pot približa hudourniku vendar ga še ne preči. Naprej se vzpenja po desni strani in ga preči nekoliko kasneje. Prečenje ni težavno, je pa nekoliko težji vzpon iz hudournika nazaj na pot. Ta del je dolg le tri metre zato nam ne povzroča težav. Pot naprej se rahlo vzpenja skozi gozd do naslednjega hudournika pri katerem stoji balvan z veliko markacijo. Pot naprej se začne strmo vzpenjati po z gozdom poraščenem pobočju. Sredi tega vzpona naletimo na studenček in malo naprej na prijetno klopco. Naprej postane gozd vse bolj redek in pot nas pripelje na neporaščena pobočja pod Špikom, kjer naletimo na hudourniške nanose kamenja. Na tem mestu mi zapustimo označeno pot. Označena pot pa tu zavije desno in po nekaj minutnem vzponu skozi gozd doseže bivak pod Špikom.
Usmerimo se rahlo levo na široko strugo hudournika proti vzhodu. Nadaljujemo proti melišču, ki se nahaja levo od prepadnih sten vrha Na Pečeh. Na omenjenem melišču lahko že od daleč tudi vidimo ozko stezico. Ko pridemo do omenjenega melišča nas nato ozka stezica vodi po strmi dolini desno navzgor. Vzpenjamo se po desni strani doline večinoma skozi ruševje strmo navzgor. Takšna pot nas nato pripelje do Spodnjega Kotla. Tu se pobočje zravna, zaradi kamnitega terena pa steza za kratek čas izgine.
Večina vodnikov opisuje pot, ki v Spodnjem Kotlu zavije v desno ter se nato vzpne po zelo strmem žlebu. Lažja varianta pa je če v Spodnjem Kotlu sledimo stezi, ki vodi rahlo levo proti jugovzhodu. V tem primeru nas pot pripelje do strmega pobočja poraščenega z ruševjem. V ruševje vstopimo še nekaj metrov pred koncem melišča na levo stran. Z melišča moramo sprva nekaj metrov splezati, nato pa nas zelo ozka in nekoliko zaraščena pot vodi skozi ruševje. Po kratkem vzponu steza zavije v desno ter nato v rahlem vzponu preči pobočja proti jugozahodu. Kmalu pridemo iz ruševja in sledi vzpon po delno travnatem in delno skalnatem pobočju, ki nas pripelje do Srednjega Kotla.
Nadaljujemo po dolini navzgor, proti koncu doline pa zavijemo v levo. Tu se nam pričnejo odpirati razgledi proti Poncam in Oltarju. Kmalu dosežemo manjše sedlo pod vrhom Na Pečeh. Tu nadaljujemo desno ter po delno travnatem pobočju kmalu dosežemo vrh. Na vrhu se nam odprejo čudoviti razgledi na vse strani.

Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh gozd_martuljek - Na Pečeh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing