Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Drežniške Ravne - Lopatnik -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpslopatnik / Drežniške Ravne - Lopatnik
  

Drežniške Ravne - Lopatnik

 
Starting point: Drežniške Ravne (750 m)
Destination: Lopatnik (2012 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1262 m
Altitude difference (by path): 1262 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: SuzanaM
Views: 12651
Trip rating: 5 votes
Number of pictures: 80
Number of comments: 4
Access to starting point (Slovenian language):

Iz smeri Tolmin ali Bovec se zapeljemo do Kobarida. S Kobariške obvoznice sledimo oznakam za Drežnico in Vrsno. Nadaljujemo preko znamenitega Napoleonovega mostu čez reko Sočo in takoj za mostom zavijemo levo v smeri Drežnice. Desno Vrsno in planina Kuhinja. Dvopasovna cesta se slabih 5 km v serpentinah vzpenja proti Drežnici. Ko se cesta položi, se zapeljemo mimo spomenika padlim v NOB, ki je na naši levi. Pri spomeniku je postavljena panoramska tabla, kjer si lahko ogledamo naš cilj in sosednje vrhove vse od Krna do Krasjega vrha. Z vožnjo nadaljujemo do vasi Drežnica. Na začetku vasi zavijemo levo in po nekoliko ožji cesti nadaljujemo proti Drežniškim Ravnam. Na križišču v Drežniških Ravnah nas pričaka velika informacijska tabla in oznake. Nadaljujemo desno navzgor v smeri planin Zapleč in Zaprikraj ter Krasjega Vrha. V naslednjem križišču ponovno zavijemo desno v smeri planin Zapleč in Zaprikraj. Cesta se še malo zoži in nas v nekaj strmih ovinkih pripelje do korita z vodo, kjer se asfalt konča. Tu parkiramo na manjšem parkirišču. Od Drežnice do Drežniških Raven sta približno 2 km, do parkirišča pri koritu z vodo pa še približno 1,5 km.

Od korita z vodo se lahko zapeljemo po makadamski cesti do planine Zapleč in tako skrajšamo vzpon za 1 uro. Vendar cesta ni vedno v najboljšem stanju, kar še posebej občutijo avtomobili z nižjim podvozjem.

Path description (Slovenian language):

Od parkirišča nad Drežniškimi Ravnami nadaljujemo nekaj metrov po makadamski cesti do smerokazov, kjer zavijemo desno v smeri planine Zapleč, Vrata in Krn. Naš cilj Lopatnik se na naši desni dviga nad sedlom Vrata, čez cesto na naši levi pa je Krasji vrh. Steza nas čez travnik vodi do gozda, kjer se razširi v ožji kolovoz, ki se zmerno do blago vzpenja skozi gozd. Pot više prečka slabšo makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo nekaj korakov v desno, nato pa nas smerokaz za slap Curk in planine usmeri levo navzgor. Od tu se pot nekoliko bolj strmo vzpenja po zatravljenem kolovozu med leskami in drugim nižjim drevjem. Više se pot malo položi in nas skozi ogrado pripelje v manjši gozdiček, ki se hitro razredči. Nadaljujemo z blagim vzponom čez travnata pobočja, s katerih se nam na naši desni odpre lep razgled na Krnčico, Lopatnik in sedlo Vrata ter ostale vrhove nad planinama Zapleč in Zaprikraj. Na naši levi se dviga Krasji vrh, za nami pa Matajur. Pot preči slabšo cesto, ob kateri je tudi korito z vodo. Sledimo smerokazom za Vrata in Krn, ki nas usmerijo navzgor čez pašnike. Bolj ali manj vidna steza se vzpenja ob zaraščeni strugi hudournika. Sem pa tja bomo opazili kakšno staro markacijo, vendar z orientacijo ni težav. Po vzponu čez pašnik pridemo do naslednjega širšega kolovoza, ki se odcepi s ceste za planini Zapleč in Zaprikraj. Prečimo kolovoz in se vzpenjamo naprej čez pašnik do planine Zapleč. Če najdemo zbledele markacije, jim sledimo, sicer pa se vzpenjamo ob levem robu pašnika. Mestoma zaraščena markirana pot in kravje stezice nas pripeljejo pod rob ceste na planini Zapleč. Nad sabo na naši levi bomo videli vrata v ogradi, skozi katera stopimo na cesto. Pred nami je tabla TNP in nekaj prostora za parkiranje avtomobilov. Cesta se nadaljuje proti planini Zaprikraj.

Stopimo skozi vrata ograde, ki zapirajo cesto pred planino Zapleč in nato takoj zavijemo desno. Na kamnu pred vrati ograde bomo opazili oznako za Vrata. Čaka nas približno 2 urni vzpon do cilja, ki je naravnost pred nami.

Lepo markirana pot poteka po mulatjeri, ki se v nešteto okljukih večinoma zmerno vzpenja. Večji del poti je zatravljen. V spodnjem delu je sredi poletja trava zelo visoka in lahko povsem zakrije mulatjero. Vsa razpotja so dobro označena, vendar so v travi lahko oznake slabše vidne. V spodnjem delu poti nas lahko hitro zavede, da zavijemo prehitro ali pa nadaljujemo preveč v levo v smeri Vršiča, tako da je potrebno kar nekaj pozornosti.

Z vsakim metrom vzpona se nam odpirajo vedno lepši razgledi na planini Zapleč in Zaprikraj ter Krasji vrh, ki se dviga nad njima. Pogled nam seže do Kaninskega pogorja, za nami pa na Stol in Matajur.

Više postane pot vse bolj kamnita in nekoliko bolj strma. Zdi se, da se naš cilj z vsakim prehojenim metrom bolj oddaljuje, čeprav je ves čas pred nami. Približno 10 minut pod sedlom med Lopatnikom in Krnčico se markirana mulatjera prečno vzpne v desno proti Krnčici in Krnu. Malo naprej se v levo odcepi steza proti Vratom, ki ji sledimo nekaj korakov, nato pa se vzpnemo čez kamnito-travnato pobočje na sedlo med Krnčico in Lopatnikom, od tu pa v nekaj minutah dosežemo vrh Lopatnika.

Naš pohod lahko podaljšamo po markirani poti do Krnčice ali Krna, ali po neoznačeni poti do Skutnika in naprej po brezpotju do Krnčice.

Z Lopatnika se po brezpotju po grebenu spustimo na sedlo Vrata in od tu po mulatjeri v smeri prihoda na planino Zapleč, lahko pa nadaljujemo po neoznačeni poti po grebenu proti Vrhu Ruš in Vršiču, od kjer se po mulatjeri spustimo na planino Zaprikraj. Žal se greben rad že dopoldan zagrne v meglo in oblake, v slabi vidljivosti pa nadaljevanje poti po grebenu ni priporočljivo.

S planine Zapleč se do izhodišča namesto čez pašnike lahko odpravimo tudi po cesti. Po približno 1 km pridemo do večjega ovinka, kjer nas oznaka za Pot miru usmeri v gozd. Tu se lahko priključimo na planinsko pot, ki vodi na Krasji vrh in se po njej spustimo do izhodišča nad Drežniškimi Ravnami.

On the way: planina Zapleč (1201m), Vršič (1897m), Vrh Ruš (1864m), Oblo brdo (1957m), Vrata (1920m), Skutnik (2074m), Krnčica (2142m), Planina Zaprikraj (1208m)
Trip can be prolonged to next destinations: Krnčica
Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik drezniske_ravne - Lopatnik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing