Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dom v Planici - Mala Mojstrovka - via Grlo

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsmala mojstrovka / Dom v Planici - Mala Mojstrovka
  

Dom v Planici - Mala Mojstrovka (via Grlo)

 
Starting point: Dom v Planici (834 m)
Destination: Mala Mojstrovka (2332 m)
Path name: via Grlo
Time of walking: 4 h 45 min
Difficulty: very difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1498 m
Altitude difference (by path): 1500 m
Map: Kranjska Gora 1:30.000
Hiking equipment (summer): helmet, self belay set
Hiking equipment (winter): helmet, self belay set, ice axe, crampons
Views: 14142
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 51
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice - zahod (Hrušica), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranjski Gori in naprej proti Ratečam. Le nekaj 100 m pred mejnim prehodom Rateče nadaljujemo levo, ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Planice. Po krajšem vzponu nas ceste pripelje do skakalnic v Planici, mi pa tu parkiramo na enem od več večjih parkirišč.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča v Planici, se po pešpoti ali cesti "sprehodimo" skoraj do Doma v Tamarju (40 minut).
Le kakih 100 m pred domom, pa nas planinske smerne table za Slemenovo špico, Malo Mojstrovko in Vršič usmerijo levo na pot, ki nas že po nekaj korakih pripelje iz gozda na prostrana prodišča. Pot naprej se zložno vzpenja rahlo proti levi do izteka mogočne grape, ki jo vidimo pred seboj. Pot nas nato pripelje prav v grapo po kateri se pot nadaljuje. Naprej se vzpenjamo po grapi navzgor in pri tem iščemo prehode, ki so po vsakem močnejšem deževju drugje. Pot po grapi je sicer markirana a je marsikatera markacija obrnjena na glavo in tam, kjer je markacija je pogosto prehod skoraj nemogoč. Celoten približno 45 minut dolg prehod skozi grapo pa je tudi izpostavljen padajočemu kamenju. Vzpon po grapi je težaven, a nikjer izpostavljen. Iz grape izstopimo na sedlu Grlo, kjer se nam priključi komaj opazna neoznačena pot iz doline Male Pišnice.
Nadaljujemo desno v smeri Slemenove špice in Vršiča. Pot naprej preči krajši pas gozda in nas nekoliko višje pripelje na melišča, katera pot v rahlem vzponu preči do strmih pobočij. Tu se pot strmo vzpne, v pomoč pa nam je nekaj klinov in jeklenica. Naprej se vzpenjamo po zmerno zaraščenem pobočju kar strmo navzgor do mesta, kjer se priključimo poti Vršič - Slemenova špica.
Tu nadaljujemo levo v smeri Vršiča (desno Slemenova špica) in pot nadaljujemo po prijetni poti, ki poteka skozi redek macesnov gozd. Naprej se pot za kratek čas rahlo vzpne, nato pa nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na preval Vratca, kjer je razpotje označenih in neoznačenih poti.
Nadaljujemo desno v smeri Mojstrovke (levo neoznačena pot na Prednje Robičje, naravnost navzdol Vršič) po poti, ki poteka pod ostenji Šitne glave. Po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pa se levo navzgor odcepi Hanzova pot na Malo Mojstrovko (naravnost Slemenova špica po neoznačeni poti). Pot naprej se s pomočjo številnih klinov strmo vzpne in nas višje pripelje do prvih jeklenic, ki so nato naš "stalni" spremljevalec. Še naprej odlično zavarovana pot pa nas naprej vodi po izpostavljenih policah in grapah strmo navzgor. Pot, ki je izpostavljena padajočemu kamenju pa se postopoma položi in z leve se nam priključi neoznačena pot od Šitne glave. Po nadaljnjih nekaj minutah strmina še dodatno popusti in pot nas pripelje na bolj raven svet, katerega obidemo po desni strani. Naprej se pot približa grebenu, mi pa pred seboj zagledamo Mangart in Jalovec. Tu pot zavije rahlo levo in nas pripelje do strmega dela. S pomočjo nekaj klinov, v glavnem pa brez varoval se povzpnemo po strmem vršnem pobočju Male Mojstrovke do njenega razglednega vrha.

On the way: Dom v Tamarju (1108m), Grlo (1457m), Vratca (1807m)
Trip can be prolonged to next destinations: Kol, Zadnja Mojstrovka, Travnik
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka dom_v_planici - Mala Mojstrovka
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing