Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dom pod Storžičem - Dom na Kališču - via Krničarjeva koča on Planina Javornik

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsdom na kališču / Dom pod Storžičem - Dom na Kališču
  

Dom pod Storžičem - Dom na Kališču (via Krničarjeva koča on Planina Javornik)

 
Starting point: Dom pod Storžičem (1123 m)
Destination: Dom na Kališču (1534 m)
Path name: via Krničarjeva koča on Planina Javornik
Time of walking: 3 h 15 min
Difficulty: partly demanding marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 411 m
Altitude difference (by path): 540 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe, helmet
Views: 686
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 69
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju. Tik pred črpalko v Bistrici pri Tržiču zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Tržiča. V nadaljevanju se peljemo skozi Tržič v smeri Dolžanove soteske, nato pa pri koncu mesta nadaljujemo desno v smeri Loma pod Storžičem in Grahovš. Pri koncu vasi Grahovše se asfalt konča, mi pa naprej makadamski cesti sledimo v smeri Doma pod Storžičem. Tej v zgornjem delu bolj strmi makadamski cesti, nato sledimo do parkirišča v bližini Doma pod Storžičem.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča v bližini Doma pod Storžičem še kratek čas nadaljujemo po cesti (smer Storžič), nato pa se usmerimo na vzporedno planinsko pot, ki se zložno vzpenja ob robu travnika. Na zgornjem delu travnika prispemo do manjše lesene koče, kjer se pot razcepi na dva dela. Mi izberemo rahlo desno pot (levo Storžič skozi Žrelo in čez Škarjev rob), ki se nadaljuje po in ob razmeroma strmem kolovozu. Pot se višje nekoliko položi in zavije v desno. V nadaljevanju se nekaj časa prečno vzpenjamo proti desni, nato pa prispemo ob rob strme grape, preko katere se prečno vzpnemo do bližnjega širokega kolovoza, katerega pa dosežemo ravno na njegovem koncu. Omenjeni kolovoz takoj zapustimo in pot nadaljujemo rahlo levo v gozd. Nekaj časa nadaljujemo skozi gozd, po poti, ki se nekaj časa zložno spušča, nato pa prispemo do manjšega razpotja, od koder nadaljujemo v smeri Male Poljane.
Od razpotja naprej se pot ponovno prične vzpenjati, le ta pa ves čas preči pobočja proti desni. Višje dosežemo kolovoz, po katerem se hitro sprehodimo do bližnje Male Poljane.
Z Male Poljane, od koder se nam priključi pot iz Zaloga, nadaljujemo levo v smeri Velike Poljane. Pot, ki naprej poteka po kolovozu, gre hitro v gozd, skozi katerega se nato prečno vzpenja. Po nekaj minutah hoje pridemo do razglednega pobočja, s katerega se nam odpre lep pogled na okoliške gore. Le nekoliko naprej kolovoz zavije v desno in nas po krajšem vzponu pripelje na zgornji rob Velike Poljane, od koder se v nekaj minutah spustimo do koče.
Od koče na Veliki poljani se usmerimo levo v smeri Kališča, kjer brez večjih sprememb višine prečimo travnata pobočja planine, pot pa nas kmalu pripelje v gozd, kjer z nekaj krajšimi vzponi in spusti preči občasno bolj strma pobočja proti desni. Steza, ki je na nekaj strmejših delih predvsem v mokrem nevarna za zdrs, nas po približno pol ure hoje od Velike Poljane pripelje do Krničarjeve koče na planini Javornik.
Nadaljujemo po desni strani koče in pot nadaljujemo v smeri Kališča in Storžiča. Še naprej prečimo pobočja proti desni in prispemo do jugozahodnega žleba Storžiča, kjer je naslednje označeno razpotje.
Navzgor se nadaljuje pot na Storžič, desno navzdol se spustimo v Povlje, mi pa nadaljujemo rahlo desno na pot v smeri Kališča.
Pot naprej preide v gozd in ponovno preči bolj strma pobočja proti desni, občasno pa se nam s poti odpirajo lepi pogledi na Gorenjsko. Prečenje nas nato pripelje do razpotja, kjer se nam priključi pot iz Bašlja, ki vodi mimo sv. Lovrenca.
Nadaljujemo v smeri Kališča, pot od razpotja naprej pa postane še nekoliko ožja in manj uhojena. V nadaljevanju še dalj časa prečimo pobočja proti vzhodu. Na poti se izmenjuje gozd ter travnata pobočja, ki so na nekaj mestih tudi precej strma. Ob prečenju se pot občasno nekoliko strmeje vzpne, nekajkrat pa se tudi rahlo spusti. V drugem delu prečenja nas pot pripelje do izvira pod Bašeljskim sedlom. Tu pot zavije rahlo v desno in še naprej preči pobočja vse dokler nas ne pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno proti Domu na Kališču (levo Storžič, naravnost oz. rahlo levo Bašeljski vrh in Mali Grintovec).
Od razpotja naprej sledi hoja po širokem razglednem grebenu, po katerem v nekaj minutah prispemo do Doma na Kališču.
Dom pod Storžičem - Mala Poljana 1:00, Mala Poljana - Velika Poljana 0:15, Velika Poljana - Krničarjeva koča 0:30, Krničarjeva koča - Dom na Kališču 1:30.

On the way: Mala Poljana (1325m), Velika Poljana (1410m), Krničarjeva koča na planini Javornik (1390m)
Trip can be prolonged to next destinations: Bašeljski vrh, Mali Grintovec, Storžič
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing