Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dom pod Storžičem - Dom na Kališču - via Javorniški preval

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsdom na kališču / Dom pod Storžičem - Dom na Kališču
  

Dom pod Storžičem - Dom na Kališču (via Javorniški preval)

 
Starting point: Dom pod Storžičem (1123 m)
Destination: Dom na Kališču (1534 m)
Path name: via Javorniški preval
Time of walking: 2 h 45 min
Difficulty: partly demanding marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 411 m
Altitude difference (by path): 630 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 1101
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 54
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v Tržič, nato pa sledimo oznakam za Dovžanovo sotesko, še pred koncem Tržiča pa zavijemo desno v smeri Loma pod Storžičem, Grahovš in Doma pod Storžičem. Za naselji se asfalt konča, mi pa makadamski cesti sledimo v smeri Doma pod Storžičem. Višje postane makadamska cesta na dele razrita, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Planinskega doma pod Storžičem.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča v bližini Doma pod Storžičem se usmerimo na levo cesto v smeri Javorniškega sedla, Jezerskega, Tiča, Rekarja in Grahovš. Po nekaj korakih se cesta razcepi, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Javorniškemu prevalu ter se postopoma pričnemo zmerno vzpenjati.
Višje, ko se cesta spremeni v kolovoz, jo zapustimo in nadaljujemo desno po markirani poti, ki se prične strmeje vzpenjati, do Javorniškega prevala pa še dvakrat preči kolovoz, po katerem je tudi možno prispeti do Javorniškega prevala. Po približno 1 uri hoje dosežemo omenjeni preval, kjer stojita znamenje in vpisna skrinjica in kjer je razpotje večih poti.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri Kališča in Jezerskega (levo planina Javornik, rahlo levo Močnikovo sedlo, desno Storžič) ter sprva prečimo pobočja Škarjevih peči, že hitro pa se pričnemo prečno spuščati. Za prečenjem hudournika se pot razcepi, mi pa izberemo desno pot (leva pot se spusti proti Jezerskem), ki še naprej preči pobočja. V nadaljevanju postopoma prispemo na bolj strma pobočja, ki so zaradi slabše uhojenosti poti predvsem v mokrem nevarna za zdrs. V nadaljevanju prečenja sledi še nekaj prehodov preko grap, kjer je potrebna še dodatna previdnost, ko zapustimo gozd pa pobočje postane manj strmo in preide na zložno melišče. Za meliščem se postopoma pričnemo vzpenjati, za prečenjem kratkega rahlo izpostavljenega skalnatega dela pa pot postane za kratek čas zelo strma in nas vodi med grmičevjem in ruševjem. Ko strmina popusti sledi še nekaj minut prečnega vzpona proti levi in priključimo se poti z Jezerskega.
Nadaljujemo desno in po hudourniški grapi se po vzdrževani poti vzpnemo na Bašeljski preval, od koder se nam odpre lep pogled proti jugu.
Nadaljujemo levo proti Kališču (desno Storžič) ter v nadaljevanju prečimo pobočja Bašeljskega vrha. Po približno 10 minutah prečenja oz. rahlega spusta prispemo do označenega razpotja, s katerega nadaljujemo naravnost (ostro levo Bašeljski vrh, ostro desno Mala in Velika Poljana), pot pa preide na razgleden greben, po katerem se še nekaj minut lahkotno spuščamo do Doma na Kališču.
Dom pod Storžičem - Javorniški preval 1:00, Javorniški preval - Bašeljski preval 1:30, Bašeljski preval - Dom na Kališču 0:15.
Opis in slike se nanašajo na stanje avgusta 2020.

On the way: Javorniški preval (1467m), Bašeljski preval (1631m)
Trip can be prolonged to next destinations: Bašeljski vrh, Mali Grintovec, Storžič
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču dom_pod_storzicem - Dom na Kališču
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing