Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dolina Krma - Kredarica -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpskredarica / Dolina Krma - Kredarica
  

Dolina Krma - Kredarica

 
Starting point: Dolina Krma (930 m)
Destination: Kredarica (2541 m)
Path name: -
Time of walking: 5 h 5 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1611 m
Altitude difference (by path): 1611 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 6770
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 62
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.
b) Zapeljemo se v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jesenic. Pri Dovjem zapustimo glavno cesto in nadaljujemo desno v smeri Mojstrana ter dolin Vrata, Kot in Krma, na naslednjih križiščih pa sledimo oznakam za Krmo. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča v Krmi nadaljujemo po markirani poti, ki se sprva komaj znatno vzpenja po dolini. Po nekaj minutah hoje po prodišču, pot zavije rahlo desno in preide v gozd. Skozi gozd se sprva zložno, nato pa zmerno do občasno strmeje vzpenjamo. Višje se gozd prične redčiti, po nekaj korakih spusta pa prispemo do travnate ravnice Vrtača.
Za ravnico se pot še enkrat vzpne, nato pa nas po približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje do Malega polja, kjer zavije desno in se ponovno položi.
Na Malem polju se v levo odcepi pot proti Bohinjskim vratcem in Vodnikovemu domu na Velem polju, mi pa nadaljujemo naravnost po širši poti, ki se postopoma prične vzpenjati proti planini Zgornja Krma.
Na omenjeni planini po desni strani obidemo pastirski stan Prgarca, nekoliko naprej pa dosežemo označeno razpotje.
Z razpotja gremo desno v smeri Kredarice in Staničevega doma (levo pot čez Kurico, Planika...), na naslednjem razpotju pa levo v smeri Kredarice (naravnost Staničev dom). Pot naprej se prične strmeje vzpenjati, sprva večinoma skozi ruševje, višje pa preko vse bolj golih pobočij. Po prehodno nekoliko bolj položnem delu, pot ponovno postane strma in se v nadaljevanju vzpenja preko Kalvarije, kjer prečimo markirano pot Konjsko sedlo - Staničev dom.
Višje se nam z leve najprej priključi pot od Vodnikovega doma, nekoliko naprej pa še pot s Planike. Na obeh razpotjih nadaljujemo v smeri Kredarice, mi pa ob vse lepših razgledih, po približno 5 urah hoje od izhodišča prispemo do Triglavskega doma na Kredarici.
Pred kapelico nadaljujemo desno v smeri Doma Valentina Staniča ter se po 5 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na vrh Kredarice, od koder se nam odpre lep pogled proti Triglavu in okoliškim goram.
Krma - Vrtača 1:40, Vrtača - Malo polje 0:20, Malo Polje - planina Zgornja Krma 0:30, planina Zgornja Krma - Triglavski dom na Kredarici 2:30, Triglavski dom na Kredarici - Kredarica 0:05.
Opis se nanaša na stanje septembra 2018, slike pa so iz različnih obdobij.

On the way: Vrtača (1430m), Malo polje (1560m), Planina Zgornja Krma (1720m), Triglavski dom na Kredarici (2515m)
Trip can be prolonged to next destinations: Triglavski dom na Kredarici, Triglav
Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica dolina_krma - Kredarica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing